Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Έχετε κάποιο παλιό iPad; Ίσως σύντομα να μπορέσετε να το κάνετε να τρέχει Linux

    Εάν έχετε ένα iPad της εποχής του 2013 ή του 2014 που κάθεται αχρησιμοποίητο επειδή δεν λαμβάνει πλέον ενημερώσεις από την Apple και έχει σταματήσει να εκτελεί τις εφαρμογές που χρειάζεστε, ορισμένοι προγραμματιστές εργάζονται σε μια εναλλακτική λύση λογισμικού για εσάς. Ο προγραμματιστής Konrad Dybcio και ένας λάτρης του Linux με το username @quaack723 στο twitter, συνεργάστηκαν για να κάνουν την έκδοση 5.18 του πυρήνα Linux να ξεκινήσει ένα παλιό iPad Air 2, ένα σημαντικό κατόρθωμα για μια συσκευή που σχεδιάστηκε να μην τρέχει ποτέ άλλο λειτουργικό σύστημα εκτός από αυτό της Apple.

     

     

    Το έργο φαίνεται να χρησιμοποιεί μια διανομή βασισμένη στο Alpine Linux που ονομάζεται "postmarketOS", μια σχετικά μικρή αλλά ενεργά ανεπτυγμένη διανομή που γίνεται κυρίως για συσκευές Android. Ο Dybcio χρησιμοποίησε ένα hashtag "checkm8" στο αρχικό του tweet σχετικά με το έργο, υπονοώντας έντονα ότι χρησιμοποίησαν την εκμετάλλευση εκκίνησης "Checkm8" που δημοσιεύτηκε το 2019 για να έχουν πρόσβαση στο υλικό. Προς το παρόν, οι προγραμματιστές διαθέτουν Linux που εκτελείται μόνο σε iPad που χρησιμοποιεί επεξεργαστές που βασίζονται σε A7 και A8—αυτό περιλαμβάνει το iPad Air, το iPad Air 2 και μερικές γενιές iPad mini. Αλλά τα επόμενα tweets υπονοούν ότι θα είναι δυνατό να τεθεί σε λειτουργία το Linux σε οποιαδήποτε συσκευή με A7 ή A8, συμπεριλαμβανομένου του iPhone 5S και του αρχικού HomePod.

    Σε σύγκριση με το σύγχρονο υλικό με ένα επεξεργαστή Apple M1, οι συσκευές που τροφοδοτούνται με A7 και A8 δεν θα ήταν εξαιρετικές ως μηχανές Linux γενικής χρήσης. Αν και ήταν εντυπωσιακές εκείνη την εποχή, οι CPU και οι GPU τους είναι πολύ πιο αργές από τις σύγχρονες συσκευές Apple και όλες αποστέλλονται με 1 GB ή 2 GB RAM. Ωστόσο, η απόδοσή τους εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στους αργούς επεξεργαστές συσκευών όπως το Raspberry Pi 4, και οι περισσότερες (αν και όχι όλες) οι συσκευές με A7 και A8 έχουν σταματήσει να λαμβάνουν νέες ενημερώσεις iOS και iPadOS από την Apple σε αυτό το σημείο. Η υποστήριξη Linux θα μπορούσε να δώσει σε ορισμένες από αυτές τις συσκευές μια δεύτερη ζωή ως ρετρό κονσόλες παιχνιδιών, απλούς διακομιστές σπιτιού ή άλλα πράγματα για τα οποία ένας επεξεργαστής Arm χαμηλής κατανάλωσης είναι αρκετός.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Twitter
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.