Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Νέα μελέτη λέει ότι η ενασχόληση με το gaming έχει απροσδόκητη επίδραση στο IQ των παιδιών

    Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το γεγονός τα παιδιά να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια με την ενίσχυση της νοημοσύνης τους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το καθιερωμένο αφήγημα ότι το gaming είναι κακό για τα νεαρά μυαλά.

    Το άρθρο από το ScienceAlert αναφέρει ότι ενώ η διαφορά στις γνωστικές ικανότητες ήταν μικρή για να δείξει μια αιτιώδη σχέση, είναι ωστόσο αξιοσημείωτη -- και η μελέτη έγινε έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στη γενετική και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο του παιδιού. Εν τω μεταξύ, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν φαινόταν να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στη νοημοσύνη. Η έρευνα θα πρέπει να αποδειχθεί χρήσιμη στη συζήτηση σχετικά με το πόσο χρόνο στην οθόνη είναι κατάλληλος για νεαρά παιδιά.

    Οι ερευνητές εξέτασαν το χρόνο που περνάνε μπροστά από την οθόνη 9.855 παιδιά, στη μελέτη ABCD. Τα παιδιά ήταν όλα από τις ΗΠΑ και ηλικίας 9 ή 10 ετών. Κατά μέσο όρο, οι νέοι ανέφεραν ότι περνούσαν 2,5 ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση ή βίντεο στο διαδίκτυο, 1 ώρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και μισή ώρα κάνοντας κοινωνικοποίηση μέσω Διαδικτύου. Στη συνέχεια, οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε δεδομένα για περισσότερα από 5.000 από αυτά τα παιδιά δύο χρόνια αργότερα. Κατά την ενδιάμεση περίοδο, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη που ανέφεραν ότι ξόδεψαν περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο σε βιντεοπαιχνίδια είδαν αύξηση κατά 2,5 βαθμούς IQ πάνω από τη μέση άνοδο. Η αύξηση του δείκτη νοημοσύνης βασίστηκε στην απόδοση των παιδιών σε εργασίες που περιελάμβαναν την κατανόηση ανάγνωσης, την οπτική-χωρική επεξεργασία και μια εργασία που επικεντρώθηκε στη μνήμη, την ευέλικτη σκέψη και τον αυτοέλεγχο.
    Η έκθεση σημειώνει ότι η μελέτη «εξέτασε μόνο παιδιά στις ΗΠΑ και δεν έκανε διαφοροποίηση μεταξύ των τύπων βιντεοπαιχνιδιών (παιχνίδια για κινητά έναντι παιχνιδιών κονσόλας).». Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Kelly Sikkema | Unsplash
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.