Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ανοίγει η συζήτηση για το ψηφιακό δολάριο στις ΗΠΑ

    Η Federal Reserve κυκλοφόρησε την Πέμπτη την πολυαναμενόμενη μελέτη της για το ψηφιακό δολάριο, διερευνώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ζητήματος και ζητώντας δημόσιo διάλογο, σύμφωνα με το CNBC.
    Το έγγραφο 40 σελίδων (PDF) που χαρακτηρίζεται ως "το πρώτο βήμα σε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των ενδιαφερομένων σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας", αποφεύγει τυχόν συμπεράσματα σχετικά με ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας ή CBDC (Central Bank Digital Coin). Η αναφορά που αναμενόταν το καλοκαίρι του 2021, παρέχει μια εξαντλητική ματιά στα οφέλη, όπως η επιτάχυνση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε μια εποχή που οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο είναι ήδη εξαιρετικά ψηφιοποιημένες. Μερικά από τα αρνητικά ζητήματα που εξετάζει η έκθεση είναι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ παράλληλα αναφέρει την απαίτηση προστασίας του απλού χρήστη από τυχόν προσπάθειες ψηφιακής εξαπάτησης και άλλα παρόμοια ζητήματα.

    «Ένα CBDC θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλάζοντας τους ρόλους και τις ευθύνες του ιδιωτικού τομέα και της κεντρικής τράπεζας», αναφέρει η έκθεση. Μια κύρια διαφορά μεταξύ του δολαρίου της Fed και άλλων ψηφιακών συναλλαγών είναι ότι το τρέχον ψηφιακό χρήμα αποτελεί υποχρέωση των εμπορικών τραπεζών, ενώ το CBDC θα ήταν υποχρέωση της Fed. Μεταξύ άλλων, αυτό θα σήμαινε ότι η Fed δεν θα πλήρωνε τόκους για χρήματα που είναι αποθηκευμένα σε αυτήν, αν και λόγω του μηδαμινού ρίσκου που θα είχε μια τέτοια πράξη, ορισμένοι καταθέτες μπορεί να προτιμούν να κρατούν τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα.

    Το έγγραφο παραθέτει μια λίστα ελέγχου 22 διαφορετικών στοιχείων για τα οποία ζητά σχόλια από το κοινό. Θα υπάρχει μια περίοδος σχολίων 120 ημερών. Αξιωματούχοι της Fed λένε ότι η έκθεση είναι το πρώτο βήμα σε μια εκτεταμένη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί. Σημειώνεται επίσης ότι η «αρχική ανάλυση της Fed υποδηλώνει ότι μια πιθανή δημιουργία CBDC στις ΗΠΑ, θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής,  την διαμεσολάβηση, και την ευρέως μεταβιβάσιμη και επαληθευμένη ταυτότητα». Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «δεν προορίζεται να προωθήσει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα πολιτικής και δεν λαμβάνει θέση σχετικά με την τελική επιθυμία» δημιουργίας του ψηφιακού δολαρίου.
    Η έκθεση σημειώνει ότι η ταχύτητα του έργου δεν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Αντίθετα, οι συντάκτες της έκθεσης επικεντρώνονται στο να το κάνουν σωστά. «Η εισαγωγή ενός CBDC θα αντιπροσώπευε μια εξαιρετικά σημαντική καινοτομία στα αμερικανικά χρήματα», αναφέρει η έκθεση. "Συνεπώς, η ευρεία διαβούλευση με το ευρύ κοινό και τους βασικούς ενδιαφερόμενους είναι απαραίτητη. Αυτό το έγγραφο είναι το πρώτο βήμα σε μια τέτοια συζήτηση."

    Η Fed είπε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει χωρίς σαφή εντολή από το Κογκρέσο, κατά προτίμηση με τη μορφή «συγκεκριμένου εξουσιοδοτητικού νόμου».


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.