Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο έρημος πλανήτης στο "Dune" είναι αληθοφανής, σύμφωνα με επιστήμονες

    Το εμβληματικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert, Dune, γοητεύει τους αναγνώστες με την περίπλοκη οικοδόμηση του κόσμου του, με πρωταγωνιστή τον έρημο πλανήτη Arrakis. Μια πρόσφατη κλιματική προσομοίωση από ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο μελετητής κλιματικών μοντέλων Alexander Farnsworth από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εξέτασε τη βιωσιμότητα της ανθρώπινης κατοίκησης στον Arrakis. Η προσομοίωση, βασισμένη στη φυσική του κλίματος της Γης με πρόσθετες λεπτομέρειες από τα μυθιστορήματα του Herbert, αποκαλύπτει πιθανές προκλήσεις. Ο Arrakis διαθέτει θερμότερη ατμόσφαιρα λόγω των αυξημένων επιπέδων όζοντος, γεγονός που απαιτεί τεχνολογία για τη διαχείριση της τοξικότητας. Ενώ η ανθρώπινη ζωή φαίνεται εφικτή με προσαρμογές, τα γιγάντια σκουλήκια, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στο Dune, παρουσιάζουν βιολογικές προκλήσεις, εγείροντας αμφιβολίες για την ύπαρξή τους σε ένα τέτοιο κλίμα.

     

    Η προσομοίωση του κλίματος υποδηλώνει ότι το Arrakis μπορεί να μην ευθυγραμμιστεί ακριβώς με τις περιγραφές του Herbert. Οι ακραίες θερμοκρασίες στους πόλους και οι τυφλοί άνεμοι στους τροπικούς δημιουργούν προκλήσεις για την ανθρώπινη εγκατάσταση. Η ανάγκη για τεχνολογία και εξωγήινη υποστήριξη για είδη πρώτης ανάγκης όπως η τροφή και το νερό υπογραμμίζει την αφιλόξενη φύση του πλανήτη. Ενώ ο Arrakis φαίνεται βιώσιμος, θα απαιτούσε σημαντική προσαρμογή και υποδομές για την ανθρώπινη επιβίωση, προσθέτοντας ένα επίπεδο ρεαλισμού στη φανταστική δημιουργία του Herbert.

    Αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα των γιγάντιων σκουληκιών

     

    Παρά τις δυνατότητες ανθρώπινης προσαρμογής, παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με την ύπαρξη γιγάντιων σκουληκιών. Ο παλαιοντολόγος σπονδυλωτών Patrick Lewis αμφισβητεί τη δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων κολοσσιαίων πλασμάτων. Με τους περιορισμούς στην απορρόφηση οξυγόνου για τα μεγάλα ασπόνδυλα και τις προκλήσεις της βαρύτητας για τα σπονδυλωτά, τίθεται υπό αμφισβήτηση η αληθοφάνεια των γιγάντιων σκουληκιών του Dune. Ο Lewis υποστηρίζει ότι τέτοιοι τεράστιοι οργανισμοί θα απαιτούσαν πρωτοφανείς βιολογικές δομές, εγείροντας αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά τους στο κλίμα του Arrakis. Καθώς οι θαυμαστές περιμένουν με ανυπομονησία το Dune: Part Two, ο επιστημονικός έλεγχος προσθέτει μια μοναδική προοπτική στα φανταστικά στοιχεία της δημιουργίας του Herbert.


    Φωτογραφία: WARNER BROS. PICTURES
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.