Jump to content

sdim

Premium Members
  • Posts

    693
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Everything posted by sdim

  1. Δεν ξέρω τι γίνεται με τα πολιτικά αλλά δεν χορταίνω να μαθαίνω διάφορα τεχνολογικά από το TikTok. CNC, καινοτόμες μέθοδοι παραγωγής, γραμμές παραγωγής, 3D printing, assembly lines, "how ... is made", αστείρευτη πηγή γνώσης. Αν και γενικά δεν μου αρέσει να κολλάνε τα παιδιά στο κινητό, χαίρομαι που τουλάχιστον τα παρακινεί να χορεύουν. Χίλιες φορές καλύτερα να κοινωνικοποιούνται, να συζητούν για τους χορούς και να προσπαθούν να βγάλουν χορογραφίες (ιδιαίτερα τις ομαδικές) παρά να λιώνουν στο κρεβάτι 24/7. Δεν έχω δει άλλο social που να έχει κάνει μόδα τον χορό/άσκηση.
  2. sdim

    Διέρρευσαν οι προδιαγραφές της σειράς Blackwell της Nvidia

    Ήλπιζα για 48GB RAM αλλά και στα 36GB να ανέβει δεν είναι άσχημα.
  3. Αποδόσεις επιπέδου 3090 σε φορητό. Not bad!
  4. Δεν μπορούσε να βάλει κάποιος 256GB μέχρι τώρα; Μου φαίνεται περίεργο. Έχω μητρική με X299 το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 και επίσημα υποστηρίζει 256GB. Ανεπίσημα κάποιος έχει καταφέρει να βάλει 1TB (8x128GB) και δεν γνωρίζω αν υποστηρίζει και 2TB (8x256GB). Περίμενα ότι μετά από 17 χρόνια θα έπρεπε οι μητρικές να υποστηρίζουν τουλάχιστον 512GB. Update Υπάρχουν μητρικές με X299 που υποστηρίζουν 2TB ASRock Enables 2 TB RDIMM Memory Support On Its X299 Motherboards WCCFTECH.COM ASRock has officially released the latest BIOS for their X299...
  5. <humor> Αγόρασαν κάτι για να τους ... και παρέλαβαν κάτι που τους ... και σε άλλον τομέα χωρίς επιπλέον χρέωση </humor>
  6. Οποιοσδήποτε usb συσκευή μπορεί να λειτουργήσει και ως δούρειος ίππος. Αντίστοιχα και κάθε συσκευή που συνδέεται στο WiFi,μπορει να λειτουργήσει ως gateway για κάποιον τρίτο ώστε να έχει πρόσβαση στο δίκτυό μας. Υπάρχουν μέχρι και καλώδια κινητών που έχουν τσιπάκι που περνάει Trojan στο κινητό όταν το βάλεις να φορτίσεις. Γι αυτό προτιμώ να πληρώσω 20€ παραπάνω και να κοιμάμαι ήσυχος πάρα να πάρω καλώδια από Κίνα.
  7. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν τους αναφέρουν. Το κόστος είναι βασικός λόγος. Π.χ. ένα virtual machine 8πυρηνο με 16GB ram κοστίζει γύρω στα 170€/μήνα στο cloud (υπάρχει έκπτωση 55% περίπου αν το παραγγείλεις για 3 χρόνια). Ναι, γλιτώνεις την συντήρηση και το ρεύμα αλλά σε μια μεγάλη εταιρεία αυτά τα έξοδα είναι αμελητέα, προτιμά να έχει το δικό της IT. Το βασικό θέμα κατά την γνώμη μου είναι οι επιδόσεις. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δημοσιευτούν performance benchmark για τα cloud! Θα δείτε παντού security benchmark αλλά όχι Performance behchmark. Καθώς τα πάντα στο cloud είναι virtualized οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες από έναν dedicated server. Επίσης στο cloud υπάρχει και πολύ overhead για health monitoring, billing, metrics, κλπ το οποίο μειώνει επίσης τις επιδόσεις οπότε στην πράξη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο server από ότι υπολογίζαμε.
  8. Το καλύτερο θα ήταν να υποστηρίζει η Apple το pairing των εξαρτημάτων για αποφυγή κλοπής αλλά να μπορεί ο χρήστης να χρηδιμοποιήσει εξαρτήματα από iPhone που δεν έχουν δηλωθεί κλεμμένα. Επίσης πρέπει να απαγορευτούν οι κολλημένοι δίσκοι στην μητρική. Από την στιγμή που είναι γνωστό ότι οι SSD έχουν περιορισμένες εγγραφές είναι αναλώσιμοι, είναι παράλογο η ζωή ενός υπολογιστή να εξαρτάται από κάτι αναλώσιμο. Επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν οι SSD,θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Έχουμε μια λευκή σελίδα χαρτί. Γράφουμε κάτι με το μολύβι. Κάποια στιγμή δεν το χρειαζόμαστε και θέλουμε να γράψουμε κάτι άλλο. Σβήνουμε με την γόμα τα παλιό κείμενο και γράφουμε το καινούργιο. Από το σβήσιμο έμεινε λίγη μουντζούρα αλλά το νέο κείμενο διαβάζεται άνετα. Κάθε φορά που θα επαναλαμβάνουμε την διαδικασία το χαρτί θα έχει λίγο περισσότερη μοουτζουρα. Κάποια στιγμή η σελίδα θα έχει τόση μοουτζουρα που δεν θα μπορούμε να ξαναγράψουμε από πάνω. Δυστυχώς το BIOS των MAC αποθηκεύεται στον SSD οπότε αν χαλάσει ο εσωτερικός δίσκος δεν κάνει BOOT ούτε από εξωτερικό.
  9. Το τρίτο γράμμα από δεξιά στην στο κάτω μέρος μοιάζει με γωνία ενώ το ακριβώς από πάνω είναι κυκλικό,γι αυτό λέω ότι δεν είναι αντανάκλαση.
  10. sdim

    Πρόβλημα με LAN στο καινούριο pc!

    Απεγκατέστησε τους drivers της κάρτας δικτύου, πάτησε και στο κουτάκι που λέει για διαγραφή. Συνδέσου στο ίντερνετ είτε με κάποιο usb dongle (wifi ή ethernet) ή μέσω του κινητού αν έχεις αρκετά GB (όλα τα κινητά σχεδόν υποστηρίζουν USB network tethering). Αφού συνδεθείς στο ίντερνετ κάνε αναζήτηση συσκευών και λογικά θα βρει τον σωστό driver.
  11. Μου φαίνεται τριπλό. Στο κάτω μέρος, στην μεταλλική πλευρά του αποστάτη οι αριθμοί δεν είναι συμμετρικοί με τον πάνω αποστάτη άρα δεν είναι το είδωλο αλλά είναι δεύτερος αποστάτης, ένας ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο τζάμι και ένας ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο.
  12. sdim

    ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ 4Κ MONITOR

    Το απόλυτο 4K monitor για εργασία είναι ένα: Dell UltraSharp 43 4K Monitor (U4323QE) - Computer Monitors | Dell USA WWW.DELL.COM Shop the Dell UltraSharp 43 Inch 4K USB-C Hub Monitor (U4323QE), connect up to 4 PCs on a quad screen with 4K resolution, or view... Και εξηγώ: 1. Έχει ορθογώνιο subpixel layout (BGR) το οποίο με κατάλληλες ρυθμίσεις το υποστηρίζουν και τα windows και το MacOS. Οι OLED έχουν μη συμβατική διάταξη Subpixel με αποτέλεσμα στο κείμενο και στο γραμμικό σχέδιο να μην είναι πολύ καθαρά τα γράμματα και οι γραμμές. Οι OLED έχουν είτε τριγωνική διάταξη είτε ορθογώνια με επιπλέον white subpixel. Το cleartype δεν λειτουργεί σωστά στις OLED 2. Έχει IPS panel, άρα ευρεία γωνία θέασης. Όταν είσαι κοντά και η οθόνη είναι μεγάλη, στο IPS δεν υπάρχει αισθητή αλλοίωση των χρωμάτων στα άκρα. Αντίθετα στις VA (πολλές QLED είναι VA) είναι συχνά ορατό το contrast shift. 3. Έχει USB-C charge & σήμα. Αν έχετε mac με ένα καλώδιο έχετε και την τροφοδοσία και το σήμα της οθόνης. Γλιτώνετε και το κόστος ενός φορτιστή USB-C (περίπου 100€ κοστιζει ο φορτιστής των μεγάλων MacBook ). 4. Υποστηρίζει διάφορα layout. Μπορεί να λειτουργήσει και ως 4 ανεξάρτητες οθόνες, 1/4 της οθόνης από κάθε είσοδο σήματος. 5. Έχει ενσωματωμένο USB hub με συμβατικές και με USB-C θύρες. 6. Auto KVM. Χρήση έως και 4 υπολογιστών με ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι. 7. Γενικά η Dell είναι αξιόπιστη. Αυτή την στιγμή σας γράφω από μια Dell 3008wfp, την αγόρασα το 2010.
  13. Από την στιγμή που έκλεισαν κάποιοι Server (άλλης εταιρείας, όχι Ubisoft) και δεν μπορούσα να παίξω ούτε campaign σε κάποια αγορασμένα αποφάσισα να μην αγοράσω ξανά παιχνίδι που θέλει online ενεργοποίηση. Μόνο GOG πλέον επειδή κατεβάζω τον installer και κοιμάμαι ήσυχος.
  14. Δεν είναι φήμες, είναι όντως δύσκολο να ακυρωθεί η συνδρομή. Όταν ακυρώνεις την συνδρομή σε χρεώνει το μισό του υπολοίπου, π.χ. αν είχες δεσμευτεί για ένα έτος και πας να ακυρώσεις την συνδρομή στους 6 μήνες θα πρέπει να πληρώσεις άλλους 3 μήνες. Αν πας να ακυρώσεις τον τελευταίο μήνα θα σε παιδέψει. Το color coding καθώς και το κείμενο είναι ανάποδο από το συνηθισμένο. Αντί στην οθόνη ακύρωσης της συνδρομής να είναι χρωματιστό το "ΟΚ" ή "I Agree" της ακύρωσης είναι το αντίστοιχο κουμπί της ανανέωσης και εκεί που νομίζεις ότι ακύρωσες την συνδρομή στην πράξη την έχεις ανανεώσει. Τελευταία φορά που πήγα να ακυρώσω μου έκαναν αντιπροσφορά για χαμηλή συνδρομή. Την δέχτηκα και ενώ μου είπε δώρο 2 μήνες με την μειωμένη συνδρομή, οι επόμενοι μήνες θα ήταν με την κανονική τιμή. Τσαντίστηκα και ακύρωσα τελείως την συνδρομή. Ίσως όταν σταματήσουν αυτές τις πρακτικές να κάνω ξανά συνδρομή. Αν ψάξτε στο google για "adobe cancelation misleading" θα σας εμφανίζει πάνω από ένα εκατομμύριο αποτελέσματα.
  15. Ευχαριστώ για το link. Δύσκολα θα κάνει κάποιος καταγγελία. Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων απλά δεν θα ασχοληθούν ξανά με ΕΣΠΑ. Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά, αν κάνουν επώνυμη καταγγελία ρισκάρουν να τους αλλάξουν τα φώτα στους επόμενους ελέγχους. Αν γίνει ανώνυμη καταγγελία, δεν θα υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη της αίτησης. Πάντως είναι ενδιαφέρουσα κίνηση, ίσως κάποιος πικραμένος να κάνει καμιά καταγγελία.
  16. Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών; Αν και είμαι υπέρ της τεχνολογίας δεν εμπιστεύομαι την υλοποίησή της. Πως μπορώ να εμπιστευτώ την ψηφιακή διακυβέρνηση ως πολίτης όταν ο τσαμπουκάς του κάθε ελεγκτή πίσω από το σύστημα είναι πάνω από τον νόμο; 1. Με πέταξαν εκτός από ένα ΕΣΠΑ επειδή έλεγαν ότι δεν πληρώ ένα κριτήριο. Ενώ το ΦΕΚ δεν ανάφερε πουθενά απαίτηση για να έχω υπάλληλο, ο ελεγκτής του προγράμματος ήταν κολλημένος. Έκανα ένσταση και ανάφερα ότι στις ατομικές επιχειρήσεις ο ιδιοκτήτης προσμετράται στις ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) αλλά δεν το δέχτηκαν. https://ec.europa.eu/docsroom/documents/42921/attachments/1/translations/el/renditions/pdf Στον αριθμό απασχολούμενων περιλαμβάνοντα... γ) οι ιδιοκτήτες επιχειρηματίες Όχι μόνο μου δέχτηκαν την ένσταση αλλά στο σύστημα δεν φαίνεται καν το επιχείρημά μου και η απάντησή τους. Δεν μπορώ να κινηθώ νομικά. Πλήρης αδιαφάνεια. 2. Σε άλλο πρόγραμμα επιδοτούμενο από ΕΣΠΑ, στον τελικό έλεγχο είπαν ότι δεν είχε καταθέσει ο ιδιοκτήτης την συμμετοχή του, έπρεπε να βάλει π.χ. άλλα 500€. Αν και είχε καταθέσει ο ιδιοκτήτης το σωστό ποσό, για να μην καθυστερούμε ο ιδιοκτήτης κατάθεσε και τα επιπλέον 500€. Υποβάλαμε το καταθετήριο και περιμέναμε να κλείσει και αυτή την εκκρεμότητα και μετά από κανά μήνα είπαν ότι τώρα είχαν κατατεθεί παραπάνω π.χ. 250€. Άντε τώρα οι προμηθευτής να τρέχει να επιστρέψει τα 250€. Υποβάλαμε την επιστροφή και μετά έλεγαν ότι έλειπαν ακόμα π.χ. 50€. Να μην τα πολυλέω ο απόλυτος παραλογισμός. 3. Σε άλλο πάλι πρόγραμμα, σε νησί, στον τελικό έλεγχο απαίτησαν με το έτσι θέλω ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ το ΦΠΑ επειδή στο νησί το ΦΠΑ ήταν 9% και όχι 24%. Στο ΦΕΚ εκείνου του κύκλου όμως δεν αναφερόταν κάτι σχετικό. Τους στέλνω τεχνική έκθεση με την νομοθεσία κλπ και ρώτησα αν υπάρχει κάποια διάταξη που αγνοώ. Η απάντησή τους: "Να επιστραφούν τα λεφτά", χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση. 4. Σε παλιότερους κύκλους στο εξοικονομώ το σύστημα κόλλαγε στους ιδιώτες αλλά την ίδια ώρα μερικές εταιρείες κατάφεραν να περάσουν εκατοντάδες αιτήσεις. 5. Προσωπικά έχω χάσει δουλειές επειδή το σύστημα κόλλαγε. 6. Μερικά συστήματα λειτουργούν "επιλεκτικά" τις ώρες που λειτουργούν οι εταιρείες. Σε επιδοτούμενο πρόγραμμα με μεγάλη ζήτηση παλιότερα η πλατφόρμα άνοιγε στις 8 το πρωί και έκλεινε στις 8 το βράδυ. Σαββατοκύριακα και αργίες ήταν επίσης κλειστή. Να το σχολιάσω; 7. Πολλά συστήματα πλέον αντλούν πληροφορίες από πολλά συστήματα. Ένα από αυτά να πέσει δεν μπορεί να προχωρήσει η δουλειά. Τυχαίνει συχνά στην δουλειά μου για κάποιες δουλειές να πρέπει να χρησιμοποιήσω σύστημα του υπουργείου, από χάρτες από το κτηματολόγιο, σύστημα του ΤΕΕ, e-paravolo, ebanking, κλπ. ΈΝΑ από αυτά να λειτουργεί, δεν μπορώ να ολοκληρώσω την δουλειά για να την δώσω στον πελάτη και να πληρωθώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις αν περάσει κάποια προθεσμία απλά χάνω την δουλειά και δεν πληρώνομαι ούτε για τις ώρες και τα καύσιμα που ήδη έχω ξοδέψει. 8. Πολλές φορές με μια ΑΠΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μας την καθιστούν υποχρεωτική θεωρώντας ότι είναι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ. Δεν ξέρουμε πλέον τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Κατά τα άλλα "ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών".
  17. sdim

    Τι να κάνετε αν ο SSD σας είναι γεμάτος

    Καλό το WinDirStat, το χρησιμοποιούσα χρόνια, μέχρι που μου έδειξε ένας φίλος το WizTree https://diskanalyzer.com/. Κάνει την ίδια δουλειά αλλά σκανάρει τον δίσκο πολύ γρήγορα, σε δευτερόλεπτα.
  18. sdim

    Αναζητηση καρτας ηχου με Mini PCI Express

    @Papadakis Σχεδόν όλες οι μητρικές έχουν ψηφιακή έξοδο. Ποια μητρική έχεις; Ποια ηχεία;
  19. sdim

    Η Samsung λέγεται ότι θα αυξάνει την τιμολόγηση NAND κατά 20% ανά τρίμηνο

    Διόρθωση: Η μητρική μου έχει PCIe 3, κατά λάθος έγραψα 4.
  20. sdim

    Η Samsung λέγεται ότι θα αυξάνει την τιμολόγηση NAND κατά 20% ανά τρίμηνο

    Τελικά πήρα σήμερα έναν Samsung 990 Pro με Heatsing. Τον βρήκα γύρω στα 50€ πιο φθηνά από τον 850x 4TB. Η μητρική μου έχει PCIe 4 οπότε μικρή η διαφορά. Δεν αναβαθμίζω τόσο για τις επιδόσεις όσο για την χωρητικότητα. Το 1TB πλέον είναι σχεδόν αστείο για windows drive και επαγγελματική χρήση. Πλέον εγκαθιστώ τις περισσότερες εφαρμογές σε άλλους δίσκους και έχω βάλει πολλούς καταλόγους σε άλλους NVME με junction link αλλά πάλι ούτε το 10% του δίσκου δεν είναι ελεύθερο. Με τα 4ΤΒ να γλιτώσω αρκετό χρόνο από το "μετάφερε, διέγραψε, απεγκατέστησε, ψάξε για διπλότυπα, κλπ" οπότε μακροπρόθεσμα θα τα βγάλει τα λεφτά του.
  21. sdim

    Η Samsung λέγεται ότι θα αυξάνει την τιμολόγηση NAND κατά 20% ανά τρίμηνο

    Ενδιαφέρον, δεν το ήξερα ότι έχει αλλάξει τις προδιαγραφές της. Έχω 2 δίσκους Samsung 970 Evo 1TB, έναν για το λειτουργικό και έναν εξωτερικό σε θήκη USB-C/Thunderbolt. Από το 2018 μέχρι σήμερα δεν μου έχουν βγάλει πρόβλημα. Έλεγα να πάρω και έναν 990 Pro αλλά με βάζεις σε σκέψεις.
  22. sdim

    Η Samsung λέγεται ότι θα αυξάνει την τιμολόγηση NAND κατά 20% ανά τρίμηνο

    Οι δίσκοι NVME της Samsung είναι από τους πιο αξιόπιστους της αγοράς. 256GB είναι πολύ λίγα. Πόσο χώρο είχες ελεύθερο; Αν έχεις λίγο χώρο ελεύθερο τότε γράφονται ξανά και ξανά τα ίδια NAND cells με αποτέλεσμα να χαλάει ο δίσκος πιο γρήγορα. Θα σου πρότεινα να πάρεις τουλάχιστον 1TB και να έχεις πάντα τουλάχιστον 20% άδειο. Οι SSD και οι NVME είναι αναλώσιμοι. Έχω στο συρτάρι δύο χαλασμένους SSD και πρόσφατα μου χάλασε και το MacBook pro, δεν ανοίγει καν και ένα από τα πιθανά αίτια είναι χαλασμένος δίσκος. Εκεί να δεις πόνο, ο δίσκος στο MacBook είναι κολλημένος στην μητρική οπότε πάει άκλαφτο το μηχάνημα. Υπάρχουν κάποιοι εξειδικευμένοι με εξοπλισμό που ξεκολλάνε τα τσιπ από την μητρική και κολλάνε νέα αλλά είναι πολύ πιθανό σε μερικούς μήνες να χαλάσει λόγω κολλήσεων.
  23. Ως μηχανικός μπορώ να σου πω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις καλό συνεργείο, ιδιαίτερα μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου. Με το που κλείνουν τα ξενοδοχεία αρχίζουν τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης. Επειδή είναι καλά τα λεφτά όλα τα καλά συνεργεία πηγαίνουν τον χειμώνα κυρίως σε νησιά όπου υπάρχει πολλή δουλειά μαζεμένη. Οι λίγοι που μένουν πίσω τρέχουν κυρίως με το εξοικονομώ και επειδή υπάρχει και εκεί μεγάλη ζήτηση επιλέγουν τις πιο κερδοφόρες δουλειές. Οι υπόλοιποι που μένουν συνήθως είναι οι "τα ξέρω όλα" στην καλύτερη περίπτωση ή στην χειρότερη πατεντιάρηδες που κάνουν χοντράδες. Όταν λέω χοντράδες, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποιοι χτίστες που έχτιζαν με alpha block ή ytong και για να μειώσουν το κόστος τους αντί για την κόλα της εταιρείας έβαζαν ασβέστη. Το alpha block / ytong δεν είναι ελαστικό. Η κόλλα της εταιρείας είναι επίτηδες ελαστική και μάλιστα η εταιρεία συνιστούσε ελάχιστο πάχος κόλλας. Ο σκοπός της κόλλας κόλλας ήταν να κάνει τον τοίχο ελαστικό ώστε να απορροφήσει τον σεισμό. Ο ασβέστης όμως δεν είναι ελαστικός οπότε με τον πρώτο σεισμό όλοι οι τοίχοι αυτοί πάθανε μεγάλη ζημιά. Το κάθε υλικό έχει την χρησιμότητά του. Θα σου πρότεινα να βρεις μηχανικό ή τουλάχιστον επιλέξεις μια εταιρεία με προϊόντα (εισαγωγέα ή εργοστάσιο, όχι έμπορο) και να την ρωτήσεις ποιον εγκαταστάτη έχει στην περιοχή. Προκειμένου να μην δυσφημίζεται η εταιρεία θα σου προτείνει κάποιον που θα θεωρεί ότι δεν θα την εκθέσει.
  24. Ψάξε για "τοποθετηση πλακιδιων σε γυψοσανιδα". Θα βρεις και άρθρα και βίντεο με οδηγίες.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.