Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Τι είναι το ChatGPT, το chatbot AI που κατακτά το διαδίκτυο

      Η ικανότητα του ChatGPT να δημιουργεί ανθρώπινες αποκρίσεις έχει γίνει viral

    Η εταιρεία ερευνών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) OpenAI ανακοίνωσε την Τετάρτη το ChatGPT, ένα πρωτότυπο chatbot τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε διάλογο, ικανό να κατανοεί και να ανταποκρίνεται σε φυσική γλώσσα. Έκτοτε έχει κατακλύσει το Διαδίκτυο, με τους ανθρώπους να εκπλήσσονται με το πόσο έξυπνο ακούγεται το bot που λειτουργεί με AI. Κάποιοι το αποκάλεσαν ακόμη και ως αντικαταστάτη της Google, καθώς είναι σε θέση να δίνει λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα άμεσα – σχεδόν σαν ένας προσωπικός παντογνώστης.

    «Έχουμε εκπαιδεύσει ένα μοντέλο που ονομάζεται ChatGPT το οποίο αλληλοεπιδρά με το διάλογο. Η μορφή διαλόγου δίνει τη δυνατότητα στο ChatGPT να απαντά σε επόμενες ερωτήσεις, να παραδέχεται τα λάθη του, να αμφισβητεί λανθασμένες προτάσεις και να απορρίπτει ακατάλληλα αιτήματα», έγραψε το OpenAI στη σελίδα ανακοίνωσής του για το ChatGPT.

    Το ChatGPT βασίζεται στο GPT-3.5, ένα γλωσσικό μοντέλο που χρησιμοποιεί βαθιά εκμάθηση (deep learning) για την παραγωγή κειμένου που μοιάζει με ανθρώπινο. Ωστόσο, ενώ το παλαιότερο μοντέλο GPT-3 λάμβανε μόνο μηνύματα κειμένου και προσπαθούσε να συνεχίσει τη συνομιλία βασισμένο σε δικό του αποθηκευμένο λεξικό, το ChatGPT είναι πιο ελκυστικό. Είναι πολύ καλύτερο στη δημιουργία λεπτομερούς κειμένου και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ποιήματα. Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό είναι η μνήμη. Το bot μπορεί να θυμάται προηγούμενα σχόλια σε μια συνομιλία και να τα αναφέρει στον χρήστη.

    Μέχρι στιγμής, το OpenAI έχει ανοίξει μόνο το bot για αξιολόγηση και δοκιμές beta, αλλά η πρόσβαση στο API αναμένεται να ακολουθήσει το επόμενο έτος. Με πρόσβαση API, οι προγραμματιστές θα μπορούν να εφαρμόσουν το ChatGPT στο δικό τους λογισμικό.

     

     

    Αλλά ακόμη και στη φάση δοκιμών beta, οι ικανότητες του ChatGPT είναι ήδη αρκετά αξιοσημείωτες. Εκτός από τις διασκεδαστικές απαντήσεις όπως η παραπάνω απάντηση με τις κολοκύθες, έχουν ήδη βρεθεί πραγματικές εφαρμογές και σενάρια χρήσης για το chatbot.

    Αλλά ενώ πολλοί ένιωθαν δέος για τις ικανότητες του chatbot, κάποιοι έσπευσαν να εντοπίσουν τους περιορισμούς του. Το ChatGPT εξακολουθεί να είναι επιρρεπές σε παραπληροφόρηση και προκαταλήψεις, κάτι που ταλαιπώρησε και τις προηγούμενες εκδόσεις του GPT. Το μοντέλο μπορεί να δώσει λανθασμένες απαντήσεις, ας πούμε, σε αλγεβρικά προβλήματα.

    Και λόγω του γεγονότος ότι φαίνεται τόσο σίγουρος για τις εξαιρετικά λεπτομερείς απαντήσεις του, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να παραπλανηθούν και να πιστέψουν ότι αυτές είναι αληθινές.

    Το OpenAI κατανοεί αυτά τα ελαττώματα και τα έχει σημειώσει στο ιστολόγιο ανακοινώσεων του: «Το ChatGPT μερικές φορές γράφει εύλογες, αλλά εσφαλμένες ή παράλογες απαντήσεις. Η διόρθωση αυτού του προβλήματος είναι πρόκληση, καθώς: (1) κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σε πραγματικές συνθήκες, δεν υπάρχει προς το παρόν πηγή αλήθειας. (2) η εκπαίδευση του μοντέλου ώστε να είναι πιο προσεκτικό το αναγκάζει να απορρίψει ερωτήσεις που μπορεί να απαντήσει σωστά. και (3) η εποπτευόμενη εκπαίδευση παραπλανά το μοντέλο επειδή η ιδανική απάντηση εξαρτάται από το τι γνωρίζει το μοντέλο και όχι από το τι γνωρίζει ο άνθρωπος που επιδεικνύει».

    Εκτός από τους περιορισμούς, το ChatGPT εξακολουθεί να αποτελεί ένα διασκεδαστικό μικρό bot για αλληλεπίδραση. Μπορείτε να το δοκιμάσετε από τον επίσημο ιστότοπό του αφού εγγραφείτε σε αυτόν.


    Πηγή
    Φωτογραφία: OpenAI
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.