Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η αγορά τεχνητής νοημοσύνης αιχμής, θα επεκταθεί σημαντικά το 2024 με τους υπολογιστές ΤΝ στην πρώτη γραμμή

    Η TrendForce, μια παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς, δημοσίευσε την τελευταία της έκθεση για την αγορά Edge AI, προβλέποντας σημαντική ανάπτυξη το 2024. Η έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη ζήτηση για εφαρμογές AI στην άκρη, η οποία οδηγείται από τις εξελίξεις στους διακομιστές AI και την ανάπτυξη των AI PCs και άλλων τερματικών συσκευών.

     

    Η παγκόσμια αγορά διακομιστών AI αναμένεται να ξεπεράσει τις 1,6 εκατομμύρια μονάδες το 2024, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση για φόρτους εργασίας AI Training και AI Inference. Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud (CSP) διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αγορά, καθώς υιοθετούν διακομιστές AI για να παρέχουν υπηρεσίες AI στους πελάτες τους.

     

     

    Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αιχμής, ξεφεύγουν από τη σφαίρα των διακομιστών AI και εισέρχονται στους υπολογιστές-πελάτες ΤΝ και σε άλλες τερματικές συσκευές. Τα AI PCs αναμένεται να πληρούν το σημείο αναφοράς της Microsoft των 40 TOPS σε υπολογιστική ισχύ, η οποία είναι η ελάχιστη ισχύς που απαιτείται για την εκτέλεση του Copilot, μιας νέας δυνατότητας AI στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

     

     

    Η πλατφόρμα Snapdragon X Elite της Qualcomm είναι η πρώτη που πληροί τα πρότυπα Copilot και αναμένεται να είναι το πρώτο AI PC που θα διατεθεί στα τέλη του 2024. Η σειρά Ryzen 8000 της AMD (Strix Point) και η Lunar Lake της Intel αναμένεται επίσης να πληρούν αυτές τις απαιτήσεις αργότερα φέτος.

     

     

    Οι CPU που πληρούν την απαίτηση 40 TOPS της Microsoft για τις NPUs χρησιμοποιούν επίσης μνήμη RAM LPDDR5x, η οποία παρέχει ταχύτερη μετάδοση δεδομένων από τις τρέχουσες κύριες μονάδες DDR SO-DIMM. Η TrendForce προβλέπει ότι η LPDDR θα αντιπροσωπεύει περίπου το 30-35% της ζήτησης DRAM για PC φέτος, με περαιτέρω αύξηση λόγω των προδιαγραφών που θέτουν οι κατασκευαστές επεξεργαστών AI PC. Η Microsoft έχει θέσει ως βασικό όριο για τη μνήμη DRAM στους υπολογιστές AI τα 16 GB. Μακροπρόθεσμα, η TrendForce προβλέπει ότι οι υπολογιστές AI θα προκαλέσουν αύξηση της ετήσιας ζήτησης για bit DRAM σε υπολογιστές, ενώ οι τάσεις αναβάθμισης των καταναλωτών θα ενισχύσουν περαιτέρω τη ζήτηση αυτή.

     

    Συνολικά, η αγορά Edge AI είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη το 2024, λόγω των εξελίξεων στους διακομιστές AI και της αυξανόμενης υιοθέτησης υπολογιστών AI και άλλων τερματικών συσκευών. Η Qualcomm, η AMD και η Intel ανταγωνίζονται για ένα μερίδιο αυτής της αναπτυσσόμενης αγοράς και ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.


    Πηγή
    Φωτογραφία: TechRadar
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.