Jump to content
  • astrolabos
    astrolabos

    Τέλος εποχής για τα WD Blue και WD Black, η SanDisk ανακοινώνει τα νέα Optimus SSDs

    • Η SanDisk περνά από τα WD Blue και WD_BLACK SSD branding στη νέα οικογένεια SANDISK Optimus, με tiers Optimus, Optimus GX και Optimus GX Pro.
    • Οι κωδικοί μοντέλων και οι βασικές προδιαγραφές παραμένουν, αλλάζει κυρίως η ονοματολογία και το branding στο ράφι.
    • Η αλλαγή συνδέεται άμεσα με τον εταιρικό διαχωρισμό (Flash προς SanDisk, HDDs στην Western Digital) που ολοκληρώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2025.
    • Παρουσιάστηκε και νέο μοντέλο Optimus GX 7100M σε M.2 2230 για handhelds και υπερλεπτά laptops.
    • Για WD Green και WD Red δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση.

     

    Η SanDisk ανακοίνωσε στην CES 2026 στο Las Vegas την αντικατάσταση των γνωστών σειρών WD Blue και WD Black SSDs με τη νέα σειρά Optimus, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για τα εμβληματικά προϊόντα της Western Digital.

    Η νέα ονοματολογία

    Τα SSDs που πωλούνταν μέχρι τώρα με τις επωνυμίες WD Blue και WD Black θα μετονομαστούν σε τρεις νέες κατηγορίες:

    • SanDisk Optimus, αντικαθιστά τη σειρά WD Blue (π.χ. το WD Blue SN5100 γίνεται Optimus 5100)
    • SanDisk Optimus GX, αντικαθιστά τη μεσαίας απόδοσης σειρά WD Black (π.χ. το WD Black SN7100 γίνεται Optimus GX 7100)
    • SanDisk Optimus GX Pro, αντικαθιστά τη σειρά υψηλών επιδόσεων WD Black (π.χ. το WD Black SN850X και SN8100 γίνονται Optimus GX Pro 850X και 8100)

    Τα μοντέλα διατηρούν τους ίδιους αριθμούς κωδικού και τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές, αλλάζοντας μόνο το όνομα της σειράς.

    Το ιστορικό του χωρισμού

    Η αλλαγή αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα του χωρισμού της Western Digital σε δύο ξεχωριστές εταιρείες που ολοκληρώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2025. Η Western Digital διατήρησε την επιχείρηση των σκληρών δίσκων (HDDs), ενώ η SanDisk ανέλαβε πλήρως την επιχείρηση της flash μνήμης και των SSDs.

    Αυτός ο χωρισμός αναίρεσε ουσιαστικά την εξαγορά της SanDisk από τη Western Digital το 2016 έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση για τον διαχωρισμό είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2023.

    Τεχνικές διαφορές

    Παρά το ότι όλα είναι γρήγορα NVMe SSDs, υπάρχουν λειτουργικές διαφορές:

    • Το Optimus 5100 χρησιμοποιεί QLC (quad-level cell) flash μνήμη, που είναι κάπως πιο αργή και λιγότερο ανθεκτική
    • Το Optimus GX 7100 χρησιμοποιεί TLC (triple-level cell) μνήμη
    • Το Optimus GX Pro 8100 μεγιστοποιεί την απόδοση με διεπαφή PCIe 5.0 αντί για PCIe 4.0 και περιλαμβάνει ειδική DRAM cache
    • Το 850X είναι ελαφρώς παλαιότερο μοντέλο που διατηρεί την ειδική DRAM αλλά περιορίζεται σε ταχύτητες PCIe 4.0

    Τα μοντέλα 5100 και 7100 χρησιμοποιούν Host Memory Buffer (HMB), αξιοποιώντας ένα μικρό τμήμα της RAM του συστήματος αντί για ειδική DRAM cache.

    Νέο μοντέλο

    Παράλληλα με το rebranding, η SanDisk παρουσίασε και το Optimus GX 7100M, ένα SSD σε μορφή M.2 2230 σχεδιασμένο για φορητές κονσόλες gaming και υπερλεπτά laptops, με ταχύτητες ανάγνωσης έως 7.250 MB/s και χωρητικότητες 1TB και 2TB.

    Το μέλλον των WD Green και WD Red

    Η SanDisk δεν έκανε αναφορά στις σειρές WD Green και WD Red, που στοχεύουν στη χρήση NAS. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ανακοινώσεις προς το παρόν για το μέλλον αυτών των προϊόντων.

    Μετάβαση και υποστήριξη

    Τα προϊόντα με τη νέα ονοματολογία SanDisk Optimus θα αρχίσουν να εμφανίζονται σταδιακά στα καταστήματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026. Κατά τη μεταβατική περίοδο, τόσο τα παλιά WD-branded όσο και τα νέα Optimus-branded SSDs θα συνυπάρχουν στην αγορά.

    Οι χρήστες τόσο των WD-branded όσο και των SanDisk-branded SSDs θα μπορούν να χρησιμοποιούν το λογισμικό SanDisk Dashboard για firmware updates και συντήρηση. Το αντίστοιχο WD Dashboard έχει μπει σε καθεστώς end of support, με τη Western Digital να το αποσύρει από το επίσημο lifecycle υποστήριξης.

    Δύσκολη περίοδος για την αγορά μνημών

    Η αλλαγή επωνυμίας έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας για τη βιομηχανία μνημών. Οι τιμές των SSDs έχουν αυξηθεί πρόσφατα, εν μέρει λόγω της ζήτησης από data centers που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με TrendForce, τα NAND flash contract prices στο Q4 2025 αναμένεται να αυξηθούν κατά 5–10% κατά μέσο όρο, ενώ στα enterprise SSDs η ίδια πηγή περιγράφει συνθήκες αγοράς που ευνοούν τους προμηθευτές, με πρόβλεψη για άνοδο άνω του 25% QoQ στα contract prices στο Q4 2025.

    Σε αυτό το περιβάλλον, εταιρείες αναπροσαρμόζουν χαρτοφυλάκια και προτεραιότητες. Ενδεικτικά, η Micron ανακοίνωσε στις 3 Δεκεμβρίου 2025 ότι αποχωρεί από το consumer business της Crucial, συνεχίζοντας αποστολές μέσω καναλιών έως το τέλος Φεβρουαρίου 2026, ώστε να ανακατανείμει πόρους προς πιο κερδοφόρες αγορές, όπως AI και enterprise.

    Πηγές


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.