Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Αριθμός ρεκόρ νέων βαρυτικών κυμάτων δημιουργεί παράθυρο στο Σύμπαν

    Aστρονόμοι εντόπισαν αριθμό ρεκόρ βαρυτικών κυμάτων. Ο εντοπισμός αυτός, θα ρίξει φως στην εξέλιξη του σύμπαντος και τη ζωή και τον θάνατο των άστρων. 
    Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων πραγματοποίησε 35 νέες παρατηρήσεις βαρυτικών κυμάτων, οι οποίες ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό ανιχνεύσεων από το 2015 σε 90. Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί στον ιστό του χωροχρόνου, που δημιουργούνται από τεράστια κοσμικά γεγονότα -- όπως ζεύγη μαύρων τρυπών που συγκρούονται μεταξύ τους -- έως και δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

    Κύματα από αυτές τις κατακλυσμικές συγκρούσεις ανιχνεύθηκαν από το παρατηρητήριο Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (Ligo) στις ΗΠΑ και από το όργανο Virgo στην Ιταλία, μέσα σε πέντε μήνες (Νοέμβριος 2019 - Μάρτιος 2020).

    Η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, που ανακοινώθηκε το 2016, επιβεβαίωσε μια πρόβλεψη που έκανε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έναν αιώνα νωρίτερα με βάση τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Monash, Shanika Galaudage, συνεργάτιδα στο αυστραλιανό τμήμα του έργου, γνωστό ως OzGrav, περιέγραψε τα βαρυτικά κύματα ως ένα «νέο παράθυρο στο σύμπαν» που αλλάζει το παιχνίδι.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.