Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Δικαστήριο των ΗΠΑ διατάσσει τον όμιλο NSO να παραδώσει τον κώδικα κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus στο WhatsApp εν μέσω της συνεχιζόμενης νομικής μάχης

      Η NSO Group κατηγορείται για κατασκοπεία 1.400 χρηστών σε διάστημα δύο εβδομάδων

    Σε μια σημαντική νομική εξέλιξη, δικαστήριο των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δικαστή Phyllis Hamilton, αποφάσισε ότι η NSO Group, η ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία του προηγμένου κυβερνο-όπλου Pegasus, πρέπει να παραδώσει τον κώδικα του spyware, συμπεριλαμβανομένου του Pegasus, στο WhatsApp στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο οντοτήτων. Το WhatsApp, που ανήκει στη Meta, βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την NSO από το 2019, όταν κατηγόρησε το spyware της NSO ότι στόχευσε 1.400 χρήστες του WhatsApp. Το Pegasus της NSO είναι ένα ισχυρό εργαλείο που είναι γνωστό για την ικανότητά του να χακάρει κινητά τηλέφωνα, παρέχοντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεδομένα τοποθεσίας και κρυπτογραφημένα μηνύματα.

     

    Η απόφαση του δικαστή Χάμιλτον θεωρείται σημαντική νομική νίκη για το WhatsApp, καθώς ο κώδικας του spyware της NSO θεωρείται αυστηρά φυλασσόμενο κρατικό μυστικό. Η ισραηλινή εταιρεία υπόκειται σε αυστηρή ρύθμιση από το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο εξετάζει και εγκρίνει την πώληση των αδειών της NSO σε ξένες κυβερνήσεις. Παρά την έκκληση της NSO να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις αποκάλυψης λόγω διαφόρων αμερικανικών και ισραηλινών περιορισμών, ο δικαστής Χάμιλτον διέταξε την εταιρεία να προσκομίσει "όλο το σχετικό κατασκοπευτικό λογισμικό" που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου κατά την οποία σημειώθηκαν οι φερόμενες επιθέσεις.

     

    Παρόλο που η NSO δεν υποχρεούται να αποκαλύψει τα ονόματα των πελατών της ή λεπτομέρειες σχετικά με την αρχιτεκτονική του διακομιστή της προς το παρόν, η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στις προσπάθειες της WhatsApp να προστατεύσει τους χρήστες από παράνομες κυβερνοεπιθέσεις. Η δικαστική διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη και η δικαστική απόφαση ρίχνει φως στη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τη χρήση και την κατάχρηση προηγμένων εργαλείων κατασκοπευτικού λογισμικού όπως το Pegasus, με ανησυχίες σχετικά με πιθανές απειλές για την εθνική ασφάλεια και τις προσπάθειες αντικατασκοπείας.

     

    Η NSO, η οποία έχει αντιμετωπίσει έλεγχο και μπήκε στη μαύρη λίστα από την κυβέρνηση Μπάιντεν το 2021, υποστηρίζει ότι το Pegasus συμβάλλει καθοριστικά στη βοήθεια των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει ανησυχίες για την κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, παρουσιάζοντας μια νέα πολιτική για την επιβολή παγκόσμιων περιορισμών στη χορήγηση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται σε τέτοια κατάχρηση, η οποία επεκτείνεται σε χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.