Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ορατοί ήταν εχθές όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

      Τέτοια συμβάντα συμβαίνουν περίπου κάθε ένα έως δύο χρόνια, κατά μέσο όρο.

    Εχθές ήταν η μέρα όπου όλοι οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος ήταν ορατοί ταυτόχρονα (ναι, εκτός από τη Γη για τους εξυπνάκηδες). Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους ερασιτέχνες αστρονόμους να μπορούν να δουν τη σπάνια θέα όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος (εκτός από τη Γη, είπαμε) μαζί στον ουρανό. Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος είναι σήμερα ορατοί ταυτόχρονα με γυμνό μάτι. Οι δύο εξώτατοι πλανήτες, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, μπορούν εν τω μεταξύ να παρατηρηθούν με κιάλια ή τηλεσκόπιο.

     

     

    Για να γιορτάσει αυτή την εξαιρετική ευκαιρία παρακολούθησης του ουρανού, το Virtual Telescope Project φιλοξενεί μια δωρεάν "μεγάλη περιήγηση στο ηλιακό σύστημα". Η περιήγηση αυτή ήταν σε ζωντανή μετάδοση από τις 12:30 μ.μ. EST (1730 GMT) εχθές 28 Δεκεμβρίου.

    Οι πέντε πλανήτες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι - η Αφροδίτη, ο Ερμής, ο Κρόνος, ο Δίας και ο Άρης, με αυτή τη σειρά - θα ευθυγραμμιστούν στον ουρανό ξεκινώντας από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, θα είναι δύσκολο να τον δει κανείς με το μάτι, αλλά δεν είναι αδυνατό αν η φωτορύπανση είναι σε ανεκτά επίπεδα.

     

    BVziYNfHAvUqkWVip4XYBL.jpg

     

    Ο Ουρανός, ορατός μόνο με κιάλια ή τηλεσκόπιο, μπορεί να βρεθεί μεταξύ του Άρη και του Δία, ενώ ο Ποσειδώνας θα είναι ορατός μέσω της οπτικής μεταξύ του Κρόνου και του Δία.

     

    bFx8BZ8GAWvrnNMQwNP9fP-970-80.jpg

     

    Ο Gianluca Masi, αστρονόμος του Virtual Telescope Project, λέει ότι ενώ η εμφάνιση όλων των άλλων πλανητών να είναι ορατοί δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια, δημιουργεί μια εντυπωσιακή ευκαιρία παρακολούθησης του ουρανού. "Συμβαίνει κατά καιρούς, αλλά είναι πάντα ένα εντυπωσιακό θέαμα", είπε ο Masi στο Newsweek.

    Τέτοιες «μεγάλες περιοδείες» γίνονται περίπου κάθε ένα με δύο χρόνια, κατά μέσο όρο. Τον Ιούνιο του 2022, οι παρατηρητές του ουρανού είδαν πέντε πλανήτες – τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία και τον Κρόνο – που ήταν διατεταγμένοι σε μια σπάνια ευθυγράμμιση που δεν είχε συμβεί από το 1864.


    Πηγή
    Φωτογραφία: CLAUS LUNAU | Getty Images/Science Photo Library RM
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.