Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Η Nvidia ενισχύει αθόρυβα τις δυνατότητες κωδικοποίησης βίντεο των GPU GeForce

      Ο περιορισμός του λογισμικού ωθεί όσους χρειάζονται περισσότερες δυνατότητες κωδικοποίησης σε ακριβότερες GPU.

    Tο υλικό κωδικοποίησης βίντεο που είναι ενσωματωμένο στις GPU GeForce λαμβάνει μια μικρή ώθηση, σύμφωνα με μια ενημερωμένη σελίδα υποστήριξης της Nvidia, η οποία δεν ανακοινώθηκε επίσημα, αλλά εντοπίστηκε από το Tom's Hardware. Προηγουμένως, ο κωδικοποιητής NVENC που είναι ενσωματωμένος στις GPU GeForce μπορούσε να κωδικοποιήσει έως και τρεις ροές βίντεο ταυτόχρονα. Τώρα, οι περισσότερες GPU που υποστηρίζονται από τα τρέχοντα προγράμματα οδήγησης της Nvidia μπορούν να κωδικοποιήσουν έως και πέντε ροές βίντεο ταυτόχρονα, ξεκλειδώνοντας δυνατότητες που πάντα υπήρχαν στο υλικό, αλλά ήταν περιορισμένες από το λογισμικό στις εμπορικές GPU.

    Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς η Nvidia έκανε αυτή την αλλαγή, αλλά τα αρχειακά στιγμιότυπα στο Internet Wayback Machine δείχνουν το παλιό όριο των τριών ροών μόλις στις 18 Μαρτίου, οπότε μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης για να ξεκλειδώσετε τις πρόσθετες δυνατότητες κωδικοποίησης. Οι ρυθμίσεις ποιότητας του βίντεο μπορεί επίσης να περιορίζουν τον αριθμό των ροών βίντεο που μπορείτε να κωδικοποιήσετε ταυτόχρονα.

    Οι περισσότερες GPU GeForce που πηγαίνουν πίσω στην αρχιτεκτονική Maxwell του 2014 υποστηρίζουν τώρα τις επιπλέον ταυτόχρονες ροές, οπότε δεν χρειάζεστε νέα ή ισχυρή κάρτα γραφικών για να επωφεληθείτε από την αλλαγή (αν και υπάρχουν ορισμένα μοντέλα, ιδίως GPU της σειράς MX για οικονομικούς φορητούς υπολογιστές, που εξακολουθούν να μην έχουν δυνατότητες κωδικοποίησης βίντεο, πιθανώς επειδή τους λείπει το υλικό). Στη λίστα περιλαμβάνονται μοντέλα τόσο παλιά όσο η GeForce 750 Ti, καθώς και οι περισσότερες κάρτες GeForce 900, 1000, 2000, 3000 και 4000. Τα είδη βίντεο που μπορείτε να κωδικοποιήσετε θα εξαρτηθούν από το τι υποστηρίζει ο κωδικοποιητής υλικού της GPU σας. Το έγγραφο υποστήριξης της Nvidia απαριθμεί τους υποστηριζόμενους κωδικοποιητές, τα βάθη χρώματος και άλλες προδιαγραφές για κάθε GPU.

    Πολλές από τις GPU που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο εξακολουθούν να διαθέτουν υλικό ικανό να κωδικοποιεί ακόμη περισσότερες ροές βίντεο ταυτόχρονα, αλλά η Nvidia εξακολουθεί να επιβάλλει ένα όριο λογισμικού σε αυτές τις GPU για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που κωδικοποιούν πολλές ροές ταυτόχρονα να αγοράσουν αντί γι' αυτό τις GPUs Quadro και RTX με την επωνυμία workstation. Υπάρχουν επιδιορθώσεις λογισμικού που μπορούν να καταργήσουν αυτά τα όρια για τις GPU GeForce, αν και βασίζεστε σε τρίτους για να τις ενημερώνουν και μπορεί να αισθάνεστε άνετα ή όχι να τις εγκαταστήσετε στο σύστημά σας.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Andrew Cunningham
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.