Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το DeFi χρησιμοποιείται από τη Βόρεια Κορέα, απατεώνες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

      Ανάλυση συνιστά την εξέταση βελτιώσεων στο καθεστώς καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

    Οι υπηρεσίες αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας συνιστούν "τον σημαντικότερο τρέχοντα κίνδυνο παράνομης χρηματοδότησης" σε αυτή τη γωνιά του τομέα των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για τους κινδύνους από την τεχνολογία.
    Σε μια αναμενόμενη αξιολόγηση κινδύνου, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι κλέφτες, απατεώνες, εγκληματίες του κυβερνοχώρου που κάνουν ransomware και παράγοντες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) χρησιμοποιούν το DeFi για να ξεπλύνουν έσοδα από εγκλήματα.
    Με βάση τα ευρήματά του, το υπουργείο συνιστά την αξιολόγηση "πιθανών βελτιώσεων" στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML-anti-money laundering) και στους κανόνες για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT-countering the financing of terrorism), όπως θα πρέπει να εφαρμόζονται στις υπηρεσίες DeFi. Ζητά επίσης τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα για την ενημέρωση σχετικά με τα επόμενα βήματα.
    "Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι μας", δήλωσε ο Brian Nelson, υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες, σε διαδικτυακή εκπομπή που διοργάνωσε την Πέμπτη η ACAMS, μια παγκόσμια οργάνωση που επικεντρώνεται στην πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος. "Καλούμε τον ιδιωτικό τομέα να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα της αξιολόγησης κινδύνου για να ενημερώσει τις δικές του στρατηγικές μείωσης του κινδύνου".
    Η 40σέλιδη έκθεση προειδοποιεί ότι "οι υπηρεσίες DeFi επί του παρόντος συχνά δεν εφαρμόζουν ελέγχους AML/CFT ή άλλες διαδικασίες για την ταυτοποίηση των πελατών, επιτρέποντας τη διαστρωμάτωση των εσόδων να πραγματοποιείται άμεσα και ψευδώνυμα".
    Η έκθεση αναφέρεται σε αρκετές περιπτώσεις όπου τα έργα DeFi "έχουν προβάλλει θετικά την έλλειψη ελέγχων AML/CFT ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της αποκέντρωσης". Μια υποσημείωση στο έγγραφο αναφέρει τη μετατροπή της ShapeShift το 2021 σε αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο "με σκοπό να πάψει να συλλέγει πληροφορίες πελατών για τη συμμόρφωση με το AML/CFT".
    "Όταν οι εν λόγω οντότητες δεν εγγράφονται στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή, δεν θεσπίζουν και δεν διατηρούν επαρκείς ελέγχους AML/CFT ή δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που αφορούν τις κυρώσεις, οι εγκληματίες είναι πιο πιθανό να εκμεταλλευτούν τις υπηρεσίες τους με επιτυχία, μεταξύ άλλων για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και των [Ηνωμένων Εθνών]", αναφέρεται στην έκθεση.
    Παρόλο που ο στόχος της αξιολόγησης είναι να "προσδιορίσει το εύρος ενός ζητήματος", η έκθεση συνιστά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενισχύσει τη ρυθμιστική εποπτεία της στον τομέα του AML/CFT και να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετων οδηγιών για τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης για τις υπηρεσίες DeFi.
    Η αξιολόγηση προωθεί τις εργασίες που περιγράφονται στο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Joe Biden για την κρυπτογράφηση από πέρυσι και ο Nelson δήλωσε ότι είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο. Άλλες δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επίσης αρχίσει να εξετάζουν την αντιμετώπιση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με το DeFi.
    Ο Nelson σημείωσε ότι το DeFi μπορεί συχνά να δημιουργήσει προκλήσεις στην προσπάθεια να καταλάβει κανείς τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν έχει σημασία αν οι υπηρεσίες είναι συγκεντρωτικές ή αποκεντρωμένες όταν υπολογίζεται αν καλύπτονται από τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου.
    Είπε ότι ακόμη και αυτές που ισχυρίζονται πλήρη αποκέντρωση μπορούν στην πραγματικότητα να ασχοληθούν με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που εμπίπτουν κάπου πιο κοντά στην παραδοσιακή χρηματοδότηση από ό,τι υπονοούν.
    "Κατά κάποιο τρόπο είναι πραγματικά αποκεντρωμένες μόνο κατ' όνομα", είπε.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.