Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το τετραετές σχέδιο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Anthropic για να αντιμετωπίσει το OpenAI

      Η Anthropic σχεδιάζει να εκπαιδεύσει ένα ισχυρό μοντέλο με δισεκατομμύρια σε νέα χρηματοδότηση

    Η startup έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης, Anthropic ,σκοπεύει να συγκεντρώσει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο OpenAI και να εισέλθει σε πάνω από δώδεκα μεγάλες βιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφα της εταιρείας που έχει στην κατοχή του το TechCrunch.

    Η πλατφόρμα για τη χρηματοδότηση του Series C της Anthropic αποκαλύπτει αυτούς και άλλους μακροπρόθεσμους στόχους για την εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2020 από πρώην ερευνητές του OpenAI. Σε αυτή τη πλατφόρμα, η Anthropic αναφέρει ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα "μοντέλο αιχμής" - που ονομάζεται προσωρινά "Claude-Next" - 10 φορές πιο ικανό από τη σημερινή ισχυρότερη τεχνητή νοημοσύνη, αλλά αυτό θα απαιτήσει δαπάνες ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

    Το The Information ανέφερε στις αρχές Μαρτίου ότι η Anthropic επεδίωκε να αντλήσει 300 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει αντλήσει σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πλατφόρμα επιβεβαιώνει αυτόν τον αριθμό-στόχο, αν και μόνο τα μισά είχαν συγκεντρωθεί κατά τη δημιουργία του εγγράφου από έναν "απόρρητο επενδυτή".

    Η Anthropic περιγράφει το μοντέλο αιχμής ως έναν "αλγόριθμο επόμενης γενιάς για την αυτοδιδασκαλία της ΤΝ", κάνοντας αναφορά σε μια τεχνική εκπαίδευσης ΤΝ που ανέπτυξε και ονομάζεται "Constitutional AI". Σε υψηλό επίπεδο, η Constitutional AI επιδιώκει να παρέχει έναν τρόπο ευθυγράμμισης της ΤΝ με τις ανθρώπινες προθέσεις - αφήνοντας τα συστήματα να απαντούν σε ερωτήσεις και να εκτελούν εργασίες χρησιμοποιώντας ένα απλό σύνολο κατευθυντήριων αρχών.

    Η Anthropic εκτιμά ότι το οριακό μοντέλο της θα απαιτεί περίπου 10^25 FLOPs, ή πράξεις κινητής υποδιαστολής - αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες ακόμη και από τα μεγαλύτερα μοντέλα σήμερα. Φυσικά, το πώς αυτό μεταφράζεται σε χρόνο υπολογισμού εξαρτάται από την ταχύτητα και την κλίμακα του συστήματος που κάνει τον υπολογισμό- η Anthropic αφήνει να εννοηθεί (στο κατάστρωμα) ότι βασίζεται σε clusters με "δεκάδες χιλιάδες GPU".

    Αυτό το μοντέλο αιχμής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εικονικών βοηθών που μπορούν να απαντούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να πραγματοποιούν έρευνα και να δημιουργούν έργα τέχνης, βιβλία και άλλα, μερικά από τα οποία έχουμε ήδη πάρει μια γεύση με μοντέλα όπως το GPT-4 και άλλα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

    "Αυτά τα μοντέλα θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυτοματοποιούν μεγάλα τμήματα της οικονομίας", αναφέρεται στη πλατφόρμα. "Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες που θα εκπαιδεύσουν τα καλύτερα μοντέλα 2025/26 θα είναι πολύ μπροστά για να μπορέσει κανείς να τις προλάβει σε επόμενους κύκλους".

    Το μοντέλο αιχμής είναι ο διάδοχος του Claude, του chatbot της Anthropic, το οποίο μπορεί να καθοδηγηθεί για να εκτελέσει μια σειρά από εργασίες, όπως αναζήτηση σε έγγραφα, σύνοψη, συγγραφή και κωδικοποίηση και απάντηση σε ερωτήσεις για συγκεκριμένα θέματα. Με αυτούς τους τρόπους, είναι παρόμοιο με το ChatGPT της OpenAI. Αλλά η Anthropic υποστηρίζει ότι το Claude είναι - χάρη στη συνταγματική τεχνητή νοημοσύνη (Constitutional AI) - "πολύ λιγότερο πιθανό να παράγει επιβλαβείς εκροές", "ευκολότερη στη συνομιλία" και "πιο κατευθυνόμενη".

    Η Anthropic κυκλοφόρησε το Claude εμπορικά τον Μάρτιο μετά από μια κλειστή beta στα τέλη του περασμένου έτους, επιτρέποντας σε περίπου 15 εταίρους την αρχική πρόσβαση. Μεταξύ των χρηστών της beta και των δυνητικών πελατών της συγκαταλέγονται οι ακόλουθες βιομηχανίες (με τον αστερίσκο να υποδεικνύει ότι ένας άνθρωπος συμμετέχει στο κύκλωμα για να επιβλέπει το μοντέλο):

    • Περίληψη και ανάλυση νομικών εγγράφων*
    • Ιατρικά αρχεία και ανάλυση ασθενών*
    • Ηλεκτρονικά μηνύματα εξυπηρέτησης πελατών και συνομιλία
    • Μοντέλα κωδικοποίησης για καταναλωτές και B2B
    • Αναζήτηση, επεξεργασία εγγράφων και δημιουργία περιεχομένου που σχετίζεται με την παραγωγικότητα*
    • Chatbot για δημόσιες ερωτήσεις και συμβουλές
    • Αναζήτηση με απαντήσεις φυσικής γλώσσας
    • Εργασίες ανθρώπινου δυναμικού, όπως περιγραφές θέσεων εργασίας και ανάλυση συνεντεύξεων*
    • Θεραπεία και καθοδήγηση
    • Εικονικοί βοηθοί*
    • Εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα*

    Ο Dario Amodei, πρώην αντιπρόεδρος έρευνας του OpenAI, ίδρυσε την Anthropic το 2021 ως εταιρεία κοινής ωφέλειας, παίρνοντας μαζί του αρκετούς υπαλλήλους του OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής πολιτικής του OpenAI, Jack Clark. Ο Amodei αποχώρησε από το OpenAI μετά από διαφωνία σχετικά με την κατεύθυνση της εταιρείας, δηλαδή την ολοένα και μεγαλύτερη εμπορική εστίαση της startup.

    Η Anthropic ανταγωνίζεται πλέον την OpenAI καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Cohere και η AI21 Labs, οι οποίες αναπτύσσουν και προϊοντίζουν τα δικά τους συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν κείμενο - και σε ορισμένες περιπτώσεις εικόνες -. Η OpenAI έχει συγκεντρώσει μακράν τα περισσότερα κεφάλαια, εξασφαλίζοντας πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, 10 με 29 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Microsoft.

    "Η Anthropic έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα κατά τον πρώτο ενάμιση χρόνο της ύπαρξής της, αλλά έχουμε πειστεί για την αναγκαιότητα της εμπορευματοποίησης, για την οποία δεσμευτήκαμε πλήρως τον Σεπτέμβριο [2022]", αναφέρεται. "Έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική για την είσοδο στην αγορά και την αρχική εξειδίκευση του προϊόντος που ταιριάζει με τη βασική μας τεχνογνωσία, το εμπορικό σήμα μας και το πού βλέπουμε να συμβαίνει η υιοθέτηση μέσα στους επόμενους 12 μήνες".

    Η πλατφόρμα αποκαλύπτει ότι η Alameda Research Ventures, η αδελφή εταιρεία της καταρρεύσας startup κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried, ήταν "σιωπηλός επενδυτής" στην Anthropic με μετοχές "χωρίς δικαίωμα ψήφου" - υπεύθυνη για την αιχμή του δόρατος του γύρου Series B της Anthropic ύψους 580 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Anthropic αναμένει ότι οι μετοχές της Alameda θα διατεθούν στο πλαίσιο διαδικασίας πτώχευσης εντός των επόμενων ετών.

    Η Google συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των επενδυτών της Anthropic, έχοντας δεσμευτεί για 300 εκατομμύρια δολάρια στην Anthropic για ένα μερίδιο 10% της νεοσύστατης επιχείρησης. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times, η Anthropic συμφώνησε να καταστήσει το Google Cloud τον "προτιμώμενο πάροχο cloud" με τις εταιρείες να "συν-αναπτύσσουν συστήματα υπολογιστών AI".

    Άλλοι υποστηρικτές της Anthropic είναι ο James McClave, ο συνιδρυτής του Facebook και της Asana, Dustin Moskovitz, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Eric Schmidt και ο ιδρυτής της Skype Jaan Tallinn.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Anthropic
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.