Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι Ιταλοί πελάτες πειρατικών IPTV κινδυνεύουν με πρόστιμο 5.000 ευρώ από τις 8 Αυγούστου 2023

    Ο νέος νόμος της Ιταλίας κατά της πειρατείας, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο και στη συνέχεια ομόφωνα από τη Γερουσία νωρίτερα αυτό το μήνα, μόλις εγκρίθηκε ομόφωνα από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών AGCOM.

     

    Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η AGCOM χαιρέτισε τις τροποποιήσεις του κανονισμού 680/13/CONS για την επιβολή των διαδικτυακών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης διανομής ζωντανών αθλητικών ροών, όπως ορίζεται στο ψήφισμα 189/23/CONS.

     

    Οι νέες διατάξεις παρέχουν στην AGCOM την εξουσία να εκδίδει "δυναμικά ασφαλιστικά μέτρα" κατά πάσης φύσεως παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών, ένα προνόμιο που συνήθως προορίζεται για τους δικαστές στα ανώτατα δικαστήρια της Ευρώπης. Στόχος είναι να εξορθολογιστούν τα μέτρα αποκλεισμού κατά των μη αδειοδοτημένων υπηρεσιών IPTV, με στόχο να καταστούν απρόσιτες σε ολόκληρη την Ιταλία.

     

    "Με τα μέτρα αυτά, θα είναι δυνατή η απενεργοποίηση της πρόσβασης σε πειρατικό περιεχόμενο κατά τα πρώτα 30 λεπτά μετάδοσης του γεγονότος, μέσω του αποκλεισμού της επίλυσης DNS των ονομάτων τομέα και του αποκλεισμού της δρομολόγησης της κίνησης δικτύου σε διευθύνσεις IP που προορίζονται αποκλειστικά για παράνομες δραστηριότητες", αναφέρει η AGCOM.

     

    agcom-block-approval.webp

     

    Με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2023, ο νόμος (LEGGE 14 luglio 2023, n. 93) που στηρίζει τα νέα μέτρα θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Αυγούστου, οπότε και η AGCOM λέει ότι θα μπορεί να διακόπτει την πειρατική μετάδοση όλων των εκδηλώσεων που μεταδίδονται ζωντανά, είτε πρόκειται για αθλητικές είτε για άλλες εκδηλώσεις.

    "Με αυτή την τροποποίηση, σε απόλυτο συγχρονισμό με τις αλλαγές που εισήγαγε το Κοινοβούλιο, η AGCOM βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής σκηνής στην καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατικής δραστηριότητας", δηλώνει ο Επίτροπος της AGCOM Massimiliano Capitanio.

    Τα εθνικά μέτρα δυναμικού αποκλεισμού δεν είναι οι μόνες αλλαγές που κατευθύνονται προς την Ιταλία.

     

    Κυρώσεις για την αμφισβήτηση των νέων εξουσιών της AGCOM

     

    Όταν η AGCOM εκδίδει οδηγίες αποκλεισμού προς τους παρόχους υπηρεσιών, τα στοιχεία τους θα διαβιβάζονται στην Εισαγγελία του Δικαστηρίου της Ρώμης. Αφού εκτελέσουν τις οδηγίες της AGCOM, οι εν λόγω πάροχοι θα πρέπει να αποστείλουν "χωρίς καθυστέρηση" έκθεση στην Εισαγγελία. Θα πρέπει να περιγράφει λεπτομερώς "όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν σε εκτέλεση των προαναφερθέντων μέτρων" μαζί με "κάθε υπάρχον στοιχείο ή πληροφορία που έχουν στην κατοχή τους και μπορεί να επιτρέψει την ταυτοποίηση των παρόχων του περιεχομένου που διαδόθηκε καταχρηστικά".

     

    Με άλλα λόγια, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα πρέπει να μπλοκάρουν τους πειρατές και να συλλέγουν πληροφορίες στην πορεία. Η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες της AGCOM θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων, όπως ορίζονται στο LEGGE 31 luglio 1997, n. 249 - διοικητικό πρόστιμο από 10.620 ευρώ έως 265.000 ευρώ.

     

    Οι εμπλεκόμενοι στην προμήθεια/διανομή των παραβατικών ροών θα αντιμετωπίζουν πλέον ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη και πρόστιμο έως και 15.000 ευρώ. Αυτό είναι μόλις 5.000 ευρώ υψηλότερο από την ελάχιστη τιμωρία που κινδυνεύουν να υποστούν οι μεσάζοντες σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες φραγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να είναι 250.000 ευρώ μικρότερο από το μέγιστο πρόστιμο που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας πάροχος υπηρεσιών εάν δεν εμποδίσει την πειρατεία που πραγματοποιείται.

     

    Παρακολουθείτε πειρατικές ροές; Υπάρχει πρόστιμο γι' αυτό

     

    Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η απλή χρήση πειρατικών ροών μάλλον δεν είναι παράνομη, το 2017 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι η χρήση παράνομων ροών στην ΕΕ αντίκειται στο νόμο. Με νέα αποτρεπτικά μέτρα κατά των φορέων εκμετάλλευσης πειρατικών υπηρεσιών και των κατά τα άλλα αθώων παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών, η Ιταλία έχει ένα νέο αποτρεπτικό μέσο για αυτούς που χρησιμοποιούν πειρατικές ροές. Από τις 8 Αυγούστου 2023, κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ. Τουλάχιστον στα χαρτιά, αυτό έχει τη δυνατότητα να γίνει αρκετά ενδιαφέρον.

    Έρευνα της IPSOS που διεξήχθη στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια διαπίστωσε ότι περίπου το 25% του ενήλικου πληθυσμού χρησιμοποιεί πειρατικές ροές IPTV σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια ενός έτους.

     

    Ο πληθυσμός της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 59 εκατομμύρια, οπότε ακόμη και με κάποια επιθετική στρογγυλοποίηση αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά εκατομμύρια πιθανοί πειρατές. Το πώς μπορούν να αποκτηθούν στοιχεία για αυτό το αδίκημα και στη συνέχεια να αποδοθούν σε ένα άτομο είναι ασαφές. Πιθανότατα, η πρόθεση είναι να στοχοποιηθούν άτομα που αγοράζουν πακέτα IPTV, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο πρωταρχικός στόχος είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομες ροές, ανεξάρτητα από το πού ξεκινούν ή πού τελειώνουν.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Vice
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.