Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ρωσικό "PC κατά των κυρώσεων" με νέο επεξεργαστή Skif

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ρωσικό CNews αναφέρθηκε σε αυτό που αποκαλεί "PC κατά των κυρώσεων". Αυτός ο νέος υπολογιστής, που ονομάζεται Mobile Inform Group (MIG) Akinak PC, φέρεται να χρησιμοποιεί ένα μείγμα ρωσικών σχεδίων υλικού και λογισμικού, ώστε να μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις και να προμηθεύει εταιρείες που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν οργανισμούς που είναι "ευαίσθητοι στην υποκατάσταση εισαγωγών".

     

    Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάγνωση της έκθεσης φαίνεται να υποδηλώνει ότι το νέο Akinak PC θα είναι αρκετά αργό, ακόμη και για το δουλειές γραφείου και της βιντεοδιασκέψεις. Επιπλέον, η περιγραφή της αλυσίδας εφοδιασμού της MIG δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να παράγει μαζικά αυτό τον υπολογιστή.

     

    Μετά από ένα χρόνο ανάπτυξης, η νέα ελπίδα της Ρωσίας για υπολογιστές γραφείου γενικής χρήσης έφτασε με τη μορφή του υπολογιστή MIG Akinak anti-sanction PC. Πρόκειται για ένα συμπαγές, ενεργειακά αποδοτικό PC που τροφοδοτείται από το τσιπ Skif (ή αλλιώς Scythian) που σχεδίασε η Ρωσία. Αυτό το τσιπ 24W 64-bit είναι μια σχεδίαση βασισμένη στο Arm που διαθέτει τέσσερις πυρήνες Cortex A53 και την τεχνολογία GPU Series8XE GE8300 της PowerVR.

     

    bKz5mMmqYdhvfNXFvj2LVb.jpg

     

    Με τους γερασμένους πυρήνες A53 (Arm v8, που κυκλοφόρησε το 2012), πιθανώς δεν θα σας εκπλήξει να ακούσετε ότι ο επεξεργαστής Skif δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πριν από χρόνια (2019) και σχεδιάστηκε για την αγορά των tablet. Οι πυρήνες της CPU του τρέχουν σε έως και 1,8 GHz. Ο Skif διαθέτει διπύρηνο DSP, επιτάχυνση AI και δυνατότητες κρυπτογράφησης υλικού. Μια παρτίδα 1.000 από αυτά τα SoC παρήχθη στο εξωτερικό τον Ιούλιο του 2021 από ένα μη κατονομαζόμενο ξένο εργοστάσιο. Το CNews αναφέρει ότι έχουν απομείνει μόνο 10 κομμάτια (τυπογραφικό λάθος;) από την αρχική παρτίδα.

     

    Για την αποθήκευση, οι υπολογιστές MIG Akinak θα έχουν 32 ή 64 GB eMMC, με υποστήριξη καρτών microSD και διασύνδεση SATA II για πρόσθετες συσκευές αποθήκευσης έως 2 TB. Επί του παρόντος, οι υποδοχές επέκτασης M.2 στη μητρική πλακέτα δεν υποστηρίζουν αποθήκευση (η μία θύρα χρησιμοποιείται επί του παρόντος για Wi-Fi και Bluetooth, ενώ η άλλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας), αλλά οι προγραμματιστές διατηρούν την επιλογή να υλοποιήσουν αποθήκευση M.2, εάν υπάρχει ζήτηση. Η τυπική μνήμη RAM είναι 8 GB LPDDR4, αλλά θα μπορεί να αναβαθμιστεί σε 64 GB, σύμφωνα με την MIG.

    Μεγάλο μέρος του χρόνου ανάπτυξης του Akinak που αναφέρεται ως χρόνος ανάπτυξης ενός έτους φαίνεται να έχει αναλωθεί στη δημιουργία μιας εγχώριας μητρικής κάρτας και στην πλήρη δοκιμή της πλατφόρμας. Προς το παρόν τρέχει ένα προεγκατεστημένο εγχώριο κιτ διανομής Linux "Alt" από την Basalt SPO, αλλά υπάρχουν σχέδια να ετοιμαστεί το σύστημα και για το Astra Linux.

     

    Η έκθεση του CNews αναφέρει ότι τα βασικά εξαρτήματα του συστήματος, όπως οι μονάδες RAM και οι ασύρματες μονάδες, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι είναι ανθεκτικά στις κυρώσεις, και η MIG δεν αποκάλυψε την προέλευσή των εξαρτημάτων αυτών. Έτσι, η προστασία του Akinak PC από κυρώσεις φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητική προς το παρόν.

     

    Με την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων και χωρίς απρόβλεπτα εμπόδια, η MIG εκτιμά ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με εταίρους για την παραγωγή έως και 100.000 υπολογιστών Akinak ετησίως. Ωστόσο, η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα βασιζόταν στην "κανονική διαθεσιμότητα" των επεξεργαστών Skif, και τα πράγματα δεν είναι ακριβώς κανονικά στη Ρωσία αυτή τη στιγμή, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να κλιμακώνεται.


    Πηγή
    Φωτογραφία: CNews
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.