Jump to content

sdim

Premium Members
 • Content Count

  195
 • Joined

 • Last visited

About sdim

 • Rank
  Registered User
 • Birthday 07/15/1977

Πληροφορίες Προφίλ

 • Φύλο
  Άνδρας
 • Περιοχή
  Πύργος
 • Ενδιαφέροντα
  Τεχνολογία, SW & HW engineering

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Είχα πάει σε socket 2066 επειδή είχε περισσότερες δυνατότητες. Ήμουν εκτός Ελλάδας εκείνες τις μέρες, ήταν τέλος του έτους που έπρεπε να κάνω έξοδα, δεν προλάβαινα να το ψάξω πολύ και προτίμησα socket 2066 έναντι του 1151 με βάση τα εξής: - υποστήριξη έως και 3x πυρήνων (18 έναντι 6 για το 1151 τότε) - έως διπλάσιο memory bandwidth (υποστήριξη quad channel έναντι dual channel). - έως διπλάσια PCIE lanes (48 έναντι 24). Θα μου πείτε ότι ο 7740X με 4 πυρήνες, dual channel και όχι πολλά lanes αλλά έβλεπα και την προοπτική αναβάθμισης αργότερα. Σχετικά με τα PCIE lanes είχα γράψει παλιότερα ένα άρθρο, ίσως ενδιαφέρει όσους δεν το έχουν ψάξει ακόμα Λεπτομέρεια/παγίδα με PCIe lanes των μητρικών - Επεξεργαστές, Μητρικές & RAM - Insomnia.gr WWW.INSOMNIA.GR Έχετε παρατηρήσει ότι μητρικές με τα ίδια chipset δίνουν διαφορετικό αριθμό pcie; Ξέρετε ότι δεν λειτουργούν όλα στην ονομαστική ταχύτητα...
 2. Έχει συζητηθεί σε πολλά νήματα το θέμα Πριν αναβαθμίσω το σύστημα (Δεκέμβριος 2018) έκανα ένα πολύ απλό τεστ: έτρεξα τα πιο "βαριά" προγράμματα που χρησιμοποιώ καθημερινά. Παρατήρησα ότι το CPU usuage στο task manager ήταν έως 16.7%. Είχα 6πύρηνο επεξεργαστή, το 16.7% είναι 100%/6 πυρήνες οπότε συμπέρανα ότι τα προγράμματα που χρησιμοποιώ (Adapt, Fine, Gcad, Kenak, World) χρησιμοποιούν έναν μόνο πυρήνα. Γι'αυτό αναβάθμισα με κριτήριο τις επιδόσεις σε single core εφαρμογές. Πήρα τον i7 7740X ο οποίος χωρίς overclocking ακόμα και σήμερα στέκεται αξιοπρεπέστατα κοντά στην κορυφή. Στο cpu.userbenchmark.com/ πατήστε στο 1-core pts για να γίνει ταξινόμηση ως προς αυτή την στήλη, αν δεν το εμφανίζει πατήστε στα 2 βελάκια πάνω δεξιά. Ο 7740X έχει score 136, o Ryzen 9 3950X έχει score 137. Με overclocking ανεβαίνουν στα 153 και 147 αντίστοιχα. Ο πρώτος είναι επεξεργαστής τριετίας, ο δεύτερος μισού έτους. https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-7740X-vs-AMD-Ryzen-9-3950X/m304932vs405 Τον 7740X τον είχα πάρει καινούργιο γύρω στα 265€, ο 3950X στα γνωστά καταστήματα κοστίζει 800€. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι ο 3950X δεν αξίζει τα χρήματά του. Αυτό που λέω είναι κοιτάξτε πρώτα τι εφαρμογές ή παιχνίδια θα παίζετε και μόνο εφόσον χρησιμοποιούν πολλούς πυρήνες επενδύστε σε πολλούς πυρήνες. Στην αντίθετη περίπτωση, κοιτάξτε τα αντίστοιχα μονοπύρηνα benchmark. PS Πλέον χρησιμοποιώ τον υπολογιστή και για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμα και εκεί δεν παίζουν τόσο ρόλο οι πυρήνες όσο η κάρτα γραφικών. Δοκίμασα να ενεργοποιήσω και τους 8 πυρήνες σε ένα μοντέλο για το Preprocessing και έβγαζε συνέχεια μήνυμα out of memory. Αναγκάστηκα και χρησιμοποιώ και εκεί μόνο ένα πυρήνα συν την κάρτα γραφικών.
 3. Το καλό είναι ότι τα windows υποστηρίζουν ARM επεξεργαστές. Πρόσφατα διάβασα και ένα άρθρο σχετικά με την υποστήριξη x64 ARM. Το αρνητικό είναι ότι τα περισσότερα προγράμματα είναι intel optimized και θα πάρει καιρό να γίνουν compile σε ARM x64. Αυτό ισχύει τόσο για τις εφαρμογές σε MacOS όσο και για τις εφαρμογές σε Windows. Ελπίζω μόνο να μην αλλάξει η swift.
 4. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως θα γίνει η απόσβεση και πως θα φέρει κέρδος αυτή η επένδυση;
 5. Καλά τα εφέ αλλά μόνο αν συνοδεύουν ένα εξαιρετικό gameplay. Δεν θα σας πω για bubble bubble, super wonder boy, street fighter ii,κλπ. Και στα σύγχρονα παιχνίδια το gameplay μετράει, πχ το minecraft.
 6. Συνήθως οι προβολείς αναφέρανε τα "ANSI lumens". Ο συγκεκριμένος αναφέρει τα "LED Lumens". Understanding the Difference Between ANSI Lumens and LED Lumens WWW.VIEWSONIC.COM Understanding the Difference Between ANSI Lumens and LED Lumens Are "LED lumens" a Real Thing? WWW.PROJECTORCENTRAL.COM Many claim LED and Laser projectors look brighter than the meters say. Do they?
 7. Όσο μεγαλώνει μια εταιρεία τόσο περισσότερο ασχολούνται μαζί της οι υπόλοιποι. Βλέπω σε μερικά χρόνια να διαβάζουμε τα ίδια για επεξεργαστές ARM. Προγραμματίζω microcontroller και χαιρόμουν για τις δυνατότητες προστασίας του firmware. Το τελευταίο έτος έχουν βρεθεί τρόποι για την ανάγνωση του firmware από την προστστευμένη μνήμη καθώς και για την αποκρυπτογράφηση.
 8. Διάβασα το datasheet (https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/guides/single-rail-power-supply-platform-atx12vo-design-guide.pdf), μερικά πράγματα που παρατήρησα είναι τα εξής: - Υποστηρίζονται 288W/καλώδιο 10 pin. Για περισσότερα watt θα συνδέονται περισσότερα καλώδια 10pin. Υποθέτω και η μητρική και τα τροφοδοτικά θα έχουν αντίστοιχα βύσματα. - Υποστηρίζονται καλώδια 4,6 και 8 pin, μισές επαφές γειώσεις και μισές 12V (για MB) - Υποστηρίζονται καλώδια 6 και 8 pin, 3 επαφές 12V (για GPU) - Υποστηρίζεται 4pin peripheral connector (π.χ. για LED) - Συστήνονται όρια για τον θόρυβο. Επιτέλους θα είναι αθόρυβα. Από το ίδιο πρότυπο απαιτείται η μητρική να παρέχει τα 5V στα περιφερειακά.
 9. Υπάρχουν πολλοί που έχουν συμφέρον από αυτά τα κενά: - Οι χάκερ που θέλουν να γίνουν διάσημοι - Οι εταιρείες ασφαλείας οι οποίες πληρώνονται αδρά ώστε να ανακαλύψουν τα κενά αυτά πριν τους υπόλοιπους χάκερ - Οι cracker (hacker που χρησιμοποιού τις γνώσεις τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστές και πληροφορίες χωρίς την συναίνεση των ιδιοκτητών τους) - Οι ανταγωνιστές της Intel - Η ίδια η Intel αν έχει στο συρτάρι έτοιμη την επόμενη γενιά επεξεργαστών με λυμένα αυτά τα προβλήματα
 10. Το 3d stacking ήδη υπάρχει αλλά δεν το διαφημίζουν. Πχ το sony psp που κυκλοφόρησε το 2004 είχε 3d τσιπ της toshiba για eDRAM. Η intel διαφημίζει την τεχνολογία ως "FOVEROS TECHNOLOGY". Ετοιμάζουν ήδη και 3D RAM chip, θα παίρνουμε Module 128GB με ένα τσιπάκι.
 11. Ετοιμάζομαι για αναβάθμισε σε κανά 2 χρονάκια που θα πέσει κάτω από τα 300€. ΠΡΟΣΟΧΗ: https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000055436/processors/intel-core-processors.html "Updating your BIOS to support the Intel® Core™ i9-10980XE, i9-10940X, i9-10920X, and i9-10900X processors WILL remove compatibility with the follow Intel ® Core™ X-series processors: i5-7640X, i7-7740X. " Όσοι έχουμε 7640X ή 7740Χ θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το bios στην μητρική αμέσως πριν αλλάξουμε επεξεργαστή και μετά να αλλάξουμε επεξεργαστή. Μην αναβαθμίσετε το BIOS αν δεν έχετε παραλάβει τον επεξεργαστή και θερμοαγώγιμη πάστα.
 12. Κάποτε είχα και εγώ την ίδια απορία. Είχα 8+ δίσκους + 2 στο μηχάνημα και πάλι περιοριζόμουνα. Αγνοούσα όμως δυο πράγματα: - Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. O κάθε σκληρός δίσκος θέλει περίπου 6€ ρεύμα τον χρόνο. Οι 8 δίσκοι που είχα θέλανε 50€/έτος. - Τον χρόνο ζωής των σκληρών δίσκων. Στην πράξη μετά από 3~4 χρόνια οι σκληροί δίσκοι είναι επίφοβοι. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαλάσουν. Είχα παλιότερα raid 5 με 5+1 δίσκους του 1TB. Θεωρούσα ότι έχω ασφάλεια. Αυτό που αγνοούσα είναι ότι όταν χρησιμοποιείς σκληρούς δίσκους που τους έχεις αγοράσει μαζί έχουν ακριβώς τον ίδιο χρόνο ζωής επειδή είναι από την ίδια γραμμή παραγωγής και από την ίδια παρτίδα. Όταν χάλασε ο πρώτος δίσκος τον αντικατέστησα με νέο αλλά το rebuild διάλυσε εντός των ημερών και τους υπόλοιπους δίσκους. Έχασα αρκετά ΤΒ με αρχεία. Συμπέρασμα: Το όνειρο του να φτιάξουμε πλήρες αρχείο με τα πάντα δυστυχώς κοστίζει τόσο που είναι ανέφικτο. Θα πρέπει κάθε 2 χρόνια να παίρνουμε νέους δίσκους για να αντικαταστήσουμε τους παλιούς συν επιπλέον δίσκους για τα νέα αρχεία. Πλέον με 2 SATA, ένα για τον SSD και ένα για συμβατικό δίσκο είμαι κομπλέ. Τα backup τα κρατάω πλέον σε USB δίσκο που αφού αντιγράψω τα αρχεία τον αποσυνδέω και δεν τρώει ρεύμα. Σχετικά με τις προδιαγραφές τώρα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα PCIE lanes. Είχα γράψει παλιότερα κάποια ψιλά γράμματα, αν έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά https://www.insomnia.gr/forums/topic/304810-λεπτομέρειαπαγίδα-με-pcie-lanes-των-μητρικών/
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.