Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η εταιρία συναρμολόγησης επεξεργαστών Tongfu με έδρα την Κίνα, υποστηρίζει τη νέα APU MI300 της AMD

      Με τη κίνηση αυτή βελτιώνεται γενικότερα η θέση της Κίνας στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών

    Ενώ η front-end κατασκευή και η back-end συναρμολόγηση και δοκιμή των επόμενης γενιάς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της NVIDIA αναλαμβάνονται από την TSMC και από εταιρείες συναρμολόγησης και δοκιμών με έδρα την Ταϊβάν, οι εταιρείες ημιαγωγών με έδρα την Κίνα δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο front-end, καθώς υστερούν σε τεχνολογίες κατασκευής. Ωστόσο, οι εταιρίες συναρμολόγησης και δοκιμών με έδρα την Κίνα, ιδίως η Tongfu Microelectronics, έχουν να διαδραματίσουν ρόλο όσον αφορά τα τελευταία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της AMD.

     

    Η AMD παρουσίασε τη επόμενης γενιάς ναυαρχίδα της στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, το Instinct MI300, στις 13 Ιουνίου, με στόχο να αμφισβητήσει το H100 της NVIDIA. Η datacenter APU, που διαφημίζεται ως η πρώτη στον κόσμο με ενσωμάτωση CPU και GPU, υιοθετεί ένα σχεδιασμό chiplet. Ενώ η TSMC χειρίζεται τα μικρά μπλοκ chiplet που κατασκευάζονται σε διεργασίες 5 και 6 nm, η Tongfu Microelectronics χειρίζεται την προηγμένη συναρμολόγηση.

     

    Ως στρατηγικός συνεργάτης της AMD, η Tongfu έχει δηλώσει προηγουμένως σε μια πλατφόρμα επενδυτικών σχέσεων ότι συμμετέχει στις δοκιμές του AMD Instinct MI300. Καθώς η AMD αγκαλιάζει πλήρως το σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής chiplet στο μέλλον, η Tongfu αναμένεται να συνεχίσει να αποκομίζει οφέλη. Υπήρξαν πρόσφατες φήμες που ανέφεραν ότι η ικανότητα προηγμένης συναρμολόγησης CoWoS της TSMC είναι περιορισμένη και η TSMC επιβεβαίωσε πράγματι ότι ορισμένες παραγγελίες προηγμένης συσκευασίας θα ανατεθούν σε άλλες εταιρείες συναρμολόγησης και δοκιμών. Η Tongfu Microelectronics, με τις δυνατότητές της στη συσκευασία 2,5D, 3D και chiplet, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία επιχειρηματική σχέση με την Nvidia και δεν περιλαμβάνεται στη λίστα εξωτερικής ανάθεσης.

     

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Tongfu χάνει τις ευκαιρίες της Nvidia, έχει ήδη αναλάβει πάνω από το 80% των εργασιών συναρμολόγησης και δοκιμών της AMD σε τομείς όπως τα κέντρα δεδομένων, οι συσκευές-πελάτες, τα παιχνίδια και τα ενσωματωμένα συστήματα, χάρη στην κοινοπραξία και τη συνεργατική στρατηγική συνεργασία της με την AMD. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την επέλαση της AMD στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

     

    Η προηγμένη τεχνολογία συσκευασίας που χρησιμοποιείται στο MI300 της AMD περιλαμβάνει το SoIC της TSMC σε συνδυασμό με το CoWoS. Τα τρισδιάστατα τσιπ, γνωστά ως SoIC, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο εισόδου για τις κινεζικές εταιρείες συναρμολόγησης και δοκιμών στην αγορά τσιπ AI. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες διαδικασίες συσκευασίας θα παραμείνουν πιθανότατα στην TSMC.

     

    Το 2016, η Tongfu Microelectronics απέκτησε δύο εργοστάσια στο Suzhou της Κίνας και στο Penang της Μαλαισίας από την AMD, σχηματίζοντας μια κοινοπραξία. Η μακροπρόθεσμη συμφωνία επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ της AMD και της Tongfu επεκτείνεται ήδη μέχρι το 2026.


    Πηγή
    Φωτογραφία: AMD
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.