Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι Alibaba, Tencent και Baidu μπαίνουν στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

      Οι κινεζικές αρχές συνιστούν να τηρηθεί στάση αναμονής σε όσα ακούγονται

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας σπεύδουν να αναπτύξουν τις δικές τους εκδόσεις του ChatGPT, του chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που έχει γίνει το κεντρικό θέμα ενασχόλησης του κόσμου της τεχνολογίας των ΗΠΑ, παρά τα ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες και τις εμπορικές προοπτικές αυτής της τεχνολογίας.

    Η Alibaba Group Holding, η Tencent Holdings, η Baidu, η NetEase και η JD.com αποκάλυψαν τα σχέδιά τους αυτή την εβδομάδα για να δοκιμάσουν και να λανσάρουν τις δικές τους υπηρεσίες τύπου ChatGPT στο εγγύς μέλλον, ανυπόμονοι να δείξουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνητικών προσπαθειών τους για τεχνητή νοημοσύνη είναι εξίσου έτοιμα όπως αυτά των ομολόγων τους στις ΗΠΑ.

    Το ChatGPT που υποστηρίζεται από τη Microsoft προκάλεσε τον "κίτρινο πυρετό" αφού αναγνωρίστηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία από την κυκλοφορία της τον Νοέμβριο. Το chatbot μπορεί να δημιουργήσει άρθρα, δοκίμια, αστεία, ακόμη και ποίηση σε απάντηση σε προτροπές. Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα μια παρόμοια υπηρεσία, το Bard AI, αν και μια όχι και τόσο επιτυχημένη επίδειξη της τεχνολογίας, οδήγησε τις μετοχές της μητρικής εταιρείας Alphabet απότομα χαμηλότερα την Τετάρτη.

    Ο ανταγωνισμός στην τεχνολογία που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης γεωπολιτικές προεκτάσεις - είναι ένα από τα πιο έντονα αμφισβητούμενα πεδία στον τεχνολογικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.

    Οι μετοχές της Baidu εκτινάχθηκαν σε υψηλό 11 μηνών αφότου ο γίγαντας της αναζήτησης αποκάλυψε το σχέδιό του να κυκλοφορήσει το "Ernie Bot" τύπου ChatGPT, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία που η εταιρεία είπε ότι αναπτύσσεται από το 2019. Η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει εσωτερικές δοκιμές τον Μάρτιο πριν καταστήσουν το chatbot διαθέσιμο στο κοινό.

    Μετά την ανακοίνωση της Baidu, η Alibaba είπε ότι δοκιμάζει εσωτερικά ένα εργαλείο τύπου ChatGPT, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι μετοχές του ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου έκλεισαν με άνοδο 3,96% στο Χονγκ Κονγκ την Πέμπτη.

    Η Tencent επιβεβαίωσε τα σχέδιά της σε περιεχόμενο τύπου ChatGPT και τεχνητής νοημοσύνης την Πέμπτη, λέγοντας ότι η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη "ακολουθώντας τον προγραμματισμό".

    Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής JD.com δήλωσε ότι σχεδιάζει να ενσωματώσει ορισμένες από τις τεχνολογίες που στηρίζουν εφαρμογές όπως το ChatGPT, όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, στις δικές του υπηρεσίες. Η εταιρία παιχνιδιών NetEase δήλωσε ότι ερευνά την ενσωμάτωση περιεχομένου που δημιουργείται από ΤΝ στην εκπαιδευτική μονάδα της.

    Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της ByteDance έχει ξεκινήσει ορισμένες ερευνητικές πρωτοβουλίες για τεχνολογίες για την υποστήριξη του βραχίονα εικονικής πραγματικότητας Pico. Ωστόσο, ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα στην ByteDance είπε στον Nikkei ότι η αναφορά ήταν ψευδής.

    Κάποιοι στον κλάδο λένε ότι η φασαρία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

    «Η χρήση περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι φυσικό», είπε στην Nikkei στέλεχος μιας από τις κορυφαίες εισηγμένες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Όποτε υπάρχει ένα λεγόμενο next big thing, πολλές εταιρείες θα ανακοινώνουν ότι βρίσκονται σε αυτόν τον τομέα, αλλά ορισμένες εταιρείες μπορεί απλώς να διαφημίζουν τη λέξη-κλειδί χωρίς συγκεκριμένο προϊόν

    «Μια άλλη πρόκληση είναι η βαριά λογοκρισία της Κίνας στον κυβερνοχώρο, η οποία θα καταστήσει δύσκολο και το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη».

    Ο Kai Wang, ανώτερος αναλυτής μετοχών της Morningstar Asia Limited, είπε ότι πολλές κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης βλέπουν την τεχνολογία που μοιάζει με ChatGPT ως μακροπρόθεσμη κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για τα προϊόντα τους, οπότε μόλις είδαν την Baidu να ανακοινώνει το σχέδιό της να κυκλοφορήσει ένα παρόμοιο προϊόν τον Μάρτιο, πολλοί και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ήθελαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

    Ωστόσο, ο Wang προειδοποίησε για αβεβαιότητες σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε ένα chatbot στην Κίνα, καθώς αυτά τα προϊόντα βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους.

    «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το ανταγωνιστικό τοπίο, τους κανονισμούς και, τελικά, πόσο καλά λειτουργεί σε αυτό το στάδιο», είπε. «Πρέπει επίσης να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε η δημιουργία εσόδων από αυτά τα προϊόντα και πόσο μειώνουν τα περιθώρια κέρδους μακροπρόθεσμα».

    Οι κινεζικές μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη σημείωσαν βουτιά την Πέμπτη μετά την προειδοποίηση των κρατικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους «κάποιων νέων ιδεών» να υπερκαλυφθούν.

    «Μερικοί άνθρωποι εικαστεύουν μανιωδώς για ψεύτικες έννοιες, παρασύροντας άλλους σε συστήματα εξαπάτησης», ανέφερε ένα άρθρο στους Securities Times. «Οι επενδυτές τελικά καταλήγουν να χάνουν τα λεφτά τους, επομένως δεν πρέπει να ακολουθήσουν».


    Πηγή
    Φωτογραφία: shutterstock
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.