Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την οδηγία DAC8 για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

      Η δήλωση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων θα γίνει υποχρεωτική

    Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 σηματοδότησε το τελευταίο εμπόδιο πριν από την έκδοση της οριστικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρυπτονομίσματα, γνωστής ως DAC8. Στο εξής, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 για να θεσπίσουν νομοθεσία για τους νέους κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν επίσημα σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026.

     

    Στις 8 Δεκεμβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ενός πλαισίου αναφοράς που θα απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων να γνωστοποιούν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από πελάτες της ΕΕ. Σύμφωνα με την ΕΕ, το πλαίσιο αυτό θα βοηθήσει τις φορολογικές αρχές στην παρακολούθηση των συναλλαγών και των εισοδημάτων από κρυπτονομίσματα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής. Το πλαίσιο αναφοράς θεσπίστηκε μέσω της τροποποίησης της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία (DAC), η οποία χρησιμεύει ως το πρωταρχικό πλαίσιο για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορολογικών αρχών. Η πρόταση προτείνει επίσης μια σειρά δευτερευουσών τροποποιήσεων για την ενίσχυση της υφιστάμενης ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών.

     

    Η προτεινόμενη οδηγία γίνεται με ειδική νομοθετική διαδικασία, η οποία απαιτεί ομόφωνη στήριξη στο Συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Το Συμβούλιο κατέληξε σε γενική συναίνεση επί της πρότασης κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων τον Μάιο του 2023. Το Κοινοβούλιο ψήφισε με σημαντική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στις 13 Σεπτεμβρίου 2023.

     

    Η DAC8 επικεντρώνεται στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα κέρδη που προκύπτουν από συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Αν και η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι σχετικά νέα, έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας επανάσταση στους τομείς των πληρωμών και των επενδύσεων. Τον Ιανουάριο του 2023, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μόνο του Bitcoin έφτασε τα 370 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε ολόκληρη την οικονομία της Αυστρίας. Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin και το Ethereum είναι γνωστά, η Επιτροπή εκτίμησε ότι περισσότερα από 9.000 κρυπτονομίσματα είναι ήδη διαθέσιμα στην τρέχουσα αγορά.

     

    Οι φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών έρχονται αντιμέτωπες με διάφορες προκλήσεις που προκύπτουν από την ταχεία αύξηση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα:

    1. Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται φορολογικά τα εισοδήματα που προέρχονται από την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων;
    2. Θα πρέπει να επιβληθεί φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις συναλλαγές;
    3. Λόγω της εξελισσόμενης φύσης της τεχνολογίας blockchain, τα κράτη μέλη δυσκολεύονται να θεσπίσουν επικαιροποιημένη και ομοιόμορφη φορολογική νομοθεσία. Τα περισσότερα δεν έχουν ακόμη εκδώσει καμία φορολογική καθοδήγηση σχετικά με τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων.

     

    Οι συναλλαγές στην αγορά κρυπτονομισμάτων πραγματοποιούνται χωρίς τη συμμετοχή παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως οι τράπεζες, και χωρίς κεντρική αρχή. Η υψηλή κινητικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων επιτρέπει επίσης την διαπραγμάτευση του ίδιου του περιουσιακού στοιχείου πολλές φορές μέσα σε μία μόνο ημέρα. Η συχνά υψηλή μεταβλητότητα της αξίας των περιουσιακών στοιχείων περιπλέκει την ακριβή φορολογική εκτίμηση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο για τις φορολογικές αρχές να έχουν ακριβή εικόνα των συναλλαγών και των κερδών που πραγματοποιούν οι επενδυτές.

     

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την προτεινόμενη οδηγία DAC8 (μαζί με το παράρτημά της) στις 8 Δεκεμβρίου 2022, συνοδευόμενη από εκτίμηση επιπτώσεων. Η προτεινόμενη οδηγία προτείνει μέτρα για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και περιλαμβάνει επίσης ορισμένες άλλες αλλαγές για να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του ΟΟΣΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η θέσπιση ενός πλαισίου αναφοράς συναλλαγών για τα κρυπτονομίσματα στην ΕΕ θα μπορούσε να αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα μεταξύ 1 και 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το εν λόγω πλαίσιο αποτελεί σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.