Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Ευρώπη σχεδιάζει να κατασκευάσει κβαντικό υπολογιστή 100qubit έως το 2026

      Η μηχανή των 100 qubit κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία ολλανδικών ιδρυμάτων

    Ερευνητές του ολλανδικού κβαντικού ινστιτούτου QuTech στο Delft ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή 100 κβαντικών ψηφίων (qubit) στην Ευρώπη. Όταν ολοκληρωθεί το 2026, η συσκευή θα διατεθεί στο κοινό, παρέχοντας στους επιστήμονες ένα εργαλείο για κβαντικούς υπολογισμούς και προσομοιώσεις.

     

    Το έργο χρηματοδοτείται από τον ολλανδικό οργανισμό-ομπρέλα Quantum Delta NL μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας OpenSuperQPlus, η οποία έχει 28 εταίρους από 10 χώρες. Στο πλαίσιο του 10ετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Quantum Flagship, ύψους 1 δισ. ευρώ, το OpenSuperQPlus στοχεύει στην κατασκευή ενός υπεραγώγιμου κβαντικού επεξεργαστή 100qubit, ως εφαλτήριο για έναν ενδεχόμενο ευρωπαϊκό κβαντικό υπολογιστή 1000qubit.

     

    Η QuTech ιδρύθηκε το 2015 από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft (TUD) και τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO). Έχει γεννήσει πολυάριθμες spin-off εταιρείες, με τα τσιπ να αναπτύσσονται από την QuantWare, την κρυογενετική καλωδίωση από την Delft Circuits, το λογισμικό ελέγχου από την Qblox και το λογισμικό από την Orange Quantum Systems. Η TNO θα εργαστεί για τις διεπαφές ιστού και η TUD θα ενσωματώσει τα διάφορα συστήματα.

     

    Η Quantum Delta NL αναφέρει ότι ο κβαντικός υπολογιστής των 100 qubit θα διατεθεί στο κοινό μέσω μιας πλατφόρμας cloud ως επέκταση της υπάρχουσας πλατφόρμας Quantum Inspire που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το 2020. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή δύο qubit από spin qubits σε πυρίτιο, καθώς και έναν επεξεργαστή πέντε qubit που βασίζεται σε υπεραγώγιμα qubits.

     

    Το Quantum Inspire επικεντρώνεται επί του παρόντος στην κατάρτιση και την εκπαίδευση, αλλά η αναβάθμιση σε 100 qubits αναμένεται να επιτρέψει την έρευνα στον τομέα της κβαντικής πληροφορικής. Ο επικεφαλής ερευνητής της QuTech Leonardo DiCarlo πιστεύει ότι ο κύκλος της Ε&Α έχει "κλείσει τον κύκλο του", όπου η ακαδημαϊκή έρευνα επέτρεψε πρώτα την ανάπτυξη των spin-off εταιρειών και τώρα τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση της ακαδημαϊκής έρευνας.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Cheeseworks for QuTech
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.