Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    O Meteor Lake της Intel αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά φορητών συσκευών παιχνιδιών

      Τα προβλήματα επιδόσεων μπορεί να οφείλονται σε μη βελτιστοποιημένο λογισμικό

    Η πολυαναμενόμενη φορητή παιχνιδομηχανή MSI Claw της Intel με την τεχνολογία Meteor Lake υποβλήθηκε σε ένα preview και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από αντιπάλους όπως η ROG Ally με το Z1 Extreme που βασίζεται στο Phoenix. Ο reviewer, Please Xiao Fengfeng, τονίζει τις διαφορές επιδόσεων μεταξύ των δύο συσκευών, υποδεικνύοντας ότι η Meteor Lake υπολείπεται, ειδικά στον form factor της φορητής συσκευής.


    Η σύγκριση μεταξύ του MSI Claw που τροφοδοτείται από το Meteor Lake και του Z1 Extreme της ROG Ally αποκαλύπτει ότι η υλοποίηση της Intel είναι σημαντικά λιγότερο αποδοτική, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται χαμηλότερες ρυθμίσεις θερμικής ισχύος σχεδιασμού (TDP). Σε χαμηλότερες τιμές TDP, ο Z1 Extreme επέδειξε έως και διπλάσια ταχύτητα από τον Core 7 Ultra 155H στο MSI Claw, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό χάσμα επιδόσεων που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της συσκευής στην αγορά φορητών συσκευών παιχνιδιών.

     

    Ενώ η Intel επικεντρώθηκε αρχικά στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με το Meteor Lake, το chipset διαθέτει ισχυρότερα γραφικά από τους προκατόχους του. Τα ενσωματωμένα γραφικά με βάση το Xe-LPG προσφέρουν αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τα γερασμένα γραφικά Xe Iris που είδαμε στο Tiger Lake. Παρά την πρόοδο αυτή, φαίνεται ότι οι προσπάθειες της Intel ενδέχεται να μην είναι επαρκείς για να ανταγωνιστεί την AMD στις φορητές συσκευές παιχνιδιών, έναν τομέα όπου η AMD παραδοσιακά υπερέχει στις επιδόσεις των ενσωματωμένων γραφικών.


    Το preview του Xiao Fengfeng τοποθετεί την έκδοση Core 7 Ultra 155H του MSI Claw ενάντια στο μοντέλο Z1 Extreme του ROG Ally, και οι δύο κορυφαίες εκδόσεις. Τα benchmarks αποκαλύπτουν ότι, στις προεπιλεγμένες τιμές TDP, ο Z1 Extreme υπερτερεί σταθερά έναντι του 155H, με προβάδισμα απόδοσης που κυμαίνεται από 10% έως και 40%. Αυτή η τάση διατηρείται ακόμη και όταν συγκρίνουμε τις μέσες τιμές καρέ, αναδεικνύοντας την κυριαρχία του ROG Ally στις επιδόσεις gaming.


    Όταν οι επιδόσεις εξεταστούν σε χαμηλότερες τιμές TDP σε παιχνίδια όπως το Shadow of the Tomb Raider, το χάσμα επιδόσεων διευρύνεται περαιτέρω. Στα 25 watt, η Meteor Lake δεν απέχει πολύ από την Z1 Extreme, αλλά καθώς η TDP μειώνεται στα 20 watt και στα 15 watt, η απόδοση του 155H πέφτει σημαντικά, αναδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα των γραφικών της Meteor Lake σε σύγκριση με την πιο αποδοτική Z1 Extreme με βάση το Phoenix.

     

    Επιδόσεις στο Shadow of the Tomb Raider σε χαμηλότερα TDP

     
      MSI Claw (Core 7 Ultra 155H) ROG Ally (Z1 Extreme)
    25 Watts 47 54
    20 Watts 40 53
    15 Watts 24 42

     

     

    Το preview αυτό, υποδηλώνει ότι τα γραφικά του Meteor Lake ενδέχεται να είναι λιγότερο αποδοτικά από τον ανταγωνισμό, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητά του για φορητές συσκευές παιχνιδιών, ειδικά σε χαμηλότερες ρυθμίσεις ισχύος. Ενώ υπάρχει η πιθανότητα ότι τα ζητήματα βελτιστοποίησης με το MSI Claw που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει να συμβάλλουν στις διαφορές επιδόσεων, προηγούμενα benchmarks έχουν επίσης υποδείξει προκλήσεις στην αποδοτικότητα των γραφικών του Meteor Lake σε χαμηλότερες τιμές TDP.


    Το Meteor Lake της Intel αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση στην αγορά φορητών υπολογιστών για παιχνίδια, καθώς οι πρώτες αξιολογήσεις δείχνουν διαφορές επιδόσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με ανταγωνιστές όπως η ROG Ally με το Z1 Extreme που βασίζεται στο Phoenix. Ενώ η Intel συνεχίζει να επενδύει σε επεξεργαστές με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη, η κοινότητα των παιχνιδιών περιμένει περαιτέρω εξελίξεις και βελτιστοποιήσεις για να δει αν η Meteor Lake μπορεί να καλύψει το χάσμα και να καθιερωθεί ως ανταγωνιστική δύναμη στο τοπίο των φορητών συσκευών παιχνιδιών.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.