Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η ΕΕ ερευνά την χειραγώγηση της αγοράς GPU στον απόηχο της επιδρομής στα γραφεία της Nvidia

      Η ΕΕ ερευνά την αγορά υλικού τεχνητής νοημοσύνης για να διαπιστώσει αν υπήρξε κατάχρηση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει ανεπίσημα να συγκεντρώνει γνώμες σχετικά με πιθανές αθέμιτες πρακτικές που σχετίζονται με τις GPU που χρησιμοποιούνται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI), αναφέρει το Bloomberg. Οι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν αν υπάρχει ανάγκη για επακόλουθη δράση, η οποία είναι μια επίσημη έρευνα. Η έκθεση ακολουθεί μια έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία της Nvidia στο Παρίσι σε σχέση με πιθανές αντιμονοπωλιακές ενέργειες "στη βιομηχανία καρτών γραφικών".

     

    Οι GPU της Nvidia έχουν γίνει απαραίτητες για την εκπαίδευση και την εξαγωγή συμπερασμάτων σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας. Το Bloomberg αναφέρει ότι οι μονάδες επεξεργασίας H100 της Nvidia έχουν επιτρέψει στη Nvidia να εξασφαλίσει πάνω από το 80% της αγοράς, ξεπερνώντας ανταγωνιστές όπως η Intel και η AMD. Εάν αυτές οι αρχικές έρευνες καταλήξουν σε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα της ΕΕ και η Nvidia κριθεί ένοχη, η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της. Στην περίπτωση της Nvidia, αυτό θα ήταν δισεκατομμύρια δολάρια.

     

    Η έρευνα της ΕΕ απορρέει από ανησυχίες σχετικά με αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές στον εκκολαπτόμενο χώρο των επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia, η οποία πωλεί κυριολεκτικά τόνους υπολογιστικών GPU για φόρτους εργασίας τεχνητής νοημοσύνης, βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο αυτών των επίσημων και ανεπίσημων ερευνών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στα προκαταρκτικά στάδια της συγκέντρωσης πληροφοριών, προσπαθώντας να διαπιστώσει αν υπάρχει αρκετό έδαφος για να δικαιολογηθεί μια πιο εμπεριστατωμένη, επίσημη έρευνα.

     

    Εν τω μεταξύ, η Γαλλία φαίνεται να διεξάγει παράλληλη έρευνα. Οι γαλλικές αρχές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να κατανοήσουν τον κυρίαρχο ρόλο της Nvidia, τις στρατηγικές τιμολόγησης και τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης έλλειψης τσιπ στην τιμολόγηση. Η ευθυγράμμιση των ερευνών της ΕΕ και της Γαλλίας υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των ανησυχιών σχετικά με τη συμπεριφορά της Nvidia στην αγορά.

     

    Η άνοδος της Nvidia στην αγορά επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης ήταν ραγδαία αλλά και προβλέψιμη, καθώς έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη βελτιστοποίηση του πλαισίου λογισμικού CUDA για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης πολύ πριν από τους ανταγωνιστές της. Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις που προσφέρουν οι μονάδες επεξεργασίας A100 και H100 της Nvidia, όχι μόνο εδραίωσε τη θέση της Nvidia στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης (ειδικά στην εκπαίδευση εξελιγμένων μοντέλων μεγάλων γλωσσών) αλλά και την ώθησε πολύ μπροστά από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Intel και η AMD.

     

    Αυτή η κυρίαρχη θέση στην αγορά, ενώ αποτελεί απόδειξη της καινοτομίας και της ικανότητας της Nvidia να ποντάρει στις σωστές τεχνολογίες, βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο λόγω πιθανών αντιμονοπωλιακών επιπτώσεων.


    Πηγή
    Φωτογραφία: NVidia
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.