Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Facebook προκάλεσε σκόπιμα χάος στην Αυστραλία για να επηρεάσει την ψήφιση νόμου κατά των συμφερόντων του

    Πέρυσι, όταν το Facebook μπλόκαρε ειδήσεις στην Αυστραλία ως απάντηση σε σχέδιο νόμου που θα υποχρέωνε τις πλατφόρμες να πληρώνουν τους εκδότες για δημοσιευμένο περιεχόμενο, κατέβασε επίσης τις σελίδες αυστραλιανών νοσοκομείων, υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Το χάος που προέκυψε χαρακτηρίστηκε δημοσίως ως «ακούσιο». Σε συζητήσεις μέσα στην εταιρία, το προληπτικό χτύπημα χαιρετίστηκε ως στρατηγικό αριστούργημα.
    Έγγραφα και μαρτυρίες του Facebook που κατατέθηκαν στις αρχές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας από καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησε σκόπιμα μια υπερβολικά ευρεία και πρόχειρη διαδικασία κατάργησης σελίδων -- επιτρέποντας σε τμήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης και των υπηρεσιών υγείας να παγιδευτούν στον ιστό του. η χώρα ξεκίνησε τους εμβολιασμούς κατά του Covid. Ο στόχος, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες και τα έγγραφα, ήταν να ασκηθεί η μέγιστη διαπραγματευτική μόχλευση στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, το οποίο ψήφιζε τον πρώτο νόμο στον κόσμο που θα απαιτούσε από πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook να πληρώνουν τα ειδησεογραφικούς οργανισμούς για περιεχόμενο.

    Παρόλο που σύμφωνα με το Facebook, η στόχευση ήταν μόνο σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εταιρεία ανέπτυξε έναν αλγόριθμο για να αποφασίσει ποιες σελίδες θα καταργήσει που ήξερε ότι ήταν βέβαιο ότι θα επηρέαζαν περισσότερο από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Δεν ειδοποίησε εκ των προτέρων τις επηρεαζόμενες σελίδες ότι θα αποκλειστούν ή παρείχε ένα σύστημα για να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μόλις αποκλείονταν. Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι πολλοί υπάλληλοι του Facebook προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για τον αντίκτυπο και να προσφέρουν πιθανές λύσεις, μόνο για να λάβουν μια ελάχιστη ή καθυστερημένη απάντηση από τους προϊστάμενους της αρμόδιας ομάδας. Μετά από πέντε ημέρες αναταραχής σε ολόκληρη τη χώρα, το κοινοβούλιο της Αυστραλίας τροποποίησε τον προτεινόμενο νόμο στο βαθμό που, ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, οι πιο επαχθείς διατάξεις του δεν έχουν εφαρμοστεί στο Facebook ή τη μητρική του εταιρεία, Meta Platforms. «Φτάσαμε ακριβώς εκεί που θέλαμε», έγραψε η Campbell Brown, επικεφαλής συνεργασιών του Facebook, η οποία πίεσε για την επιθετική στάση της εταιρείας, σε ένα συγχαρητήριο email προς την ομάδα της λίγα λεπτά αφότου η Αυστραλιανή Γερουσία ψήφισε για την έγκριση του αποδυναμωμένου νομοσχεδίου στο τέλος. του Φεβρουαρίου 2021.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.