Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Η C++ ξεπερνά σε δημοτικότητα τη java, σύμφωνα με έρευνα

      Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Java δεν είναι στους τρείς πρώτους από την αρχή του δείκτη TIOBE το 2001

    Η Java δεν είναι πλέον μεταξύ των τριών κορυφαίων πιο δημοφιλών γλωσσών προγραμματισμού στον δείκτη TIOBE, έναν από τους πολλούς αν και όχι καθοριστικός δείκτης μέτρησης δημοφιλίας γλωσσών προγραμματισμού.

    Σύμφωνα με τον Paul Jansen, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Λογισμικού TIOBE με έδρα την Ολλανδία, η αυξανόμενη δημοτικότητα της C++ έριξε την Java κατά μια θέση. Η κατάταξη του δείκτη είναι τώρα: η Python στην πρώτη θέση, η C δεύτερη, η C++ τρίτη και η Java τέταρτη. Η C++ ανέβηκε στην τρίτη θέση και η Java έπεσε στην τέταρτη.

    "Η C++ ξεπέρασε την Java για πρώτη φορά στην ιστορία του δείκτη TIOBE, πράγμα που σημαίνει ότι η Java βρίσκεται στη θέση 4 τώρα", δήλωσε ο Jansen στην ενημέρωση Δεκεμβρίου για τον δείκτη TIOBE. "Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Java δεν είναι μέρος των κορυφαίων 3 γλωσσών προγραμματισμού από την αρχή του δείκτη TIOBE το 2001."

    Η άνοδος της C++, ίσως εν μέρει βοηθούμενη από τη σταθερή κυκλοφορία της C++ 20 τον Δεκέμβριο του 2020, έρχεται σε μια παράξενη συγκυρία, μιας και πρόσφατα ο CTO της Microsoft Mark Russinovich, μίλησε απαξιωτικά για την C++, προωθώντας παράλληλα την χρήση της Rust λόγω των δυνατοτήτων ασφάλειας που παρέχει.

    Η μέτρηση του δείκτη TIOBE γίνεται από ερωτήματα που σχετίζονται με γλώσσες προγραμματισμού που έχουν συγκεντρωθεί από 25 διαφορετικές μηχανές αναζήτησης.

    Με άλλες μετρήσεις που έχουν γίνει, φαίνεται ότι η Java τα πάει καλύτερα. Η ερευνητική εταιρεία Slashdata στην έκδοση του τρίτου τριμήνου του 2022 της έκθεσης της "State of the Developer Nation" διαπίστωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Java έχει σχεδόν διπλασιάσει το μέγεθος της κοινότητάς της, από 8,3 εκατομμύρια σε 16,5 εκατομμύρια. Αυτό τοποθετεί την Java –που αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από την παγκόσμια κοινότητα προγραμματιστών τα τελευταία δύο χρόνια– στην τρίτη σε μέγεθος κοινότητα, μπροστά από την C/C++ (12,3 εκατομμύρια) αλλά πίσω από την Python (16,9 εκατομμύρια) και την JavaScript (19,6 εκατομμύρια).

    Η έκθεση Slashdata σημειώνει επίσης ότι οι Kotlin και Rust αντιπροσωπεύουν τις δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες γλωσσικές κοινότητες, η καθεμία από τις οποίες έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κώδικας Kotlin εκτελείται στην εικονική μηχανή Java, επομένως η άνοδός της "συμπαρασύρει" και την Java.


    Πηγή
    Φωτογραφία: klic.mkcl.org
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.