Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Μόλις πέντε ερωτήματα ChatGPT μπορούν να χρησιμοποιήσουν 500ml νερό σύμφωνα με ερευνητές

      Οι ερευνητές εξετάζουν τα στοιχεία κατανάλωσης νερού που σχετίζονται με το κέντρο δεδομένων της Microsoft στην Αϊόβα.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εκτιμούν ότι η αύξηση της δημοτικότητας της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το Associated Press (AP) αναφέρθηκε σε μια προκαταρκτική μελέτη του Πανεπιστημίου, η οποία δείχνει ότι μόλις πέντε ερωτήματα στο ChatGPT μπορούν να οδηγήσουν στην κατανάλωση 500 ml νερού στο κέντρο δεδομένων της Microsoft στην Αϊόβα. Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης την έμμεση χρήση νερού από άλλες πηγές που σχετίζονται με το κέντρο δεδομένων, όπως το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί την ενέργειά του.

     

    Προηγουμένως, είχε εξεταστεί με ανησυχία η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από hyperscaler υπολογιστές όπως η Google, η Microsoft και η AWS. Είδαμε επίσης τις επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων να ωθούν τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας υπολογιστών σε νέα υψηλά επίπεδα πριν από μερικά χρόνια. Το νερό είναι αναμφισβήτητα ένας πιο πολύτιμος πόρος, αλλά οι ερευνητές από την Καλιφόρνια χρειάστηκε να καταβάλουν προσπάθειες για να "ξεθάψουν" τα στοιχεία κατανάλωσης νερού, με το AP να χαρακτηρίζει τις εταιρείες διακομιστών ως "μυστικοπαθείς" όσον αφορά τις λεπτομέρειες.

     

    Στόχος των ερευνητών του UC ήταν να αποκαλύψουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επεξεργασίας τεχνητής νοημοσύνης, με αφορμή την επιτυχία προϊόντων όπως το ChatGPT. Αυτό βασίζεται στη γνώση ότι τα κέντρα δεδομένων της Microsoft στην Αϊόβα είναι ένας σημαντικός μοχλός πίσω από ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης επέκτασης της επεξεργασίας τεχνητής νοημοσύνης. Ένας από τους ισχυρότερους υπολογιστές της Microsoft που είναι γνωστό ότι είναι αφιερωμένος στο OpenAI βρίσκεται στην Αϊόβα. Το σύστημα, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020, τροφοδοτείται από περισσότερους από 285.000 πυρήνες CPU AMD InfiniBand και 10.000 GPU. Είναι αφιερωμένο στο GPT-4, το μοντέλο τέταρτης γενιάς του OpenAI.


    Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2021-22, η κατανάλωση νερού της Microsoft στην Αϊόβα αυξήθηκε κατά 34% σε σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια γαλόνια. Οι ερευνητές του UC αποδίδουν την αύξηση αυτή στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το κέντρο δεδομένων χρησιμοποιεί μισό λίτρο νερού ανά 5 έως 50 ερωτήματα στο ChatGPT. Οι μεταβλητές που επηρεάζουν την κατανάλωση νερού (5 έως 50 είναι ένα μεγάλο εύρος) περιλαμβάνουν τη θέση του διακομιστή και τις καιρικές συνθήκες (ορισμένες μέθοδοι ψύξης του διακομιστή καταναλώνουν νερό). Είναι ενδιαφέρον ότι δεν αναφέρεται καμία συσχέτιση μεταξύ της πολυπλοκότητας των ερωτημάτων και της κατανάλωσης νερού ή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνουν την "έμμεση χρήση νερού", η οποία δεν καταγράφεται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες - όπως η χρήση νερού από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τα κέντρα δεδομένων.

     

    Το AP πήρε μια δήλωση από τη Microsoft, η οποία προσπάθησε να τονίσει την πρόοδό της όσον αφορά την αποδοτικότητα, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες προσπάθειες που γίνονται στο όνομα της βιωσιμότητας. Ξεχωριστά, η OpenAI παραδέχτηκε στο AP ότι "η εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων μπορεί να είναι ενεργοβόρα και υδροβόρα", αλλά δήλωσε ότι προσπαθεί για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης.

     

    Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Λένε ότι η τοποθεσία του κέντρου δεδομένων στην Αϊόβα σημαίνει ότι για μεγάλο μέρος του έτους, ο καιρός είναι αρκετά δροσερός ώστε ο αέρας που εκτονώνεται από το κτίριο να επαρκεί για την ψύξη των διακομιστών. Η εγκατάσταση αρχίζει να αντλεί νερό από το δίκτυο μόνο όταν ο καιρός φτάσει τους 29,3 βαθμούς Κελσίου (περίπου 85 βαθμούς Φαρενάιτ) ή και παραπάνω,

     

    4sk2P3dSP7etQwV5MQs2a3.jpg


    Τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2022 δείχνουν ότι η άντληση νερού εξακολουθεί να είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με τα κέντρα δεδομένων της Microsoft στην Αϊόβα να αντλούν περίπου 11,5 εκατομμύρια γαλόνια νερού, σύμφωνα με το West Des Moines Water Works (περίπου το 6% του συνολικού νερού που καταναλώνεται στην περιοχή). Μια επιστολή που είδε το AP δείχνει ότι η εταιρεία ύδρευσης και η κυβέρνηση της πόλης ανησυχούν για την αιχμή της καλοκαιρινής χρήσης της Microsoft. Χωρίς βελτιωμένη τεχνολογία που να διασφαλίζει ότι η μέγιστη χρήση νερού θα είναι σημαντικά χαμηλότερη, δεν θα δώσει το πράσινο φως για περαιτέρω κέντρα δεδομένων.

     

    Τι γίνεται με την Google και το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Bard που βασίζεται στη συνομιλία και άλλα έργα τεχνητής νοημοσύνης; Οι ερευνητές λένε ότι ο γίγαντας της αναζήτησης χρησιμοποίησε 30% περισσότερο νερό την ίδια περίοδο (2021-22) σε όλα τα κέντρα δεδομένων του στις ΗΠΑ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται και πάλι σε μεγάλο βαθμό από τους ερευνητές του UC στην έκρηξη της ζήτησης για επεξεργασία AI. Είναι ενδιαφέρον ότι η κατανάλωση νερού της Google στο Όρεγκον, που τα τελευταία χρόνια ελέγχεται από τις ρυθμιστικές αρχές, δεν αυξήθηκε πολύ, αλλά τα κέντρα δεδομένων της κοντά στο Λας Βέγκας διπλασίασαν την κατανάλωση νερού, ενώ οι εγκαταστάσεις της Google στην Αϊόβα ήταν οι πιο "διψασμένες" από όλες.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Microsoft
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.