Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Apple WWDC 2023: Τι να περιμένουμε· από το iOS 17 έως τα νέα MacBooks

      Ένα σετ ακουστικών "μικτής πραγματικότητας" μπορεί να μην είναι το μόνο που θα τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας.

    Το Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple δίνει τακτικά το στίγμα για το μέλλον της εταιρείας και αυτό ισχύει όσο ποτέ για φέτος. Πολλοί αναμένουν ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει το πρώτο της headset μικτής πραγματικότητας στην εκδήλωση, μαζί με μια νέα πλατφόρμα. Ωστόσο, το wearable απέχει πολύ από τη μόνη σημαντική ανακοίνωση που πιστεύεται ότι θα έρθει στο WWDC φέτος. Οι φήμες έχουν συμπεριλάβει ένα μεγαλύτερο MacBook Air, μια σημαντική ενημέρωση του watchOS και ακόμη και το app sideloading στο iOS. Δείτε τι είναι πιθανό να δείτε στις 5 Ιουνίου.

     

     

    Ακουστικά μικτής πραγματικότητας

    Η πρώτη προσπάθεια της Apple στο hardware μικτής πραγματικότητας (δηλαδή, ένα μείγμα πραγματικού και εικονικού κόσμου) είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της εταιρείας. Ο τεχνολογικός γίγαντας εξαγοράζει εδώ και χρόνια startups φιλικές προς τα headset και ο Tim Cook δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Τώρα, όμως, ένα headset φαίνεται να είναι έτοιμο για το ντεμπούτο του στο WWDC.

    Αν οι φήμες είναι ακριβείς, η αυτόνομη συσκευή της Apple (που πιθανώς θα ονομάζεται Reality Pro) μπορεί να είναι πιο ισχυρή από το Meta Quest Pro και πολλά άλλα ακουστικά υψηλών προδιαγραφών. Μπορεί να προσφέρει ανάλυση 4Κ ανά μάτι, με τουλάχιστον έξι κάμερες που θα παρέχουν εικόνα του εξωτερικού κόσμου, καθώς και πλήρη παρακολούθηση της κίνησης του σώματος. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιεί ένα τσιπ Μ2 που ξεπερνά τους επεξεργαστές φορητών συσκευών που συνήθως βλέπετε σε αυτόνομα ακουστικά. Οι προσδοκίες είναι ότι θα απαιτεί εξωτερική μπαταρία και θα διαρκεί μόλις δύο ώρες με μια φόρτιση, αλλά θα είναι σχετικά ελαφρύ και λεπτό.

    Το πραγματικό αστέρι όμως θα μπορούσε να είναι το λογισμικό. Το headset της Apple φέρεται να τρέχει μια νέα πλατφόρμα (που πιθανώς θα ονομάζεται xrOS) σχεδιασμένη με γνώμονα τη μικτή πραγματικότητα. Αντί να βασίζεστε σε χειριστήρια, θα χρησιμοποιείτε χειρονομίες, ανίχνευση βλέμματος και φωνητικές εντολές της Siri για την πλοήγηση στο περιβάλλον εργασίας. Μια κορώνα τύπου Apple Watch θα εναλλάσσει μεταξύ AR και VR και θα μπορείτε να πληκτρολογείτε στον αέρα.

    Αυτή η αρχική συσκευή πιστεύεται ότι θα επικεντρωθεί στην παραγωγικότητα, με VR-ready εκδόσεις εφαρμογών της Apple όπως τα Pages, iMovie και GarageBand που υποτίθεται ότι βρίσκονται στα σκαριά. Θα μπορούσατε ακόμη και να κάνετε βιντεοκλήσεις FaceTime ένας προς έναν με avatars πλήρους σώματος, ή να κάνετε απλές εφαρμογές χρησιμοποιώντας τη Siri. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν ακόμα πολλές πιο διασκεδαστικές επιλογές, όπως διαλογισμοί, προπονήσεις, καθηλωτική προβολή βίντεο και παιχνίδια. Πολλές υπάρχουσες εφαρμογές iPad και iPhone λέγεται ότι θα λειτουργούν με μικρές μόνο τροποποιήσεις, οπότε ίσως να μην χρειάζεται να αφαιρέσετε τα ακουστικά μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σας λογισμικό. Απλά μην περιμένετε ένα metaverse - η Apple έχει προφανώς αποκλείσει έναν μόνιμο εικονικό χώρο.

    Τα ακουστικά της Apple δεν αναμένεται να παραδοθούν πριν από τα τέλη του έτους. Όχι ότι θα είναι απαραίτητα βιώσιμο για πολλούς οπαδούς. Οι φήμες αναφέρουν ότι αυτό το πρώτο μοντέλο θα κοστίζει περίπου 3.000 δολάρια, δηλαδή τρεις φορές την τιμή του Quest Pro. Υποτίθεται ότι αναπτύσσεται μια πιο προσιτή παραλλαγή, αλλά το πρώτο προϊόν θα μπορούσε να απευθύνεται καθαρά σε προγραμματιστές, επαγγελματίες και πρώιμους χρήστες.

     

    MacBook Air 15 ιντσών

    Μέχρι τώρα, έπρεπε να αγοράσετε ένα high-end MacBook Pro για να αποκτήσετε έναν φορητό υπολογιστή της Apple μεγαλύτερο από 14 ίντσες. Αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο μετά το WWDC. Οι φήμες και τα αρχεία καταγραφής των προγραμματιστών υποδεικνύουν ότι η Apple βρίσκεται στα πρόθυρα της κυκλοφορίας ενός MacBook Air 15 ιντσών που θα κάνει τους φορητούς υπολογιστές Mac με μεγάλη οθόνη προσιτούς σε περισσότερους ανθρώπους.

    Ενώ η τρέχουσα γενιά MacBook Air 13 ιντσών είναι περίπου ενός έτους, η φημολογούμενη έκδοση 15 ιντσών θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια παραλλαγή του τσιπ Μ2 αυτού του συστήματος και θα μπορούσε να έρθει με 8GB RAM σε μια βασική διαμόρφωση. Θα μπορούσατε να δείτε μια οθόνη υψηλότερης ανάλυσης. παρόμοια με αυτή του MacBook Pro 14 ιντσών (αν και χωρίς ρυθμό ανανέωσης 120Hz), και δεν θα ήταν έκπληξη αν το μεγαλύτερο πλαίσιο επέτρεπε μια μεγαλύτερη μπαταρία.

     

    iOS 17 και iPadOS 17

    Φέτος, η σημαντικότερη αναβάθμιση λογισμικού της Apple για το iPhone και το iPad μπορεί να διευρύνει τις επιλογές των χρηστών. Οι φήμες επιμένουν εδώ και μήνες ότι το iOS 17 και το iPadOS 17 θα επιτρέψουν το sideloading - δηλαδή την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του App Store - για να τιμήσουν τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς όπως και στο Android, θα μπορείτε να κατεβάζετε εφαρμογές απευθείας από το διαδίκτυο ή μέσω καταστημάτων τρίτων. Αυτό θα επέτρεπε πράγματα που δεν είναι δυνατά σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες της Apple, όπως προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούν τις δικές τους μηχανές αντί για το WebKit.

    Το Sideloading μπορεί να μην είναι το μόνο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό. Το MacRumors ισχυρίζεται ότι το iOS 17 θα ανανεώσει το Κέντρο Ελέγχου. Θα μπορούσατε επίσης να δείτε μια εφαρμογή ημερολογίου ζωής τύπου Day One και παρακολούθηση της διάθεσης στην εφαρμογή Health. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η εταιρεία θα επεκτείνει τη λειτουργικότητα του Dynamic Island του iPhone 14 Pro, θα δώσει στους Χάρτες μια νέα διεπαφή οθόνης κλειδώματος και θα εξορθολογήσει τις εφαρμογές Μουσική και Πορτοφόλι. Το iPad μπορεί να παίξει το ρόλο του προπορευόμενου σε ορισμένους τομείς, με το iPadOS 17 να φημολογείται ότι θα κληρονομήσει την προσαρμογή της οθόνης κλειδώματος του iOS 16 και θα περιλαμβάνει μια εφαρμογή Health native για tablet.

    Η προσβασιμότητα μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η Apple παρουσίασε πρόσφατα μια σειρά χαρακτηριστικών του iOS που καθιστούν το iPhone πιο εύχρηστο για άτομα με αναπηρίες. Η βοηθητική πρόσβαση παρέχει μια απλοποιημένη διεπαφή για άτομα με γνωστικά προβλήματα, ενώ η ζωντανή ομιλία και η προσωπική φωνή βάζουν το iOS να μιλάει γραπτό κείμενο κατά τη διάρκεια των κλήσεων. Μπορείτε ακόμη να βάλετε το τηλέφωνό σας να μιλάει ό,τι βλέπει σε κείμενο και κουμπιά. Η Apple δεν έχει δηλώσει ρητά ότι το iOS 17 θα εισάγει αυτές τις λειτουργίες, αλλά μια κυκλοφορία "αργότερα μέσα στο έτος" υποδηλώνει ότι αυτό είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.

    Το WWDC μπορεί επίσης να αποτελέσει την ευκαιρία της Apple να παρουσιάσει λεπτομερώς τη διεπαφή CarPlay επόμενης γενιάς που προανήγγειλε στο περσινό συνέδριο. Ενώ η εταιρεία δήλωσε προηγουμένως ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να ελέγχει περισσότερα συστήματα μέσα στην καμπίνα, δεν έχει ακόμη εξηγήσει αυτές τις δυνατότητες. Τα πρώτα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν αυτή την εμπειρία αναμένεται να φτάσουν στα τέλη του τρέχοντος έτους, οπότε η Apple δεν έχει πολύ χρόνο για να προετοιμάσει τους προγραμματιστές για την αναβάθμιση.

    Οι ενημερώσεις του iOS και του iPadOS συνήθως κυκλοφορούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Οι δημόσιες beta θα πρέπει να είναι διαθέσιμες αρκετά νωρίτερα, ωστόσο, και ιστορικά έχουν φτάσει μέσα σε εβδομάδες.

     

    WatchOS 10

    Το Apple Watch ενδέχεται να πρόκειται να λάβει τη μεγαλύτερη ενημέρωση λογισμικού στην ιστορία του. Ο Mark Gurman του Bloomberg ισχυρίζεται ότι το watchOS 10 θα επανασχεδιαστεί γύρω από τα widgets, επαναφέροντας ίχνη των Glances από το αρχικό λειτουργικό σύστημα με στοιχεία από το πρόσωπο ρολογιού της Siri. Οι εφαρμογές δεν αναμένεται να εξαφανιστούν, αλλά μπορεί να υποβαθμιστούν προς όφελος των γρήγορων ματιές σε πληροφορίες. Ο Gurman εικάζει ότι η Apple θα μπορούσε να κάνει τη διεπαφή προαιρετική στην αρχή για να βοηθήσει τους χρήστες να προσαρμοστούν στην ανανέωση.

     

    MacOS 14

    Πολύ λίγα είναι γνωστά για την επόμενη μεγάλη ενημέρωση της πλατφόρμας Mac, αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι το macOS 14 θα κάνει το ντεμπούτο του στο WWDC. Οι ενημερώσεις της πλατφόρμας υπολογιστών της Apple περιλαμβάνουν συνήθως κάποια χαρακτηριστικά που δανείζονται από το αντίστοιχο iOS. Οι αναβαθμίσεις τείνουν να φτάνουν τον Οκτώβριο, ενώ οι beta είναι διαθέσιμες στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

     

    Μπαλαντέρ: M3 και περισσότερα Mac

    Οι περισσότερες φήμες γύρω από το WWDC υποδηλώνουν ότι η Apple δεν θα κάνει το ντεμπούτο του system-on-chip M3 στο WWDC - εξ ου και το MacBook Air 15 ιντσών που προφανώς χρησιμοποιεί το M2. Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς μια εισαγωγή. Αν είναι έτσι, το νέο chip είναι έτοιμο να προσφέρει βελτιώσεις στην απόδοση και την αποδοτικότητα, εν μέρει χάρη σε μια πυκνότερη διαδικασία κατασκευής 3 νανομέτρων.

    Αν το M3 εμφανιστεί, δεν θα είναι συγκλονιστικό να δούμε και άλλα Mac να κάνουν πρεμιέρα μαζί με το Air. Ο Gurman λέει ότι ένας ανανεωμένος Air 13 ιντσών βρίσκεται στα σκαριά και ένας iMac με M3 θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Τα μηχανήματα Pro δεν είναι πιθανά, ωστόσο. Ο Gurman δεν πιστεύει ότι ένα MacBook Pro με βάση το M3 Pro θα εμφανιστεί μέχρι το 2024, και δεν θα υπολογίζαμε σε αναβαθμίσεις Mac Pro ή Mac Studio.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Apple
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.