Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η μουσική που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη γίνεται viral. Αλλά είναι νόμιμη;

      Η εκδίκηση των πειρατών ήρθε και σερβίρεται κρύα στην μουσική βιομηχανία

    Το τραγούδι, που ονομάζεται "Heart on My Sleeve", ακούγεται σαν μια συνεργασία μεταξύ του Drake και του The Weeknd. Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε από έναν ανώνυμο δημιουργό που ονομάζεται Ghostwriter977, ο οποίος χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αντιγράψει τις φωνές των καλλιτεχνών για να φτιάξει ένα νέο κομμάτι. Το τραγούδι ανέβηκε στο TikTok, το YouTube και το Spotify, όπου δημιούργησε πάνω από 500.000 προβολές μέχρι τη Δευτέρα. Την Τρίτη, το τραγούδι δεν ήταν πλέον διαθέσιμο στην πλατφόρμα. Είναι μέρος μιας πλημμυρίδας μουσικής που δημιουργείται από τη τεχνητή νοημοσύνη και αρχίζει να χτυπά τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τις υπηρεσίες streaming. Και πιθανότατα δεν θα επιβραδυνθεί σύντομα. Όμως, καθώς όλο και περισσότερα τραγούδια AI γίνονται viral, εγείρονται διάφορα νομικά ερωτήματα, δήλωσε στο Semafor ένας δικηγόρος ψυχαγωγίας και πνευματικών δικαιωμάτων, που πιθανόν να οδηγήσουν σε αγωγές που θα καθορίσουν το μέλλον της αλληλεπίδρασης της ΤΝ με τη μουσική βιομηχανία.

     

     

    Με την επεξεργασία των υπαρχόντων τραγουδιών των καλλιτεχνών, τα εργαλεία AI έχουν καταστήσει εύκολο για τους καθημερινούς χρήστες να κλωνοποιήσουν τη φωνή ενός τραγουδιστή ή ράπερ και να αναπαράγουν τη φωνή τους σε ένα νέο ή υπάρχον κομμάτι. Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε μια αύξηση στις διασκευές από Τεχνητή Νοημοσύνη - για παράδειγμα, η Rihanna τραγουδάει το "Cuff It" της Beyoncé - τα οποία έχουν γίνει viral στο Twitter και το TikTok. Οι καλλιτέχνες έχουν αρχίσει να το παρατηρούν. Αφού μια AI απόδοση του Drake που ερμήνευσε το "Munch" του ράπερ Ice Spice έκανε το γύρο του διαδικτύου, ο ίδιος αντέδρασε στο Instagram, λέγοντας: "Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι".

     

     

    Ο Marc Ostrow, δικηγόρος ψυχαγωγίας και πνευματικών δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Semafor ότι το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και της μουσικής ορίζεται από μια σειρά ανοιχτών ερωτημάτων που πιθανότατα θα επιλυθούν "με κάποιο συνδυασμό δικαστικών διαδικασιών ή/και νομοθεσίας". Η Ένωση Βιομηχανιών Ηχογράφησης της Αμερικής (Recording Industry Association of America - RIAA) πιστεύει το ίδιο. Είπε πέρυσι ότι οι πλατφόρμες TN που εκπαιδεύουν τους αλγορίθμους τους σε υπάρχοντα τραγούδια παραβιάζουν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών που τα έγραψαν και τα ηχογράφησαν. Ωστόσο, ο Ostrow δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες των μηχανημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να προβάλουν το επιχείρημα ότι αυτό θα αποτελούσε θεμιτή χρήση. Μια απόφαση-ορόσημο του 2015 -σχετικά με τη νομιμότητα των Google Books- διαπίστωσε ότι ένα έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να παραβιάζεται ο νόμος, εάν "μετασχηματιστεί" αρκετά.

     

     

    Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τόσο εύκολα να αντιγράψει τις φωνές δημοφιλών καλλιτεχνών, θα μπορούσαμε σύντομα να δούμε έναν πολλαπλασιασμό των κομματιών που υποτίθεται ότι προέρχονται από πραγματικούς καλλιτέχνες, όπως το ψεύτικο τραγούδι του Drake και του The Weeknd. Ο Ostrow δήλωσε ότι οι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να έχουν νομική δυνατότητα να μηνύσουν τους δημιουργούς αυτών των τραγουδιών με βάση το "δικαίωμα στη δημοσιότητα", το οποίο προστατεύει την εικόνα των διασημοτήτων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, για παράδειγμα, η Bette Midler μήνυσε με επιτυχία τη Ford Motor Co. αφού χρησιμοποίησε μια τραγουδίστρια που της έμοιαζε σε μια διαφήμιση. Το ίδιο πρότυπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εδώ, δήλωσε ο Ostrow, εάν τα κομμάτια από TN χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς. "Αν κυκλοφορώ έναν δίσκο που ακούγεται σαν τον Drake, αλλά δεν είναι ο Drake, αυτό είναι σαφώς για εμπορικούς σκοπούς", είπε. Αλλά οι νόμοι σχετικά με αυτό διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, οπότε "αν είστε διασημότητα, βεβαιωθείτε ότι είστε κάτοικος ή και να πεθαίνετε σε μια πολιτεία που προστατεύει τα δικαιώματα δημοσιότητας μετά θάνατον".

     

    Καθώς όλο και περισσότερη μουσική που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη ανεβαίνει στο διαδίκτυο, οι πλατφόρμες ροής όπως το Spotify, το Apple Music και το YouTube θα μπορούσαν να έχουν κάποια νομική προστασία. Ο ομοσπονδιακός νόμος ορίζει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μόνο και μόνο επειδή ένα παράνομο έργο έχει μεταφορτωθεί στον ιστότοπό τους, αλλά πρέπει να το κατεβάσουν εάν λάβουν σχετικό αίτημα από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες streaming θα μπορούσαν να βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά της AI. Η Universal Music Group, ένας γίγαντας της βιομηχανίας, προέτρεψε πρόσφατα το Spotify και την Apple Music να εμποδίσουν τις πλατφόρμες ΤΝ από το να χρησιμοποιούν μελωδίες και στίχους από τα τραγούδια των καλλιτεχνών τους, ανέφεραν οι Financial Times.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.