Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Υπήρξε κάρτα γραφικών 3080 με 20 GB ram ειδικά για crypto miners

    Ο όλεθρος του PC Gaming -το GPU mining - πλησιάζει στο τέλος του. Η επικείμενη μετάβαση του ethereum σε proof of stake από το ενεργοβόρο proof of work, σημαίνει ότι οι μαζικές αγορές καρτών γραφικών για εξόρυξη έχουν τελειώσει. Μπορούμε να το δούμε αυτό να αντικατοπτρίζεται στην κατακόρυφη πτώση των τιμών των νέων καρτών γραφικών και στον μεγάλο όγκο πωλήσεων μεταχειρισμένων καρτών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δημοπρασιών που μεταδόθηκαν ακόμη και σε ζωντανή ροή.

    Κατά τη διάρκεια της ακμής της εξόρυξης, ήταν πολύ δύσκολο να αποκτήσετε μια νέα κάρτα υψηλής ποιότητας σε λογική τιμή ή έστω σε τιμή MSRP. Οι miners από την άλλη, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν μεγάλα χρήματα για μεγάλες ποσότητες καρτών όταν η τιμολόγηση του ethereum ήταν στα υψηλά όλων των εποχών, γεγονός που καθιστούσε ευκολότερη την ανάκτηση του κόστους δαπανών τους.

    Πριν καιρό, υπήρχαν φήμες ότι η Nvidia σκέφτηκε να πουλήσει κάρτες γραφικών RTX 3080 με μνήμη 20 GB. Ήταν λογικό καθώς τα 10 GB φαίνονται λίγα σε σύγκριση με μια κάρτα RX 6800/XT με 16 GB ή την RTX 3090 με 24 GB. Αποδεικνύεται ότι η κάρτα ξεπέρασε πολύ το στάδιο του σχεδιασμού και στην πραγματικότητα έφτασε στην παραγωγή. Είναι ενδιαφέρον ότι οι κάρτες ήταν εκδόσεις Full Hash Rate (FHR), που σημαίνει ότι παρείχαν καλύτερο ρυθμό hash από τις εκδόσεις Low Hash Rate (LHR) για καταναλωτές. Βέβαια αυτό ήταν άδικο για τους "μικρούς" miners που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα "θηρία" με μια "ταπεινή" LHR RTX 3080 ή χειρότερη. 

     

     

    Σύμφωνα με τον @hongxing2020, υπάρχουν τουλάχιστον 100 κομμάτια διαθέσιμα και πωλούνται για "πάνω από 3.000 RMB" ή πάνω από 400 €. Αυτό ακούγεται σαν ευκαιρία, σωστά; Αλλά μην αγοράσετε κάποια. Η Nvidia δεν κυκλοφόρησε ποτέ την κάρτα, επομένως δεν υπάρχει επίσημη υποστήριξη προγραμμάτων οδήγησης. Που σημαίνει ότι, εκτός και αν σκοπεύετε να κάνετε mining για μερικές ακόμη εβδομάδες (μέχρι δηλαδή να να ξεκινήσει το Proof of Stake), αυτή η κάρτα δε θα είναι τίποτε παραπάνω από μια καινοτόμα συλλεκτική έκδοση με περιορισμένη ικανότητα gaming. Και ακόμα κι αν μπορούσατε να αγοράσετε μια για παιχνίδια, δεν θα είχε νόημα σε σύγκριση με την RTX 3080 12 GB που διαθέτει περισσότερους πυρήνες και μεγαλύτερο δίαυλο μνήμης. Αυτό σημαίνει ότι η RTX 3080 20 GB θα ήταν στην πραγματικότητα μια υποβάθμιση σε σχέση με μια 3080 12 GB. Έτσι και αλλιώς, ελάχιστα παιχνίδια χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως περισσότερα από 12 GB VRAM.

    Μια RTX 3080 20 GB θα ήταν μια καλή επιλογή για έναν κάποιον που εργάζεται με μεγάλα data sets, αλλά και πάλι, γιατί να τη πουλήσει η Nvidia σε αυτήν την αγορά όταν μπορεί να τους προτείνει μια RTX 3090 με 24 GB; Έτσι, ενώ μια RTX 3080 20 GB μπορεί να φαίνεται καλή στα χαρτιά, η κάρτα θα είχε λόγο ύπαρξης στην πραγματική αγορά. 

    Το γεγονός ότι η κάρτα υπήρχε δείχνει ακριβώς πόση ισχύ στην αγορά είχαν οι miners. Σε μια εποχή που οι gamers θα έπρεπε να πληρώσουν υπερβολικές τιμές για κάρτες, οι κατασκευαστές GPU ήταν ανεπίσημα περισσότερο από χαρούμενοι να πουλούν διαμορφωμένες εκδόσεις άτυπα στους miners.


    Φωτογραφία: @hongxing2020/Twitter
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.