Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το «Britcoin» θα μπορούσε να πάρει "σάρκα και οστά" σε λίγα χρόνια

    Το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί σχέδια για τη δημιουργία μιας ψηφιακής λίρας που θα εκδίδεται από την Τράπεζα της Αγγλίας και θα προσφέρει μια σταθερή εναλλακτική λύση στο bitcoin ή το Etherium.

    Η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ένα επίσημο ψηφιακό νόμισμα «είναι πιθανό να χρειαστεί στο μέλλον».

    «Ενώ τα μετρητά είναι εδώ για να μείνουν, μια ψηφιακή λίρα που εκδίδεται και υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να είναι ένας νέος τρόπος πληρωμής που είναι αξιόπιστος, προσβάσιμος και εύκολος στη χρήση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ σε δήλωση. «Γι’ αυτό θέλουμε πρώτα να διερευνήσουμε τι είναι δυνατό, ενώ πάντα φροντίζουμε να προστατεύουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

    Η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσαν ότι η απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει μια ψηφιακή λίρα, η οποία έχει το παρατσούκλι «Britcoin», θα ληφθεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας.

    Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν εάν θα εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα, καθώς περισσότερα τμήματα της οικονομίας κινούνται στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή, αυτά τα νομίσματα θα έχουν επίσημη υποστήριξη, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα μια σταθερή αξία και θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καθημερινές συναλλαγές.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, £10 μιας ψηφιακής λίρας θα άξιζε £10 σε μετρητά. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα παρείχε τη θεμελιώδη δημόσια υποδομή - ή ένα «βασικό ledger» - ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες θα εκδίδουν ψηφιακά πορτοφόλια στα οποία θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μέσω smartphone ή έξυπνων καρτών.

    Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να κάνουν τις διαδικτυακές δαπάνες πιο βολικές, να διευκολύνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές και να τονώσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

    Σε μια ομιλία του τον Νοέμβριο, ο Sir Jon Cunliffe, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είπε ότι χωρίς μια ψηφιακή λίρα, μερικοί μεγάλοι παίκτες θα μπορούσαν «να κυριαρχήσουν και ίσως να ελέγξουν την καινοτομία στις υπηρεσίες πληρωμών».

    Ωστόσο, οι σημαντικές λεπτομέρειες των ψηφιακών νομισμάτων πρέπει ακόμη να εξαλειφθούν. Οι επικριτές ανησυχούν ότι η διάθεσή τους από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση εάν οι άνθρωποι αγωνίζονται να ανταλλάξουν μετρητά με μια ψηφιακή εναλλακτική. Ένας άλλος φόβος είναι το απόρρητο, καθώς τα ψηφιακά νομίσματα θα έδιναν στις κυβερνήσεις επίγνωση για το πώς ξοδεύει ο κόσμος τα χρήματά του.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι ένα όριο στην κατοχή μιας ψηφιακής λίρας «θα ίσχυε τουλάχιστον στην εισαγωγική φάση» και ότι το νέο νόμισμα «θα υπόκειται σε αυστηρά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων». Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι η χρήση του δεν θα ήταν ανώνυμη, δεδομένης της ανάγκης προστασίας από το οικονομικό έγκλημα και διατήρησης της εμπιστοσύνης του κοινού.

    Περισσότερες από 100 χώρες έχουν εξερευνήσει την ιδέα των ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Atlantic Council. Η Σουηδία συνεργάζεται με την Accenture για μια e-krona, ενώ η Γκάνα χρησιμοποιεί ένα e-cedi και η Ινδονησία αναπτύσσει ένα πρωτότυπο για μια ψηφιακή ρουπία. Έντεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Μπαχάμες και της Τζαμάικα, έχουν ήδη κυκλοφορήσει ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας.

    Οι προσπάθειες μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών επιταχύνονται επίσης. Η Κίνα βρίσκεται μπροστά, με περισσότερους από 260 εκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν ήδη το ψηφιακό γιουάν ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος εκεί.

    Τον Νοέμβριο, κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες ξεκίνησαν μια πιλοτική δοκιμή εμβάσεων 12 εβδομάδων σε ψηφιακά δολάρια ΗΠΑ με την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά της για το ψηφιακό ευρώ φέτος.

    Αυτά τα έργα δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την πρόσφατη κατάρρευση του μεγάλου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX ούτε από τις τεράστιες διακυμάνσεις στην τιμή των κρυπτονομισμάτων τον περασμένο χρόνο. Το Bitcoin είδε την αξία του να βυθίζεται κατά 64% το 2022. Αυξήθηκε κατά περίπου 38% από έτος μέχρι σήμερα, καθώς οι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να σταθμεύσουν τα χρήματά τους σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.


    Πηγή
    Φωτογραφία: madhyamam.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.