Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Apple ασκεί πιέσεις κατά του δικαιώματος επισκευής έξι μήνες μετά την υποστήριξη της στο δικαίωμα της επισκευής

      Το νομοσχέδιο απειλεί ασφάλεια και ιδιωτικότητα με χρήση άγνωστων εξαρτημάτων, λέει η Apple

    Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο τεχνολογικός γίγαντας δηλώνει ανοιχτά τη στάση του στο θέμα αυτό σε δημόσια ακρόαση. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την Apple, η οποία είναι ιστορικά γνωστή για την άσκηση πίεσης κατά των πρωτοβουλιών για το δικαίωμα στην επισκευή, h οποία άρχισε να υποστηρίζει τέτοιους νόμους στην Καλιφόρνια το περασμένο φθινόπωρο. Ωστόσο, η δυναμική στο Όρεγκον παρουσιάζει μια μοναδική πρόκληση, καθώς η Google, ένας σημαντικός τεχνολογικός παίκτης, έχει ταχθεί υπέρ της ίδιας νομοθεσίας που αντιτίθεται η Apple.

     

    Στο επίκεντρο της διαφωνίας βρίσκεται η έννοια της "αντιστοίχισης εξαρτημάτων", ένα σύστημα όπου τα ανταλλακτικά συνδέονται με μια συγκεκριμένη συσκευή και μπορούν να ξεκλειδωθούν μόνο από την Apple ή ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο επισκευών. Η Apple υποστηρίζει ότι η διατύπωση του νομοσχεδίου, ιδίως όσον αφορά τη σύζευξη εξαρτημάτων, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την προστασία και την ιδιωτική ζωή των χρηστών, επιτρέποντας τη χρήση εξαρτημάτων άγνωστης προέλευσης σε καταναλωτικές συσκευές.

     

    Το νομοσχέδιο του Όρεγκον περιορίζει συγκεκριμένα τη σύζευξη εξαρτημάτων, διαχωρίζοντάς το από τη νομοθεσία της Καλιφόρνιας, και αυτό έχει καταστεί κρίσιμο σημείο διαφωνίας. Η σύζευξη εξαρτημάτων ουσιαστικά δίνει στην Apple μονοπώλιο επισκευής, εμποδίζοντας τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ανταλλακτικά μετά την αγορά και δημιουργώντας σημαντική ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων.

     

    Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Juan Muro, εκτελεστικός διευθυντής του Free Geek, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Πόρτλαντ που ειδικεύεται στην ανακατασκευή δωρεών ηλεκτρονικών συσκευών για κοινότητες με χαμηλό εισόδημα, τόνισε τις αρνητικές επιπτώσεις της αντιστοίχισης ανταλλακτικών. Ο Muro δήλωσε ότι λόγω αυτού του περιορισμού, ένας σημαντικός αριθμός δωρεών iPhone έπρεπε να σταλεί για ανακύκλωση, συμβάλλοντας στο αυξανόμενο ζήτημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

     

    Επιπλέον, τονίστηκε ότι καθημερινά στο Όρεγκον απορρίπτονται 4.800 κινητά τηλέφωνα που προκαλούν αίσθηση. Αυτό υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της νομοθεσίας για το δικαίωμα επισκευής, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή πιο βιώσιμων πρακτικών.

     

    Ο κύριος αρχιτέκτονας ασφαλούς επισκευής της Apple, John Perry, υποστήριξε ενώπιον του νομοθέτη ότι το σύστημα αντιστοίχισης εξαρτημάτων της εταιρείας έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση στην επισκευή, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια της συσκευής και των δεδομένων. Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν ότι το σύστημα αυτό διατηρεί ουσιαστικά ένα μονοπώλιο επισκευής, περιορίζοντας τις επιλογές των καταναλωτών και συμβάλλοντας στην παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων.

     

    Η απροθυμία του Perry να παράσχει προτάσεις για την αναθεώρηση του νομοσχεδίου, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Apple για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης που να καλύπτει τόσο τα δικαιώματα των καταναλωτών όσο και τα συμφέροντα της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη της Google στο νομοσχέδιο του Όρεγκον αποδεικνύει ότι οι περιορισμοί ζευγαρώματος εξαρτημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια και η προστασία.

     

    Η Tarah Wheeler, διακεκριμένη εμπειρογνώμονας σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αμφισβήτησε την εγκυρότητα των ισχυρισμών της Apple, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει σημαντική επίπτωση στην ασφάλεια από την ανταλλαγή κοινών εξαρτημάτων όπως οι μπαταρίες ή οι οθόνες. Η Wheeler τόνισε ότι η μαρτυρία της Apple φαινόταν ασυνεπής και δυσκολευόταν να ευθυγραμμιστεί με την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνεται ένας μηχανικός.

     

    Καθώς εντείνεται η μάχη για τη νομοθεσία σχετικά με το δικαίωμα επισκευής στο Όρεγκον, η κατάθεση της Apple και η αντίθεσή της στους περιορισμούς αντιστοίχισης εξαρτημάτων εφιστούν την προσοχή στις ευρύτερες επιπτώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών, τα ηλεκτρονικά απόβλητα και το ανταγωνιστικό τοπίο στον κλάδο της τεχνολογίας. Η έκβαση αυτής της νομοθετικής μάχης θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας εξισορροπούν τα συμφέροντά τους με την αυξανόμενη ζήτηση για πιο προσιτές και βιώσιμες επιλογές επισκευής.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Apple World Today
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.