- Χρήστης με το ψευδώνυμο «erek» ανέφερε λιωμένο connector σε MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC κατά τη δοκιμή του DLSS 5 στο NBA 2K27, σύμφωνα με αναφορά του Videocardz που μετέδωσε το TechPowerUp.
- Η κατανάλωση της κάρτας ανέβηκε από περίπου 450W σε πάνω από 600W, με το GPU-Z να καταγράφει κορυφή στα 613,5W, ξεπερνώντας το όριο ισχύος των 575W που ορίζει η MSI.
- Ανεξάρτητες δοκιμές του Tom's Hardware στο ίδιο παιχνίδι δείχνουν ακραία κατανάλωση με το DLSS 5, με την MSI RTX 5090 Lightning Z να φτάνει κατά μέσο όρο σχεδόν τα 850W.
Το NBA 2K27 είναι προς το παρόν το μοναδικό επίσημα υποστηριζόμενο παιχνίδι για το DLSS 5, το νεότερο σύστημα Neural Rendering της NVIDIA που χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για την παραγωγή εικόνας. Σύμφωνα με αναφορά που μετέδωσε το TechPowerUp και εντόπισε αρχικά το Videocardz, ένας χρήστης με το ψευδώνυμο «erek» κατέγραψε περιστατικό όπου το connector τροφοδοσίας μιας MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC έλιωσε κατά τη διάρκεια δοκιμής με ενεργοποιημένο το DLSS 5.
Η κατανάλωση ξεπέρασε το όριο ισχύος της κάρτας
Ο χρήστης ανέφερε ότι η κατανάλωση της κάρτας ανέβηκε από περίπου 450W σε πάνω από 600W με ενεργοποιημένο το DLSS 5 Neural Rendering. Στιγμιότυπο οθόνης από το εργαλείο παρακολούθησης GPU-Z έδειξε κορυφή ισχύος πλακέτας στα 613,5W, τιμή που σύμφωνα με τον χρήστη παρέμεινε σταθερή και δεν επρόκειτο για στιγμιαία αιχμή. Η τιμή αυτή υπερβαίνει το όριο ισχύος των 575W που ορίζει η MSI για το συγκεκριμένο μοντέλο. Λίγο αργότερα η κάρτα σταμάτησε να λειτουργεί, και μια οσμή καύσης οδήγησε τον χρήστη να διαπιστώσει ότι το πλαστικό του connector είχε λιώσει και είχε κολλήσει πάνω στην υποδοχή.
Δεν είναι το πρώτο σημάδι αυξημένης κατανάλωσης
Το TechPowerUp είχε ήδη αναφέρει, μία εβδομάδα νωρίτερα, ότι το DLSS 5 μπορεί να ωθήσει την κατανάλωση της RTX 5090 σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Ανεξάρτητες δοκιμές του Tom's Hardware στο ίδιο παιχνίδι επιβεβαιώνουν το εύρημα: κατά τις μετρήσεις του, η MSI GeForce RTX 5090 Lightning Z κατέγραψε μέση κατανάλωση που πλησίασε τα 850W με ενεργό το DLSS 5. Τα δύο σύνολα δεδομένων, από διαφορετικές πηγές, δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δείγμα κάρτας ή σε συγκεκριμένη διαμόρφωση συστήματος.
Τι δεν αποδεικνύει η μέτρηση
Το TechPowerUp επισημαίνει μια σημαντική επιφύλαξη: το GPU-Z καταγράφει τη συνολική ισχύ πλακέτας (board power) και όχι αποκλειστικά το φορτίο που περνά από το connector τροφοδοσίας, καθώς μέρος της ισχύος παρέχεται και από την υποδοχή PCIe της μητρικής. Η τιμή των 613,5W δεν σημαίνει επομένως αυτόματα ότι ολόκληρο αυτό το φορτίο πέρασε μέσα από το connector που έλιωσε. Παράλληλα, δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη «erek», ούτε στοιχεία που να αποκλείουν παράγοντες όπως ελλιπής σύνδεση καλωδίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν αναφερθεί και προηγούμενα περιστατικά λιωμένων connectors σε κάρτες RTX 5090 κατά τη διάρκεια δοκιμών του DLSS 5, οπότε δεν πρόκειται για εντελώς μεμονωμένη περίπτωση.
Η υπόθεση προσθέτει ακόμη ένα κεφάλαιο στο ιστορικό προβλημάτων που συνδέονται με τα connectors ισχύος 12V-2x6 στις κάρτες της σειράς RTX 50, καθώς φαίνεται πως λειτουργίες όπως το Neural Rendering μπορούν να ωθήσουν την κατανάλωση πέρα από τα όρια που έχουν οριστεί από τους κατασκευαστές. Για όσους σκοπεύουν να δοκιμάσουν το DLSS 5 σε τίτλους όπως το NBA 2K27, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της σωστής σύνδεσης του καλωδίου τροφοδοσίας παραμένει βασική προφύλαξη μέχρι να υπάρξει επίσημη απάντηση από την NVIDIA ή την MSI.

TheLab Weekly Digest
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now