Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η άνοδος της Κίνας στον κλάδο κατασκευαστής GPU

    Ο αριθμός των startups σχετικές με GPU στην Κίνα είναι εξαιρετικός καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία στην τεχνογνωσία καθώς και στην παραγωγή ημιαγωγών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Jon Peddie Research. Επιπλέον, ο αριθμός των κατασκευαστών GPU αυξήθηκε παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια καθώς η ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη (AI), υπολογιστές υψηλής απόδοσης (HPC) και επεξεργασία γραφικών αυξήθηκε με μάλλον πρωτοφανή ρυθμό. Όσον αφορά τα διακριτά γραφικά για υπολογιστές, η AMD και η Nvidia διατηρούν το προβάδισμα, ενώ η Intel προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά.

    Δεκάδες εταιρείες ανέπτυσσαν κάρτες γραφικών και διακριτούς επεξεργαστές γραφικών τη δεκαετία του 1980 και τη δεκαετίας του 1990, αλλά ο έντονος ανταγωνισμός για την υψηλότερη απόδοση σε 3D παιχνίδια οδήγησε τη συντριπτική τους πλειονότητα εκτός αγοράς. Μέχρι το 2010, μόνο η AMD και η Nvidia μπορούσαν να προσφέρουν ανταγωνιστικές αυτόνομες GPU για παιχνίδια και υπολογιστές, ενώ άλλες επικεντρώθηκαν είτε σε ενσωματωμένες GPU είτε σε IP GPU. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των προγραμματιστών GPU PC με έδρα την Κίνα αυξανόταν ραγδαία, τροφοδοτούμενος από την ώθηση της χώρας για τεχνολογική αυτάρκεια καθώς και από την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης και της HPC ως μεγα-τάσεις της υψηλής τεχνολογίας.

    Συνολικά, υπάρχουν 18 εταιρείες που αναπτύσσουν και παράγουν GPU, σύμφωνα με την Jon Peddie Research. Υπάρχουν δύο εταιρείες που αναπτύσσουν GPU που συνδέονται με SoC κυρίως έχοντας κατά νου τα smartphone και τους φορητούς υπολογιστές, υπάρχουν έξι πάροχοι IP GPU και υπάρχουν 11 προγραμματιστές GPU που επικεντρώνονται σε GPU για υπολογιστές και κέντρα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των AMD, Intel και Nvidia, που σχεδιάζουν γραφικά κάρτες που καταλήγουν στις λίστες με τις καλύτερες κάρτες γραφικών.

    Στην πραγματικότητα, εάν προσθέταμε άλλες εταιρείες με έδρα την Κίνα, όπως η Biren Technology και η Tianshu Zhixin στη λίστα, θα υπήρχαν ακόμη περισσότεροι σχεδιαστές GPU. Ωστόσο, οι Biren και Tianshu Zhixin επικεντρώνονται αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη και το HPC προς το παρόν, επομένως η JPR δεν τους θεωρεί προγραμματιστές GPU.

     

    PC DC IP SoC
    AMD Biren Arm Apple
    Bolt Tianshu Zhixin DMP Qualcomm
    Innosilicon   Imagination Technology  
    Intel   Think Silicon  
    Jingia   Verisilicon  
    MetaX   Xi-Silicon  
    Moore Threads      
    Nvidia      
    SiArt      
    Xiangdixian      
    Zhaoxin      

     

    Όντας η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα αναπόφευκτα ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και άλλες καλά ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας. Η Κίνα έκανε πολλά για να δελεάσει μηχανικούς από όλο τον κόσμο και να καταστήσει δυνατή την ίδρυση διαφόρων startups σχεδιασμού επεξεργαστών στη χώρα. Στην πραγματικότητα, εκατοντάδες νέοι οίκοι σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων εμφανίζονται στην Κίνα κάθε χρόνο. Αναπτύσσουν κάθε είδους πράγματα, από μικροσκοπικούς αισθητήρες έως πολύπλοκα τσιπ επικοινωνίας, επιτρέποντας έτσι την αυτάρκεια της χώρας από δυτικούς προμηθευτές.

     

    DTMx4jG5vd3opRxv26jGh4-970-80.jpg.webp


    Αλλά για να προχωρήσει πραγματικά στην τεχνητή νοημοσύνη και το HPC, η Κίνα χρειάζεται CPU, GPU και επιταχυντές ειδικού σκοπού. Όταν πρόκειται για υπολογιστές, είναι αδύνατο για τις κινεζικές εταιρείες να ξεπεράσουν τους μακροχρόνιους ηγέτες της αγοράς CPU και GPU σύντομα. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα ευκολότερο και ίσως πιο γόνιμο να αναπτυχθεί και να παραχθεί μια αξιοπρεπή GPU από το να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική CPU από το μηδέν.

    «Η εκπαίδευση AI ήταν το μεγάλο κίνητρο [για τις κινεζικές εταιρείες GPU] και η αποφυγή των υψηλών τιμών της Nvidia και (ίσως κυρίως) η επιθυμία της Κίνας για αυτάρκεια», δήλωσε ο Jon Peddie, επικεφαλής της JPR.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Moore Threads
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.