Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η προσομοίωση της AMD RX 7800 XT έχει παρόμοιες επιδόσεις με την RX 6800 XT

      Οι δοκιμές έγιναν χρησιμοποιώντας μια Radeon Pro W7800 με τη μισή VRAM

    Το Igor's Lab ανέλαβε να προσομοιώσει μια RX 7800 XT για να δει πώς θα μπορούσε να είναι η απόδοση της. Αυτό έγινε με τη χρήση της νέας κάρτας γραφικών Radeon Pro W7800 της AMD, με τη μισή μνήμη κατειλημμένη κατά τα άλλα. Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης και οι θεωρητικοί υπολογισμοί του Igor τοποθετούν αυτή τη θεωρητική 7800 XT περίπου μεταξύ μιας RX 6800 XT και RX 6900 XT ή μεταξύ των ανταγωνιστικών RTX 4070 και 4070 Ti της Nvidia.

     

    Η Radeon Pro W7800 αποτελεί μέρος της σειράς W7000 GPUs workstation της AMD, η οποία διαθέτει την πιο πρόσφατη αρχιτεκτονική GPU RDNA 3. Η GPU διαθέτει 70 υπολογιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν το die Navi 31 της AMD, με 32 GB μνήμης και συνολική ονομαστική ισχύ της πλακέτας 260 W. Εξαιτίας αυτού, η W7800 είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος σημερινός υποψήφιος για την προσομοίωση μιας θεωρητικής RX 7800 XT. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτει διεπαφή μνήμης 256-bit, την ίδια με τη φημολογούμενη RX 7800 XT. Η απενεργοποίηση της μισής VRAM θα πρέπει να αποτελεί ένα αρκετά κοντινό υποκατάστατο της μελλοντικής GPU.

     

    Ο Igor παρείχε δύο διαφορετικά σενάρια δοκιμών. Το πρώτο αφορούσε τη φυσική προσομοίωση μιας 7800 XT με την τεχνητή απενεργοποίηση της μισής μνήμης, αφήνοντας την GPU με 16GB GDDR6 VRAM. Το δεύτερο χρησιμοποίησε θεωρητικούς υπολογισμούς που λήφθηκαν από τα αποτελέσματα της απόδοσης ισχύος της RX 7900 XT. Το τελευταίο έγινε για να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια "ακριβέστερη" εικόνα για το πώς μπορεί να αποδώσει μια πραγματική RX 7800 XT, δεδομένου ότι η W7800 είναι ρυθμισμένη για αποδοτικότητα και όχι για απόδοση.

     

    Ελπίζω να είναι αυτονόητο, αλλά και τα δύο σενάρια αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση μια εκτίμηση των επιδόσεων. Υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα, όπως οι τελικές ταχύτητες ρολογιού, ο αριθμός των πυρήνων, το αν η "απενεργοποιημένη" VRAM μιμείται πραγματικά μια κάρτα 16GB, οι οδηγοί και πολλά άλλα. Ο Igor πραγματοποίησε δοκιμές σε 1080p, 1440p και 4K. Τα "προσομοιωμένα" και τα "υπολογισμένα" αποτελέσματα της W7800 ήταν σχετικά κοντά, με τα προσομοιωμένα αποτελέσματα να μοιάζουν με μια RX 6800 XT, ενώ τα υπολογισμένα αποτελέσματα μοιάζουν περισσότερο με μια RX 6900 XT. Παρεμπιπτόντως, η ιεραρχία των GPU benchmarks μας τοποθετεί την 6900 XT περίπου 7% μπροστά από την 6800 XT. Εδώ είναι το συνολικό διάγραμμα 1440p:

     

    11-QHD-FPS.webp

    (Πίστωση εικόνας: Igor's Lab | Περισσότερα διαγράμματα εδώ)


    Ο Igor χρησιμοποίησε εννέα παιχνίδια για τις δοκιμές του, δύο από τα οποία έχουν ενεργοποιημένο το ray tracing (Cyberpunk 2077 και Metro Exodus Enhanced Edition). Αν η RX 7800 XT έχει παρόμοιες επιδόσεις με αυτές που μέτρησε, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η AMD μπορεί να μην βιαστεί να φέρει την RX 7800 XT στην αγορά. Θα είναι πιο αποδοτική από τις GPU RDNA 2, αλλά οι επιδόσεις δεν θα είναι πολύ καλύτερες. Αυτό θα έδινε πολύ μικρό λόγο σε κάποιον να αναβαθμίσει στη νέα GPU RDNA 3, ανάλογα με την τιμολόγηση, αφού η RX 6800 XT ξεκινά σήμερα από τα 519 δολάρια.

     

    Πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι προβλέψεις του Igor πιθανότατα δεν είναι πλήρως ακριβείς. Οι προδιαγραφές της RX 7800 XT παραμένουν εμπιστευτικές σε αυτό το σημείο, οπότε δεν γνωρίζουμε τι θα διαθέτει όσον αφορά τις υπολογιστικές μονάδες, τα shaders, την κρυφή μνήμη και τα ρολόγια της GPU. Η W7800 χρησιμοποιεί επίσης ένα κομμένο Navi 31 GCD με 70 CUs, ενώ οι φήμες αναφέρουν ότι η RX 7800 XT θα χρησιμοποιεί ένα Navi 22 GCD με 60 (ενδεχομένως 64) CUs. Ανάλογα με τα τελικά ρολόγια, η καταναλωτική κάρτα μπορεί να προσφέρει ή να μην προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από τα αποτελέσματα της προσομοίωσης του Igor. Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα προγράμματα οδήγησης, καθώς τα προγράμματα οδήγησης σταθμών εργασίας τείνουν να είναι λιγότερο βελτιστοποιημένα για παιχνίδια και περισσότερο βελτιστοποιημένα για επαγγελματικές εφαρμογές. Είναι πιθανό ότι οι οδηγοί που είναι ρυθμισμένοι για gaming θα μπορούσαν να βελτιώσουν αρκετά τις επιδόσεις.

     

    Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, δεν γνωρίζουμε επίσης ποια θα είναι η τιμή της υποτιθέμενης RX 7800 XT. Δεδομένων των φημολογούμενων προδιαγραφών, τα 600 δολάρια είναι πιθανώς το μέγιστο που θα μπορούσε να ζητήσει η AMD, ενώ ενδεχομένως θα μπορούσε να πωληθεί και για λιγότερα. Ακόμη και αν ταιριάζει μόνο με την απόδοση της υπάρχουσας RX 6800 XT, αν έχει παρόμοια τιμή και χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια, ενώ παρέχει μερικά νέα extras (όπως υποστήριξη κωδικοποίησης AV1), θα μπορούσε να είναι μια αξιοπρεπής κάρτα.

     

    Δυστυχώς, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μια τεράστια αύξηση των επιδόσεων σε επίπεδο γενιάς. Η RX 7600 μόλις και μετά βίας κερδίζει την RX 6650 XT προηγούμενης γενιάς, με τις δύο κάρτες να χρησιμοποιούν 32 CUs με 8GB μνήμης GDDR6 18 Gbps. Η RX 7900 XT κερδίζει την RX 6950 XT κατά περίπου 17% στις δοκιμές μας, αλλά διαθέτει επίσης 84 CUs με 20GB μνήμης σε σύγκριση με 80 CUs και 16GB μνήμης. Μειώστε τον αριθμό των CU σε 60-64, και η απόδοση λογικά θα μειωθεί κατά περίπου 25%.

     

    Ελπίζουμε να δούμε το υλικό RX 7800 XT και RX 7700 XT να αποστέλλεται μέσα στον επόμενο μήνα ή δύο. Οι επιδόσεις μπορεί να μην είναι σημαντικά υψηλότερες από τα υπάρχοντα εξαρτήματα, αλλά η απόδοση θα πρέπει να είναι καλύτερη και οι πρόσθετες αρχιτεκτονικές αλλαγές τα καθιστούν (ελαφρώς) πιο ανταγωνιστικά με τη σειρά RTX 40 της Nvidia. Θα φροντίσουμε να δοκιμάσουμε τις νέες GPUs όποτε αυτές πραγματικά αποσταλούν.


    Φωτογραφία: AMD
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.