Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Δικαίωμα στην επισκευή, ενιαία θύρα φόρτισης για εξοικονόμηση χρημάτων από τον Καναδά

      Ο πρόσφατα δημοσιευμένος προϋπολογισμός του Καναδά εξετάζει την εξοικονόμηση χρημάτων και τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

    Όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο Καναδάς επεξεργάζεται τι σημαίνει το δικαίωμα στην επισκευή για τους πολίτες του. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε στον προϋπολογισμό της για το 2023 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ότι θα φέρει το δικαίωμα στην επισκευή στον Καναδά. Ταυτόχρονα, εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ενιαίας θύρας φόρτισης, όπως εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με το USB-C.

    Ο προϋπολογισμός της καναδικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το 2023 εισάγει το δικαίωμα στην επισκευή στο πλαίσιο του κεφαλαίου "Κάνοντας τη ζωή πιο προσιτή και στηρίζοντας τη μεσαία τάξη". Αναφέρει ότι "η κυβέρνηση θα εργαστεί για την εφαρμογή του δικαιώματος επισκευής, με στόχο την εισαγωγή ενός στοχευμένου πλαισίου για τις οικιακές συσκευές και τα ηλεκτρονικά είδη το 2024". Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διεξάγει διαβουλεύσεις για το θέμα και υποστήριξε ότι θα "συνεργαστεί στενά με τις επαρχίες και τις περιοχές" για την εφαρμογή του δικαιώματος επισκευής στον Καναδά:

     

    Όταν πρόκειται για χαλασμένες συσκευές ή συσκευές, τα υψηλά τέλη επισκευής και η έλλειψη πρόσβασης σε συγκεκριμένα ανταλλακτικά συχνά σημαίνουν ότι οι Καναδοί ωθούνται να αγοράζουν νέα προϊόντα αντί να επισκευάζουν αυτά που έχουν. Αυτό είναι ακριβό για τους ανθρώπους και δημιουργεί επιβλαβή απόβλητα.

    Οι συσκευές και οι συσκευές θα πρέπει να επισκευάζονται εύκολα, τα ανταλλακτικά θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμα και οι εταιρείες δεν θα πρέπει να μπορούν να αποτρέπουν τις επισκευές με πολύπλοκο προγραμματισμό ή με δυσπρόσιτα ειδικά εξαρτήματα. Μειώνοντας τον αριθμό των συσκευών και των συσκευών που πετιούνται, θα μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή πιο προσιτή για τους Καναδούς και να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας.

     

    Ο προϋπολογισμός υπαινίσσεται επίσης ότι η νομοθεσία για το δικαίωμα επισκευής μπορεί να καταστήσει τις επισκευές από τρίτους φθηνότερες από το να επισκευαστεί ένα τηλέφωνο, για παράδειγμα, από τον κατασκευαστή, όπου μπορεί να κοστίσει "πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε". 

    Η δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού έρχεται τον ίδιο μήνα με την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας πρότασης που απαιτεί από τους κατασκευαστές τεχνολογικών προϊόντων να παρέχουν επισκευές για έως και 10 χρόνια μετά την αγορά, ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση πριν γίνει νόμος.

    Μια ευρύτερη ματιά στις συζητήσεις για το δικαίωμα επισκευής σε όλο τον κόσμο δείχνει τις δυσκολίες στη δημιουργία ενός συστήματος που να ικανοποιεί τους υποστηρικτές των καταναλωτών και τις εταιρείες τεχνολογίας. Η ισχύς της νομοθεσίας της ΕΕ για το δικαίωμα επισκευής έχει επικριθεί για πράγματα όπως η μη κάλυψη συγκεκριμένων τύπων ηλεκτρονικών συσκευών και η μη διασφάλιση ότι οι απαραίτητες πτυχές, όπως τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία και τα εγχειρίδια, είναι σε προσιτές τιμές.

    Αλλά ορισμένοι, όπως η γενική διευθύντρια της τεχνολογικής εμπορικής ομάδας DigitalEurope, Cecilia Bonefeld-Dahl, πιστεύουν ότι η εν λόγω νομοθεσία θα πρέπει να οικοδομηθεί γύρω από "δίκτυα επισκευής υπό την καθοδήγηση του κατασκευαστή".

    Στα τέλη του 2022, η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη πολιτεία που εφάρμοσε έναν νόμο για το δικαίωμα επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά οι σημαντικές αλλαγές που έγιναν στον νόμο για την ψηφιακή δίκαιη επισκευή ήταν πολύ λεπτομερείς.

    Εν τω μεταξύ, οι πρωτοβουλίες αυτοεπισκευής από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Samsung και η Apple έχουν ελεγχθεί για την έλλειψη υποστηριζόμενων προϊόντων και, στην περίπτωση της Apple, για την απαίτηση εξ αποστάσεως έγκρισης για επισκευές από τρίτους.

    Η Ινδία ανακοίνωσε ότι συγκροτεί επιτροπή για τη χάραξη ενός πλαισίου για το δικαίωμα επισκευής τον Ιούλιο και η νομοθεσία της μπορεί να καλύψει τέσσερις κατηγορίες: ηλεκτρονικά είδη, αυτοκίνητα, γεωργικός εξοπλισμός και διαρκή καταναλωτικά αγαθά. 

    Ο προϋπολογισμός του Καναδά για το 2023 αποκάλυψε επίσης το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την καθιέρωση μιας τυποποιημένης θύρας φόρτισης για τα ηλεκτρονικά είδη. Ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι η κυβέρνηση "θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να διερευνήσει την εφαρμογή μιας τυποποιημένης θύρας φόρτισης στον Καναδά". Λέει ότι μια ενιαία θύρα φόρτισης θα μπορούσε να βοηθήσει τους κατοίκους να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

    "Κάθε φορά που οι Καναδοί αγοράζουν νέες συσκευές, πρέπει να αγοράζουν νέους φορτιστές για να τις συνοδεύουν, γεγονός που ανεβάζει το κόστος και αυξάνει τα ηλεκτρονικά απόβλητα", αναφέρει ο προϋπολογισμός.

    Η ΕΕ, ως γνωστόν, έκανε πραγματικότητα τις εντολές για ενιαία θύρα φόρτισης, απαιτώντας ότι τα smartphones, τα tablet και άλλα καταναλωτικά gadgets με ενσύρματη φόρτιση θα διαθέτουν θύρα USB-C έως τις 28 Δεκεμβρίου 2024. Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει να κάνουν το ίδιο μέχρι τον Απρίλιο του 2026. Η νομοθεσία-ορόσημο ώθησε την Apple να εργαστεί απρόθυμα πάνω σε ένα iPhone με USB-C.

    Οι επερχόμενες απαιτήσεις της ΕΕ ξεκίνησαν επίσης ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα σε όλο τον κόσμο, όπου πολλές χώρες εξετάζουν τώρα κάποιου είδους δικούς τους κανόνες για τις ενιαίες θύρες φόρτισης. Η Ινδία εξετάζει μια τέτοια εντολή που πρέπει να λάβει χώρα έως τον Μάρτιο του 2025 και ενδεχομένως να αποκλείει τα wearables, τα hearables και τα feature phones, λόγω του σχετικού κόστους. Η Βραζιλία είχε επίσης δημόσια διαβούλευση σχετικά με την απαίτηση φόρτισης smartphone με USB-C, η οποία έληξε τον Αύγουστο. Και παρόλο που στις ΗΠΑ δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη ορατή κίνηση γύρω από έναν τέτοιο νόμο, ορισμένοι πολιτικοί ζήτησαν από τον υπουργό Εμπορίου μια στρατηγική.

    Καθώς οι κυβερνήσεις, οι κατασκευαστές τεχνολογίας και οι συνήγοροι των καταναλωτών προσπαθούν να καθορίσουν τη νομοθεσία που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν και αγοράζουν ηλεκτρονικά είδη και δημιουργούν ηλεκτρονικά απόβλητα, οι συζητήσεις γύρω από το δικαίωμα επισκευής και τα πρότυπα φόρτισης είναι πολλές. Το γεγονός αυτό έχει προσδώσει στα ζητήματα μεγαλύτερη προσοχή, μεταξύ άλλων και μεταξύ των καταναλωτών, ορισμένοι από τους οποίους απαιτούν να λαμβάνονται υπόψη η δυνατότητα επισκευής και τα ηλεκτρονικά απόβλητα στην παραγωγή τους


    Πηγή
    Φωτογραφία: gettyimages.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.