Jump to content



  • yanni
    yanni

    Νέες πληροφορίες για τη VISC αρχιτεκτονική της Soft Machines

    .
    Για την Soft Machines και την VISC αρχιτεκτονική σας είχαμε γράψει αναλυτικά πέρσι στο θέμα "Η Soft Machines αποκαλύπτει την VISC CPU αρχιτεκτονική". Εν συντομία να αναφέρουμε ότι η αρχιτεκτονική VISC είναι σχεδιασμένη γύρω από την λογική των εικονικών πυρήνων και εικονικών threads.Η αρχιτεκτονική VISC επιτυγχάνει πολύ υψηλότερη αξιοποίηση των πόρων ενός επεξεργαστή, έχοντας την δυνατότητα να μοιράσει ένα thread ανάμεσα στους πολλαπλούς πυρήνες που μπορεί να διαθέτει ο επεξεργαστής αυτός και γενικότερα να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους ενός επεξεργαστή σε πολύ υψηλότερο βαθμό ακόμα και σε σύγκριση με το software multithreading. Μέσω ενός ειδικού επίπεδου μεταγλωττισμού, επιτρέπεται σε έναν επεξεργαστή VISC αρχιτεκτονικής να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικά σετ εντολών, καθιστώντας τον ικανό να τρέξει τόσο x86 κώδικα, όσο και ARM κώδικα.

     


    viscarch

     


    Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος στο Linley Processor Conference η εταιρία έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της VISC, αλλά και τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον. Πρώτα από όλα να πούμε ότι η Soft Machines δεν σκοπεύει να δημιουργήσει η ίδια τελικά προϊόντα για την αγορά, αλλά να αδειοδοτήσει την αρχιτεκτονική της σε άλλους, όπως για παράδειγμα κάνει η ARM.

     

    Το πρώτο σχέδιο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής VISC για το εμπόριο, ακούει στο όνομα Shasta και παρουσιάζει στο λειτουργικό σύστημα έναν ή δύο εικονικούς πυρήνες με 1MB L2 cache ο κάθε ένας. Ο Shasta είναι 64bit και όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μπορεί να τρέξει εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για διαφορετικά σετ εντολών. Σύμφωνα με την Soft Machines θα μπορεί να επιτύχει συχνότητες λειτουργίας έως και 2GHz, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τα 500MHz στα οποία λειτουργούσε το περσινό πρωτότυπο που επεδείκνυε η εταιρία, χάρη και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας κατασκευής 16nm FinFET. Ο Shasta θα είναι σε μεγάλο βαθμό παραμετροποιήσιμος, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των πελατών και θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε συστήματα που θα διαθέτουν παραπάνω του ενός επεξεργαστές.

     

    Σύμφωνα με την Soft Machines, ο Shasta θα μπορεί να προσφέρει επιδόσεις επεξεργαστή server, με κατανάλωση που θα θυμίζει επεξεργαστή για φορητούς. Αυτό εξάγεται ως συμπέρασμα και από τα αποτελέσματα που πήρε η ίδια η εταιρία στο SPEC2006 benchmark, με τον Shasta να προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις έναντι desktop και mobile επεξεργαστών με παρόμοια κατανάλωση.

     


    viscperf


    powerscaling

     


    Επιπλέον του Shasta η Soft Machines αναπτύσσει και ένα SoC το οποίο έχει την ονομασία Mojave. Το Mojave θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, από υψηλών επιδόσεων "Internet of Things" συσκευές έως servers. Το Mojave θα ενσωματώνει δύο Shasta επεξεργαστές με το υπόλοιπο chip να είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο. Θα μπορεί να διαθέτει από ένα έως τέσσερα κανάλια επικοινωνίας με μνήμη DDR4, ένα έως οκτώ MB cache, δυνατότητες απεικόνισης σε έως τρεις οθόνες ανάλυσης 4K και είσοδο για δύο κάμερες των 20MP. Επιπλέον η Soft Machines ανέφερε ότι συνεργάζεται με την Imagination Technologies ώστε να ενσωματώσει στον Mojave την επόμενης γενιάς GPU της εταιρίας.Η Soft Machines αναμένει το πρώτα προϊόντα που θα βασίζονται σε VISC CPUs να εμφανιστούν στα μέσα του 2016.

     


    mojave

     


    Από εκεί και πέρα η εταιρία θα ακολουθήσει με το μοντέλο Shasta+ που θα διαθέτει έως και τέσσερις εικονικούς πυρήνες και παράλληλα το Tabernas SoC. Με τον επεξεργαστή Tahoe το 2018 o αριθμός των εικονικών επεξεργαστών θα αυξηθεί στους οκτώ.

     


    Soft Machines VISC CPU

     


    Ακολουθεί το βίντεο με την περσινή παρουσίαση της Soft Machines για την VISC αρχιτεκτονική στο Linley Processor Conference

     



×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.