Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Google υποστηρίζει το δικαίωμα στην επισκευή, δεσμευόμενη να απαγορεύσει τη "σύζευξη εξαρτημάτων"

      Η Google λέει ότι η επισκευή πρέπει να είναι εύκολη και η "αντιστοίχιση ανταλλακτικών" πρέπει να είναι παράνομη.

    Σε μια σημαντική κίνηση, η Google ενέκρινε επίσημα την έννοια του δικαιώματος επισκευής, υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη πρόσβαση σε έγγραφα επισκευής, ανταλλακτικά και εργαλεία για τους καταναλωτές και τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής. Η εταιρεία ζήτησε επίσης την απαγόρευση της "αντιστοίχισης εξαρτημάτων", μιας πρακτικής που χρησιμοποιείται από ορισμένους κατασκευαστές για να περιορίσουν τα ανταλλακτικά επισκευής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μια συγκεκριμένη συσκευή.

     

    Η απόφαση της Google να υποστηρίξει το δικαίωμα επισκευής σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη στάση της εταιρείας. Στο παρελθόν, η Google, μαζί με άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple, είχε ταχθεί κατά της νομοθεσίας για το δικαίωμα επισκευής. Ωστόσο, οι πρόσφατες ενέργειες της Google, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των επισκευών Chromebook και τηλεφώνων Android για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και της συνεργασίας με το iFixit για να γίνουν τα ανταλλακτικά επισκευής πιο προσιτά, σηματοδότησαν μια αλλαγή στην προσέγγισή της.

     

    Η υποστήριξη του δικαιώματος επισκευής από την Google έχει γίνει δεκτή με επαίνους από τους υποστηρικτές των καταναλωτών και τους λάτρεις της επισκευής. Ο Nathan Proctor, διευθυντής της εκστρατείας της ομάδας δικαιωμάτων των καταναλωτών USPIRG για το δικαίωμα στην επισκευή, επαίνεσε την υποστήριξη της Google στο κίνημα, δηλώνοντας ότι "μου δίνει ελπίδα ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον τεχνολογικό μας διάδρομο σκουπιδιών και να διατηρήσουμε τις συσκευές σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".

     

    Η κίνηση αυτή θεωρείται επίσης ως ώθηση για το ευρύτερο κίνημα του δικαιώματος στην επισκευή, το οποίο έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Το 2023, η Νέα Υόρκη, η Μινεσότα και η Καλιφόρνια ψήφισαν νομοθεσία για το δικαίωμα επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ δεκάδες άλλες πολιτείες εξετάζουν παρόμοιες νομοθεσίες.

     

    Η υποστήριξη της Google για το δικαίωμα στην επισκευή θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο. Υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και ανταλλακτικά επισκευής, η Google θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλους κατασκευαστές να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να καταστήσουν τα προϊόντα τους πιο επισκευάσιμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και σε μια πιο βιώσιμη προσέγγιση των καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

     

    Μένει να δούμε πώς θα γίνει δεκτή η υποστήριξη του δικαιώματος επισκευής από την Google από άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Η Apple, ειδικότερα, υπήρξε σθεναρός πολέμιος της νομοθεσίας για το δικαίωμα επισκευής και δεν είναι σαφές αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Google. Ωστόσο, η κίνηση της Google θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε άλλες εταιρείες να επανεξετάσουν τη στάση τους σχετικά με το δικαίωμα επισκευής, καθώς οι καταναλωτές απαιτούν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να επισκευάζουν οι ίδιοι τις συσκευές τους.


    Πηγή
    Φωτογραφία: 404media.co
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.