Jump to content

gorg

Premium Members
  • Posts

    871
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Posts posted by gorg

  1. On 1/2/2023 at 2:53 ΜΜ, το μέλος GFFermari έγραψε:

    Ναι, το πέτυχα τυχαία, ίσως στο YouTube, έλεγξα τον δίκο μου και (κλασσικά) ήταν με το 3B2QGXA7 firmware. Πήρα τρομάρα. ΔΕΝ τρέχουν όλοι Window$ για να μπορούν να ξέρουν αυτομάτως. Δυστυχώς εκκινώντας από το firmware ISO της Samsung δεν εντοπίστηκε ότι υπάρχει nvme που χρειάζεται upgrade, δοκίμασα και με τον 980 Pro πάνω στο Μ.2 slot της μητρικής και με PCIe adapter και δοκίμασα και σε 2 διαφορετικές μητρικές. Ίσως έφταιγε που ήμουν με Ventoy (?). Από Live Linux δεν έγινε τίποτα με το fwupdmgr και δεν γνώριζα για αυτόν τον τρόπο. Τελικά αναγκάστηκα να εγκαταστήσω κάπου προσωρινά Win10, να εγκαταστήσω το Samsung SSD Magician και να κάνω την αναβάθμιση. 😒

    • Like 2
    • Sad 1
  2. 8 ώρες πριν, το μέλος icy20 έγραψε:

    Ελα ενταξει καλο ηταν το παιχνιδι. Απλα λιγο ακυρο τελος.

    Δυστυχώς όχι, για πολλούς από εμάς που μεγαλώσαμε με αυτά τα παιχνίδια. Το τέλος ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο μετά από τον όλο ντόρο και ότι ντε και καλά συνεχίζει από εκεί που τέλειωσε το MI2 και είναι το λιγότερο άκυρο που υπάρχει στο παιχνίδι. Οι περισσότεροι νέοι χαρακτήρες είναι ανάξιοι λόγου και το execution των παλιών κατώτερο των προσδοκιών, και γενικά το χιούμορ και η πλοκή σε καμία φάση δεν φτάνουν αυτό των original. Περιμέναμε πολύ περισσότερα από ένα καλούτσικο/μέτριο adventure.

  3. Μόλις το τελειώσα. Δυστυχώς απογοήτευση. Και όχι, ούτε τα γραφικά και το interface είναι καλά, ούτε το σενάριο, οι χαρακτήρες, το δέσιμο, και το χιούμορ εφάμιλλα των 1, 2, 3. Βαρύ το φορτίο, τα original είναι θρυλικά και από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, αλλά η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι ότι αντιλαμβάνεσαι ότι η χρυσή εποχή δεν πρόκειται να ξαναέρθει όσο οι δημιουργοί βασίζουν τις επιλογές τους σε ψευτοστατιστικά και feedback ανθρώπων που δεν έζησαν την εποχή.

  4. 45 minutes ago, mer said:

    Offtopic αυτό το πρόβλημα με τις ροδέλες πρέπει να σταματήσει. Δεν γίνεται στα mx518 και στα παλιά microsoft μετά από τόσα χρόνια να δουλεύουν ακόμα τέλεια και τα καινούρια να εμφανίζουν

    Planned Obsolescence. Όταν το ανοίξεις (όπως και πολλά άλλα προϊόντα) θα καταλάβεις.

    • Like 1
  5. Ξεπαραδιάστηκα αλλά δεν μπορούσα να αφήσω τον jax7480 να κάνει παιχνίδι μόνος του. Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως, απλά θα κόψω (και) το μεσημεριανό φαγητό για τα επόμενα χρόνια. Θα τα ανοίξω μεθαύριο (αν κάποιος τα θέλει μέχρι τότε ... ;-) ).

    DSC05723_1920.jpg

    • Like 7
  6. Το τροφοδοτικό έχει να κάνει με το αν είσαι με απλό Mini-ITX ή Thin-ITX. Στα Thin-ITX (@@ριά της Intel, έχει γεμίσει τον κόσμο με platforms τα οποία και μετά παρατάει) αρκεί το AC->DC, στα Mini-ITX θες AC->DC και DC->ATX (δύο "adaptors"). Το ζήτημα είναι ποια πρόταση είναι συμβατή με το HD-Plex κουτί που θέλεις και αν επιθυμείς all-internal λύση ή δεν σε πειράζει το external brick.

     

    Αν θες ΚΑΙ portability (σε κόβω ερευνητή ;) ) και δεν σε ενδιαφέρει η dedicated gfx card μπορείς επίσης να κοιτάξεις και σε λύσεις σε NUC, αν και η Intel θέλει να πλασάρει και τα Mini-STX τώρα. Ή αν δεν σε νοιάζει το compact (και, ξανά, καλύπτεσαι με integrated GPU) μπορείς να κοιτάξεις στα ATX με γομαρόψυκτρες όπως η Nofan CR-95C παρέα με ένα fanless Seasonic PSU.

     

    Τα fanless συστήματα είναι εξαιρετικά για δουλειά γραφείου και για HTPC. Αν τρέχεις βαριά πράγματα σε πολύωρη βάση ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις το fanless και να θυσιάσεις την ησυχία (και την ψυχική σου ηρεμία/υγεία) προς χάριν του system robustness και των πειραματικών αποτελεσμάτων :D Σε περίπτωση που απαιτείται να τρέχεις στο Matlab κάτι για πολλές ώρες ενώ ΔΕΝ είσαι παρόν, θα μπορούσες να έχεις ένα "silent" σύστημα όπου χειροκίνητα ενεργοποιείς ή επιταχύνεις τους ανεμιστήρες με έναν fan controller κατά περίσταση. Η πρόταση του Chosen είναι πολύ καλή. Τώρα αν τρέχεις το Matlab και Photoshop για ελαφρά/ολιγόωρα projects όπου δεν απαιτείται 100% CPU usage για ώρες/μέρες (π.χ. προγραμματισμός, όχι running experiments) είσαι OK με το σύστημα που προτείνεις. Τα 500ρια τροφοδοτικά δεν χρειάζονται για συστήματα με dedicated GPU και i5 (πόσο μάλλον τον 6600T), οι SSD δεν ξοδεύουν τίποτα, οι εξωτερικές συσκευές που απαιτούν λίγα Watt θα έχουν και το τροφοδοτικό τους. Όπως και να 'χει, ο Larry δεν τσιγκουνεύεται στο υλικό, τα HD-Plex είναι βαριά και κάνουν τη δουλειά τους.

     

    Ποτέ μην υπερεκτιμήσεις την Intel ή τον οποιοδήποτε όσον αφορά τις θερμοκρασίες/κατανάλωση, πολλά είναι απλά μύθος που συντηρείται εν αγνοία ή επί τούτου από τα professional και amateur fanboys/fansites. Δυστυχώς 40+ χρόνια R&D στο industry και μετά από εκατομμύρια εργατοώρες, δισεκατομμύρια δολλάρια στην έρευνα και τρισεκατομμύρια στο marketing, ταλαιπωρούμαστε ακόμη με θορύβους, ελεεινές μπαταρίες, άθλια λειτουργικά και GUIs, buggy applications, κ.ο.κ.

     

    Προσωπικά, έχω λύσει το πρόβλημα του θορύβου χωρίς να θυσιάσω τις επιδόσεις και μπορώ να υπερηφανεύομαι ότι έχω το πιο όμορφο και αθόρυβο (αλλά όχι το πιο energy-efficient) σύστημα στο thelab. Βέβαια έχω την πολυτέλεια να βρίσκομαι σε μεγάλο σπίτι ;-)


     

    • Like 2
  7. Περάσαμε και από Ιρλανδία. Δεν θα είχα πρόβλημα να επιστρέψω, καλύτερα από Αγγλία, αλλά σίγουρα θα προτιμούσα να επιστρέψω Σκανδιναβία. Απλά να πούμε ότι σε κανένα μέρος της γης δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Και το θέμα ότι θα πας κάπου και θα πλουτίσεις το ξεχνάμε, πλέον οι καιροί είναι δύσκολοι σε παγκόσμια κλίμακα. Για τα μικρότερα (αλλά σημαντικότερα) πράγματα στη ζωή, όσο περνάνε τα χρόνια στην (αυτο)εξορία καταλαβαίνεις ότι πολλά από αυτά που ο αρχικός σου ενθουσιασμός σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν σε πειράζουν ή ότι θα τα συνηθίσεις ("κάναμε και φαντάροι, αυτά θα μας σταματήσουν;", "ο ήλιος/ο αέρας/το φαγητό είναι υπερεκτιμημένα πράγματα, θα βγάζουμε αρκετά και θα ερχόμαστε πίσω για διακοπές", "σιγά τους φίλους, είδαμε και στα δύσκολα, στην κρίση τον χαρακτήρα τους", "με τον καιρό θα αναμειχθώ με τους ντόπιους και δεν θα χρειάζεται να συναναστρέφομαι σχεδόν αποκλειστικά με άλλους expats", κτλ) τελικά συσσωρεύονται και σε πιάνει κάποια κρίση ταυτότητας.

     

    Όσον αφορά την Ιρλανδία (και την Κύπρο, και αλλού), πάντα υπήρχε η έγνοια ότι η φούσκα θα σκάσει και θα ξανατρέχεις και θα ξαναψάχνεις, είτε ήσουν σε company είτε σε university. Κοινωνική πρόνοια υπάρχει (όπως επίσης και γραφειοκρατία/ανικανότητα σε πολλούς τομείς του δημοσίου, και έπεσα σε ουκ ολίγους υπαλλήλους διορισμένους με κοινωνικά κριτήρια όπου δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις), αλλά γενικά δεν είναι και ότι καλύτερο να ξαναβγείς στην αναζήτηση εργασίας όντας ξένος σε ξένη χώρα (και με τα ενοίκια ακριβά). Η συγκατοίκηση και το commuting δίνουν και παίρνουν, ευτυχώς για το 2ο τα τρένα (LUAS) είναι καλά, ήσυχα, συχνά, φθηνά ή και tax refundable (ανάλογα με τον εργοδότη). Τα Dublin και Eireann bus έχουν μεγαλύτερη φασαρία, ειδικά τις ώρες αιχμής.

     

    Ο καιρός βροχερός την φθινοπωρινή/χειμερινή περίοδο, ο αέρας φέρνει συνέχεια σύννεφα, βλέπεις τον ήλιο σε timeouts των 30 δευτερολέπτων. Αν έχετε προβλήματα με τη μέση θα υποφέρετε. Με το που βγει η άνοιξη και το καλοκαίρι η βόλτα στην εξοχή είναι ότι καλύτερο. Δροσιά και γρασίδι που θα το ζήλευε και το καλύτερο γήπεδο του γκολφ.

     

    Οι άνθρωποι έχουν πλάκα. Αυστηρά καθολικοί (αυτοί και οι Πολωνοί, οι οποίοι, για αυτόν τον λόγο, είναι παντού στην Ιρλανδία) αλλά με χιούμορ και διάθεση. Σαν τους Σκωτσέζους (τους σωστούς, όχι τους προδότες ;-) ). Θα σου μιλήσουν και θα συμπιούν, αλλά δεν θα γίνετε και κολλητοί από τη μία μέρα στην άλλη. Η μουσική και τα παραδοσιακά pub τους υπέροχα. Δυστυχώς δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα από κοντά, λόγω της απαράδεκτης=ανύπαρκτης αεροπορικής σύνδεσης με την Ελλάδα. Θα πάνε Ισπανία, Ιταλία (να προσκυνήσουν ;-), Γαλλία, Αμερική. Τελευταία έχει μαθευτεί  και στην Ελλάδα, αλλά παλιότερα έπρεπε να βγεις εξωτερικό για να καταλάβεις ότι ο μύθος περί ελληνικού τουρισμού δεν υφίσταται.

     

    Αν τα βλέπεις όλα προσωρινά και σαν περιπέτεια δεν σε πειράζει και τόσο. Αν είσαι σε ηλικία οικογενειακής αποκατάστασης/τεκνοποίησης είναι πολλοί οι παράμετροι που θα πρέπει να προσέξεις ως κάτοικος εξωτερικού. Αν έχεις φτάσει και σε κάποια ηλικία, θα ήθελες να απλοποιήσεις όσο γίνεται περισσότερο τη ζωή σου. Δυστυχώς πολλοί δεν έχουν (ή νομίζουν ότι δεν έχουν) επιλογή.

    • Like 6
  8. H ουσία του backup, είτε αυτό γίνεται με το Time Machine είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, είναι να έχεις τα χρήσιμα δεδομένα και κάπου αλλού για κάθε ενδεχόμενο, κατά προτίμηση ΟΧΙ στον ίδιο δίσκο, αλλά σε κάποιον εξωτερικό. Καλό είναι μάλιστα να έχεις αυτόν τον εξωτερικό αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά. Τα 75MBs στον εσωτερικό SSD δεν είναι από το Time Machine (θα ήταν πολλά περισσότερα), αλλά μπορείς να πας στα System Preferences -> Time Machine και να δεις α) αν είναι ενεργό το Time Machine, β) σε ποιον δίσκο πάνε τα backups, και γ) ποιοι φάκελοι και αρχεία κρατούνται backup.

     

    Το ότι υπήρξε προσωρινό "κόλλημα" μπορεί να δείχνει έλλειψη μνήμης (ποτέ δεν είναι αρκετή για τέτοιου είδους δουλειές) μπορεί όμως και όχι. Και επειδή εδώ και λίγα χρόνια το soldered to the logic board έχει γίνει της μόδας, πάντα παίρνουμε το μηχάνημα με το max configuration για τα components που δεν αλλάζουν (πιο πολύ RAM και SSD, όχι τόσο CPU ή GPU).

  9. 13 hours ago, giorgosgeo4 said:

    Αν γίνεται δώσε περισσότερες πληροφορίες και λινκς.

    Απ' ότι κατάλαβα είναι κουτί για το nuc, σωστά;

    Ευχαριστώ.

    Είναι το  Akasa Plato X - fanless κουτί για το Broadwell i7 NUC (NUC5i7RYH). Νομίζω ότι κάνει και για το i5 - όμως υπάρχουν πολλές λύσεις για τα i3, i5, Celeron/Pentium κτλ, και ελάχιστες για το i7 και αυτές ίσως όχι διαθέσιμες ξεχωριστά. Ένα review που υπάρχει είναι αυτό.

     

    Το κουτί είναι αρκετά ποιοτικό και βαρύ. Ψύχει τόσο τον επεξεργαστή, όσο και τον M.2 SSD. Έχει και 2ο backplate αν χρειάζεσαι να έχεις serial port στο πίσω μέρος, bracket για SATA 2.5" SSD/HD, vesa mount και γενικά αρκετό εσωτερικό χώρο (για κάποια καστομιά ; ). Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν κρατάς το προηγούμενο εξωτερικό laptop-based power adapter :( (αλλά θα δούμε). Θερμοκρασίες στο idle/BIOS καλές (~30°), στο load δεν μέτρησα αλλά μάλλον αντέχει. Βέβαια στα NUC δεν σε νοιάζει συνήθως ο υπερχρονισμός ή οι χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να την πεις στους άλλους συμφορουμίτες. Λειτουργούν μια χαρά και σε 50ρια-60ρια, είτε με ανεμιστήρια είτε χωρίς. Το θέμα συχνά είναι με το θόρυβο.

     

    OJoUsC2l.jpg

     

    PXvL2sKl.jpg

     

     

    1 hour ago, icy20 said:

    Το i7 παιρνει αυτια???? Εγω εχω το ιδιο σε i3 και ουτε καν ακουγεται...

    Ναι, και άλλοι έχουν αναφέρει ότι το i7 είναι σημαντικά πιο θορυβώδες. Δυστυχώς τα καινούργια Skylake δεν βγαίνουν σε i7 και για hackintosh δεν είναι έτοιμα ακόμα. Στα (παλιότερα) Broadwell η καλύτερη λύση για hackintosh είναι τα "commercial" *MYHE (π.χ. NUC5i5MYHE) όπου μπορείς να βάλεις δική σου Broadcom WiFi /Bluetooth card (αν θες να είσαι τελείως συμβατός και να έχεις continuity support - οι soldered Intel δεν δουλεύουν). Από την άλλη τα i3/i5 δεν έχουν τόσο ισχυρό σύστημα γραφικών (HD5500/HD6000 αντί για Iris Pro), για αυτό όμως έχουν και λιγότερο TDP (15W αντί για 28W). Τέλος πάντων, το NUC το ήθελα πρώτα και για μια άλλη Linuxοδουλειά πριν γίνει HTPC, το WiFi δεν ενδιαφέρει αφού δεν πιάνει μία μπροστά στο Ethernet (αλλά καλό είναι να υπάρχει αν είσαι constnatly μετακινούμενος χρήστης από χώρα/πόλη/διαμέρισμα σε άλλη/ο), ενώ το NUC το βρήκα και σχετικά φθηνά κάπου (αφού έχουν βγει ήδη τα Skylake) και εύκολα (σε σχέση με κάποιο MYHE).

     

     

    • Like 3
  10. l5UrM1ah.jpg

     

    Ήρθε τελικά ο ταχυδρόμος σαββατιάτικα και έφερε το κουτί (Akasa Plato X). Ευτυχώς γιατί το προ 3 ημερών αγορασμένο χαζοκατασκεύασμα της Intel (NUC5i7RYH) μου πήρε τα αυτιά.

    • Like 4
  11. Acronic ? Μάλλον εννοείς Acronis. Που το θυμήθηκες πάλι αυτό; :) Στα Mac έχουμε το Carbon Copy Cloner και το SuperDuper.

     

    Εφόσον έχεις μαζί σου ένα USB<->SATA adaptor ή κουτί δεν θα έχεις πρόβλημα. Στην περίπτωση που κάνεις clean install (από DVD ή flashάκι) στον καινούργιο SSD, μπορείς έπειτα να χρησιμοποιήσεις το Migration Assistant για να μεταφέρεις από τον παλιό δίσκο (που τον έχεις πλέον στο USB case) χρήστες/έγγραφα/προτιμήσεις/εφαρμογές. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι παλιότερα οι νέες εκδόσεις του MacOSX δεν δίνονταν δωρεάν αλλά επί πληρωμής, και επίσης το απευθείας in-place upgrade από το Leopard (MacOSX 10.5.x) στο Leopard (10.7.χ) δεν υποστηριζόταν επισήμως χωρίς να έχεις περάσει πρώτα από το Snow Leopard (10.6.χ). Το παρακάτω μπορεί να σου φανεί χρήσιμο:

     

    http://www.macworld.com/article/1161087/software-utilities/install-lion-over-leopard.html

     

    Επίσης, ενδέχεται να βρεις το Snow Leopard 10.6.8 γρηγορότερο από το Lion - ήταν κάτι σαν τα Windows XP για αρκετό καιρό ;-) Όπως και να έχει, για απλή χρήση, το σύστημα θα πάει πολύ καλύτερα μετά την αναβάθμιση.

    • Like 1
  12. Δεν ξέρω κατά πόσο οι προλαλήσαντες είναι υπέργηροι ή απλά συμβιβασμένοι ή θεωρούν default κάποιος να εργάζεται ή ακόμα και να κοιμάται δίπλα σε φουρφούρια με συνοδεία (δυνατής/κακής) μουσικής. Ναι, οι ανεμιστήρες κάνουν αισθητή διαφορά και δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα να ακούς τον ανεμιστήρα του PSU/CPU/GPU να ανεβάζει στροφές λόγω load*. Από την άλλη δεν έχει και τόσο νόημα π.χ. να πάρεις fanless PSU όταν έχεις παράλληλα τη super duper κάρτα γραφικών ή τον υπερχρονισμένο CPU, ή τους μηχανικούς δίσκους να υπερκαλύπτουν τον όποιο θόρυβο θα έκανε ένα φθηνότερο (αλλά πάντα ποιοτικό) τροφοδοτικό.

     

    Περί του θέματος, ναι, το Seasonic είναι καλό. Έχω και το 400ρι σε ένα σύστημα, έχω και το 520ρι σε XFX (XTS 520W). Μπορείς βέβαια να πάρεις ένα από τα πολύ μεγάλα PSU με hybrid mode, αλλά ενδέχεται να δώσεις παραπάνω. Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, υπάρχουν αρκετά πλέον καλά ΚΑΙ (σχετικά) αθόρυβα τροφοδοτικά, π.χ. το Corsar RM-850 δεν είναι άσχημο. Αλλά όταν έχεις δει/ακούσει (lol) το αθόρυβο σύστημα δύσκολα να πας πίσω**.

     

     

    *OK, υπάρχει, να έχεις τελείως αθόρυβο computer και να ακούς τον ηλεκτρικό θόρυβο του monitor :(

     

    **Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν πολλοί πρακτικοί και ανέξοδοι τρόποι να αποφύγεις τον πολύ θόρυβο. Όπως συνηθίζεται, χρειάζεται να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Προσωπικά, έχω πλέον την πολυτέλεια και τον θόρυβο να εξαλείψω και να έχω 8 πυρήνες και GTX980.

  13. Το είχα στο εξωτερικό, οι ταινίες ελάχιστες και το περιεχόμενο άθλιο. Δοκίμασα ξανά μήπως άλλαξε τίποτα, δυστυχώς όχι, μπορώ να πω ότι είναι και χειρότερα. Για παλιότερες ταινίες δεν το συζητάμε καν. Ανεξαρτήτως ποιος φταίει, το μέλλον είναι δυσοίωνο. Όχι μόνο δεν θα γυρίζονται αρκετές αξιόλογες ταινίες, αλλά και οι ήδη υπάρχουσες δεν θα είναι διαθέσιμες. Και για την περίπτωση του νόμιμου subscription streaming, ούτε καν οι περισσότερες hollywoodιανές αμερικανιές. Πίσω στα DVD, βάλε βγάλε, και επιδρομή στα ebays, στα 2nd hand markets, και στα videoclubs που κλείνουν και ξεπουλούν.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.