Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η αποκάλυψη του Thunderbolt 5 κάνει την αρχαϊκή επιλογή USB-C του iPhone 15 της Apple ακόμα πιο προσβλητική

      Ξεχάστε το iPhone 15 - το Thunderbolt 5 της Intel είναι το πραγματικό μέλλον του USB-C

    Προς έκπληξη πολύ λίγων ανθρώπων, η Apple ανακοίνωσε τελικά τη σειρά iPhone 15 στην εκδήλωση του Σεπτεμβρίου 2023, η οποία θα είναι η πρώτη από τις συσκευές της εταιρείας από το Cupertino που θα διαθέτει θύρες USB-C - αλλά υπάρχει μια σημαντική παγίδα. Ενώ η υιοθέτηση της δημοφιλούς θύρας USB-C, η οποία χρησιμοποιείται σε μια τεράστια ποικιλία από tablet, smartphones και φορητούς υπολογιστές, με τα νέα iPhone είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη, η αποκάλυψη ότι η τυπική θύρα USB-C του iPhone 15 θα χρησιμοποιεί το πρότυπο USB 2.0 - το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά το 2001 - είναι, για να είμαστε ειλικρινείς, μια μικρή προσβολή.

     

    Η απόφαση της Apple να τοποθετήσει υλικό 20 ετών σε ένα ακριβό, σύγχρονο smartphone που ξεκινά από 799 δολάρια / 799 λίρες Αγγλίας / 979 ευρώ/ 1.499 δολάρια Αυστραλίας φέρνει αμηχανία. Η υιοθέτηση του USB-C από την Apple στα νέα iPhone δεν γίνεται από επιλογή - αλλά επειδή το 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε νομοθεσία για την καταπολέμηση "σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρονικών αποβλήτων που προκαλούνται από αχρησιμοποίητους φορτιστές και την ταλαιπωρία που υφίστανται... οι χρήστες που χρειάζονται διαφορετικά καλώδια για διαφορετικές συσκευές". Συμπεριλαμβάνοντας το USB-C, αλλά χρησιμοποιώντας πολύ παλιά τεχνολογία, μοιάζει πραγματικά σαν η Apple να εγκαταλείπει μόνο απρόθυμα τις ιδιόκτητες θύρες Lightning.

     

    Επίσης, ενώ τα iPhone 15 και iPhone 15 Plus διαθέτουν USB 2.0, το οποίο έχει υποστήριξη για μεταφορά δεδομένων μόλις 480Mbps, τα πολύ ακριβότερα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max διαθέτουν το πιο πρόσφατο USB 3.0, το οποίο υποστηρίζει ταχύτητες δεδομένων έως και 10Gbps.

     

    Έτσι, μοιάζει σαν να λέει ουσιαστικά η Apple ότι αν θέλετε ένα νέο iPhone με αξιοπρεπείς ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, κάτι που είναι σημαντικό αν θέλετε να μεταφέρετε φωτογραφίες από το iPhone σας στο MacBook, για παράδειγμα, τότε θα πρέπει να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα για ένα ακριβότερο μοντέλο iPhone.

     

    Είναι ενδιαφέρον ότι η θύρα Lightning των προηγούμενων iPhone, συμπεριλαμβανομένου του iPhone 14, υποστήριζε μεταφορά δεδομένων περίπου 480Mbps, όσο και η θύρα USB 2.0 στο iPhone 15. Αυτό μπορεί να αποτελεί άλλη μια ένδειξη για το σκεπτικό της Apple, καθώς μπορεί να μη θέλει η προηγούμενη επιμονή της στη χρήση της διεπαφής Lightning να φανεί ότι μειονεκτεί σε βάρος των πελατών της.

     

    Το Thunderbolt 5 έρχεται

     

    Αυτό που κάνει την τεχνολογία USB 2.0 στο εσωτερικό του νέου iPhone 15 να μοιάζει ακόμα πιο ξεπερασμένη, είναι ότι - όπως αναφέρει το VideoCardz - η Intel ανακοίνωσε το Thunderbolt 5, την επόμενη γενιά της διεπαφής USB-C. Σύμφωνα με την Intel, το Thunderbolt 5 θα έχει δυνητική μέγιστη ταχύτητα 120Gbps - μια τεράστια αύξηση σε σχέση με το USB 2.0 και δυνητικά έως και 12 φορές ταχύτερη από τις θύρες USB 3.0 των μοντέλων iPhone 15 Pro. Το Thunderbolt 5 θα είναι επίσης περίπου τρεις φορές ταχύτερο από το Thunderbolt 4, το οποίο φτάνει στην κορυφή του στα 40Gbps, και έξι φορές ταχύτερο από το USB 4.

     

    Απέχουμε ακόμα λίγο καιρό από το να δούμε συσκευές συμβατές με Thunderbolt 5, με τους υπολογιστές και τους φορητούς υπολογιστές που βασίζονται στην Intel να το υποστηρίζουν πιθανότατα το 2024 με τους επερχόμενους επεξεργαστές Meteor Lake της Intel. Ακόμα κι έτσι, αυτό κάνει την ενσωμάτωση του USB 2.0 από την Apple στα τελευταία iPhone να φαίνεται ακόμα πιο αρχαϊκή - ειδικά αν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2043 για να δούμε το Thunderbolt 5 στα iPhone.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Future / Lance Ulanoff
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.