Jump to content

hyperlost

Members
  • Posts

    45
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Posts posted by hyperlost

  1. Είχα πάει σε AMD 3600 από intel ι7-6700k. Είχα αγχωθεί με τις θερμοκρασίες γιατί ήταν υψηλές. Διαπίστωσα αυτό που λέει ο @ARMAGEDDON, βάζοντας Ryzen Master έβλεπα άλλα νούμερα από τα προγράμματα που χρησιμοποιούσα μέχρι τότε. Ryzen Master και Hwinfo64 ήταν τα μόνα αξιόπιστα σε AMD. Ο 3600 έχει απότομες αλλαγές θερμοκρασίας αν προέρχεσαι απο ιντελ αλλά όχι κάτι που να μην είναι φυσιολογικό. Αυτό γιατί σε factory settings είναι ήδη επιθετικός σε διαχείριση και στα ρολόγια του.

     

     

    Μην ξεχνάτε ότι η ψύκτρα του 3600 η Wraith Stealth, είναι χειρότερη από την ψύκτρα του 3600Χ, την Wraith Spire. Καλύτερο deal όμως είναι ο 3600. Αν κάνεις OC ή πας σε ΑΙΟ υδρόψυξη ή καλύτερο cooler πληρώνεις λιγότερα λεφτά για τον 3600 και την wraith stealth δεν την βάζεις καν πάνω. 

    • Like 4
  2. Είναι καλύτερο μέσω docker. Το docker όμως θέλει και αυτό στήσιμο και κάθε app που του βάζεις απαιτεί ρυθμίσεις (μία φορά στην αρχή). Προσωπικά τρέχω τα app μέσω docker μόνο. Ο Techno Dad Life που παραθέτεις είναι καταπληκτικός σε how to do βίντεο. Έχει αναλυτικά βίντεο για εγκατάσταση σχεδόν όλων των εφαρμογών μέσω docker στο OMV. Δεν είχα και δεν έχω γνώσεις σε Linux, με το κανάλι αυτό έφτιαξα το OMV μου και έτσι άρχισα να καταλαβαίνω τι παίζει. Απλώς έχω αφιερώσει περισσότερο χρόνο από σένα. 

     

    Αν ξεκινήσεις να βάζεις εφαρμογές στο docker, θα δεις ότι μετά ο τρόπος εγκατάστασης είναι ίδιος για όλες τις εφαρμογές. Πρώτα βάζεις το docker, μετά τις εφαρμογές που θες να εγκαταστήσεις. Αν καταφέρεις να βάλεις την πρώτη εφαρμογή, μετά θα βάλεις και τις υπόλοιπες, ενώ η επαναληψιμότητα της εγκατάστασης θα σε κάνει εξοικειωμένο με την εγκατάσταση εφαρμογών στο docker. 

    • Like 2
  3. Καταλαβαίνω από το log σου ότι δεν έχει το αρχείο openssl.cnf μέσα στο easy-rsa. Μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου (?) πιθανόν. Χρήστη user έχεις κάνει στο OMV? Κανένας δεν έμαθε χωρίς να ψάξει. Αν δεν θες να μάθεις όμως, γιατί δεν έχεις χρόνο ή δεν θες να ασχοληθείς κλπ. Και αν θες VPN ή και άλλα εργαλεία που ενδέχεται να αναζητήσεις αργότερα, πόσο μάλλον εργαλεία windows. Καλύτερα να πας σε custom σερβερ με win λειτουργικό αφού ξέρεις καλύτερα τα windows. Προφανώς ο τίτλος "καλύτερη λύση για διαμοιρασμό σε οικιακό δίκτυο" δεν ισχύει αφού το οικιακό δίκτυο πήγε περίπατο και έγινε να είναι προσβάσιμο απ'έξω και η καλύτερη λύση είναι υποκειμενική καθώς τα win είναι πολύ πιο βαριά από το OMV και θέλεις ανώτερο hardware για να τρέξεις τα ίδια πράγματα. Προσωπικά καλύτερη και ταχύτερη λύση για διαμοιρασμό σε οικιακό δίκτυο είναι OMV με samba για κοινόχρηστους φακέλους και το κάνει ένα παλιό HP microserver με amd turion άνετα. Αλλά προσθέτεις πολλές παραμέτρους καθε φορά. Δεν έχεις κατασταλάξει τι θες να κάνεις μου φαίνεται. Ισως η χρήση του ετοιμου nas απο synology να σε βολέψει λόγο ευκολίας περισσότερο απο windows server.

     

    Τι αρχεία θες να ανοίγεις εκτός οικιακού δικτύου? πχ μουσική, βιβλία, ταινίες?  και σε τι συσκευές θες να τα ανοίγεις: win 10, android, iphone?

    • Like 1
  4. Τα windows είναι λογισμικό κλειστού κώδικα που τα πληρώνεις για να τα χρησιμοποιήσεις. Για την ακρίβεια είναι λογισμικό κλειστού κώδικα, που έχει ένα μέρος κώδικα διαθέσιμο στο ίντερνετ που μπορούν να διαβάσουν και να τροποποιήσουν χρήστες και ένα ακόμα πιο μικρό μέρος κώδικα που είναι Open-source software (OSS). Αλλά σε γενικές γραμμές είναι κλειστό λογισμικό το οποίο πληρώνεις για να χρησιμοποιείς "ως έχει". Σε αυτό το πακέτο που πληρώνεις "ως έχει" τα windows έχουν ενσωματωμένη τη δυνατότητα να στήσεις VPN server μέσα από το λογισμικό τους τζάμπα, χωρίς να πληρώσεις κάτι εξτρά. Μέχρι στιγμής μπορείς με τον ίδιο τρόπο και στα win10 να κάνεις τα ίδια βήματα για να στήσεις ένα VPN server τσάμπα, όπως έκανες και στα 8.1. To γεγονός ότι τα δεδομένα σου -που διαχειρίζεται η MS και περνάνε από αυτή- ή το γεγονός ότι χρησιμοποιείς κώδικα που δεν βλέπεις τι κάνει για σένα, είναι μεγάλο θέμα και δεν θέλω να το αναλύσω εδώ για συντομία. Εν ολίγης δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις windows κώδικα για δημιουργία VPN, σε λογισμικό που δεν είναι windows. Το windows εργαλείο VPN είναι φτιαγμένο από την MS για χρήση της MS. Το ΟΜV βασίζεται σε debian που είναι linux και είναι τελείως ανοικτό για να δει κάποιος το κωδικά και το τι κάνει αυτός κάθε στιγμή. Στο server OMV που έχεις και δεν είναι windows, άρα δεν έχει το εργαλείο VPN των windows (γιατί δεν μπορεί να το έχει), εσύ μπορείς να εγκαταστήσεις VPN εταιριών ξεχωριστών ανοικτού ή κλειστού κώδικα. Το αν θα είναι επί πληρωμή το λογισμικό είναι άλλο θέμα. Ψάχνοντας σε μηχανές αναζήτησης για VPN σε OMV το πιθανότερο είναι να πάρεις αποτέλεσμα το OPENVPN το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο VPN ανοικτού κώδικα.

     

    Εν συντομία αν θες το VPN των windows, δεν μπορείς να το βάλεις σε linux, θα πρέπει να βάλεις άλλο λογισμικό VPN. Το built-in εργαλείο VPN των windows είναι μόνο για τα windows.

     

    Το AP που έχεις ήδη είναι gibabit? Το modem / router που έχεις είναι gigabit? Το xiaomi δεν παίζει AP, άρα δεν πας σε αυτό. Πας σε αυτό μόνο αν έχεις χειρότερο Modem / router όπως το speedport entry 2ι του OTE το οποίο είναι 100mbps και είναι χειρότερο στην διαχείριση συσκευών από το xiaomi. Aν θες AP κοίτα σε καθαρά AP με ταχύτητες πάνω απο 1000mbps = gigabit, να βεβαιωθείς όμως ότι το modem / router σου είναι gigabit γιατί τότε δεν θα πάρεις καλύτερη ταχύτητα.

     

    Σημείωση: οι κατασκευαστές δίνουν συνδυαστικές ταχύτητες σε 2.4Ghz και 5GHz συχνότητες. Δηλαδή ένα AP μπορεί να δίνει 900mbps σε 5Ghz και 300mbps σε 2.4GHz, συνδυαστικά 1200 mbps, κοίτα τις συχνότητες ξεχωριστά για να είσαι σίγουρος ότι είσαι πάνω απο 1000mbps στα 5Ghz και καλο είναι το AP να υποστηρίζει dual band, ταυτόχρονα 2.4Ghz και 5Ghz για τις παλιές συσκευές που δεν έχουν 5Ghz. Ελπίζω να βοήθησα.

    • Like 1
  5. 18 hours ago, therock said:

     

    Με ενδιαφερει το ρουτερακι της Xiaomi. Μπορω με αυτο να στησω VPN server δικο μου? Οχι να συνδεθω σαν client mode σε ExpressVPN nordVPN κτλ..

     

    Εφοσον δινει τοσο καλες αστρματες ταχυτητες το θελω σαν ενα ακομα AP απλα για γρηγορη ασυρματη προσβαση. Δε πιστευω να χει θεμα αν το συνδεσω πανω στο ASUS που το χω και αυτο σαν AP

     

     

    Το πιο απλό είναι το OPENVPN που θα κατεβάσεις και τρέξεις στο OMV. Βήματα εδώ. Θεωρώ ότι μιλώντας για VPN, θέματα όπως το στήσιμο του VPN το κατέχεις και τα πεδία δεν θα σου είναι άγνωστα να τα συμπληρώσεις στην καρτέλα του.

     

    Ναι θα έχει θέμα. Δεν είναι AP (Access Point), είναι ρούτερ. Δεν είναι Modem / router, είναι router σκέτο. Καταρχάς δεν έχει AP mode το 4a, δεν μπορώ να το δω τώρα. Αλλά νομίζω ότι δεν έχει AP mode, έχει μόνο repeater mode, δηλαδή μπορεί να πάρει wifi και να το δώσει σε ethernet ή να πάρει wifi που εκπέμπει ήδη μια συσκευή και να το δώσει σαν επέκταση σήματος. Αν το κάνεις repeater, όλα θα εξαρτώνται από την συσκευή που δίνει το σήμα, σε σένα το asus AP. Δεν πρόκειται να δεις βελτίωση στην ταχύτητα. Οτι υποστηρίζει το asus σου θα δεις και μετά, δεν θα γεννήσει ταχύτητα το xiaomi. Και το repeater έχει μια καθυστέρηση, πολύ μικρή για να επηρεάσει, αλλά την έχει, αφού η συσκευή παίρνει και μετά εκπέμπει το υπάρχον σήμα. Μετά αν στήσεις ένα wifi router σαν AP, αυτό θα δίνει ασύρματα δεδομένα, που παίρνει μέσω ethernet, αλλά την διαχείριση (δεδομένων, συσκευών, IP, κλπ) την κάνει το αρχικό modem / router. Σε αυτή την περίπτωση αν το αρχικό modem / router σου δεν είναι gibabit ή δεν υποστηρίζει κάποια πρωτόκολλα θα τα χάσεις και αυτά στην συνέχεια. Δυστυχώς, το Xiaomi 4a δεν έχει ούτε διαθέσιμες επιλογές σε repeater mode. Δεν έχει φτιαχτεί για αυτό. Δεν έχει καν τη δυνατότητα δημιουργίας guest access και του λείπουν πολλά χαρακτηριστικά που έχουν άλλα AP.  Ένα Ubiquiti AP είναι 10 φορές καλύτερο σαν AP, αφού είναι κανονικό AP, το πιο φθηνό Ubiquiti κάνει 3.5 φορές πάνω όμως σε κόστος και δεν πιάνει τις ταχύτητες του Xiaomi. Το πιο ασφαλές με αυτό το ρουτερ, αν δεν ξέρεις τι κάνεις, είναι να φτιάξεις ένα υποδίκτυο σε ταχύτητες gigabit, όπως είναι out of the box. Αυτό σημαίνει ότι τα IP απο το router και πιο κάτω θα έχουν αλλάξει και θα τα διαχειρίζεται πλήρως το Xiaomi 4a. Στο δίκτυο του -υποδίκτυο για το modem / router σου- οι ταχύτητες αν δεν περιορίζονται από hardware πχ καλώδιο cat4, συσκευή 100Mbps, θα είναι 1000Mbps. 

     

    Κοινώς αν θες AP, μην πάρεις καν το Xiaomi 4a καθώς δεν είναι AP και δεν γίνεται, πάρε καλύτερα με πολλαπλάσιο κόστος ένα Ubiquiti AP ή ένα άλλο κανονικό AP. Αν θες να πάρεις το xiaomi 4a θα το πάρεις μόνο γιατί θα το εμπιστευτείς σαν router να ορίζει και να διαχειρίζεται τις συσκευές στο δίκτυο σου.  

    • Like 2
  6. To ρούτερ σου θα καίει λιγότερο σίγουρα, στην χειρότερη τα μισά.

     

    Το θέμα με την ασύρματη ταχύτητα εγώ το έλυσα βάζοντας το φθηνό αλλά τίμιο xiaomi Mi Router 4a - Gigabit Version και πιάνω πολύ καλές ταχύτητες ασύρματα μέσω SAMBA με ΟΜV, ενώ δεν ήθελα να δώσω παραπάνω λεφτά για καλύτερες υλοποιήσεις -που υπάρχουν- και το έβαλα σε bridged mode με του ΟΤΕ το speedport entry 2i. 867Mbps = 108.375 ΜΒ /s μαξ ασύρματα θεωρητικό από το ρούτερ. Τα ethernet καλώδια σου (Cat5e, Cat6 κλπ), το πρωτόκολλο SAMBA, η client συσκευή σου (hardware, drivers), η απόσταση από το ρούτερ περιορίζουν το θεωρητικό σε μικρότερα νούμερα = πραγματικά MB /s. Αλλά με το παραπάνω ρουτερ είμαι 200% ευχαριστημένος για τις ασύρματες ταχύτητες μου δεδομένης της τιμής του. Είναι πολύ υψηλές για 25 ευρώ αγορα! *σε μένα το samba πάει σφαίρα, ανοίγω τους shared φακέλους σαν να ήταν αποθηκευμένοι στην κάθε συσκευή. Σε win10 client Samba, μετά το boot βλέπει τους shared του σερβερ κατευθείαν. (Αλλά όχι cold boot, το είπαμε αυτό, πρέπει να είναι συνέχεια ανοικτός ο σερβερ).


    Δεν είχα καταλάβει ότι είχες OMV. Προσωπικά δεν θέλω να ασχολούμαι με το σερβερ πολύ, θέλω να έχω την μέγιστη ταχύτητα out of the box, δεδομένου ότι είμαστε Ελλάδα (μιλάω για μένα) και δεν έχουμε τσάμπα gigabit ρουτερ απο τους παρόχους μας. Θέλω να φτιάξω το σερβερ αρχικά, να το ξεχάσω στην γωνία και να το αφήσω, να του επέμβω μόνο όταν χαλάσει δίσκος ή γεμίσει και τότε να ασχοληθώ με την μικρότερη επέμβαση και το χρόνο. Δεν με νοιάζει αν αντί για 180 MB /s που είναι ο WD Red πιάνω 80 ΜΒ /s. Με νοιάζει η ευκολία του να μην ασχοληθώ και να είναι σταθερό κάτι. Για αυτό κατέληξα σε OMV. Στο docker έχω 6 apps, δεν χρειάζομαι παραπάνω, τρέχουν όμως καλά. 

     

    To snapraid δεν είναι raid, είναι ότι πιο κοντινό ζήτησες σε JBOD (Just a Bunch Of Drives) με προστασία από "αστοχία" άμα τύχει. Εκτός αν δεν θες προστασία σε περίπτωση που δίσκος χαλάσει. Προφανώς το OMV έχει ενσωματωμένο κανονικό raid. Το snapraid είναι η λύση που θα θυσιάσεις ένα δίσκο εξτρά σε περίπτωση που κάποιος από τους άλλους αστοχήσουν. Αλλά ναι πρέπει να το ρυθμίσεις. Μόνο του δεν τρέχει. Συνοπτικά: 

    To try to capture the best of both worlds, JBOD (Just a Bunch Of Drives) storage array, and some sort of data parity, SnapRAID is the perfect solution. This means I can keep a bunch of hard drives in my home server and drop files anywhere I want on them, and at the same time, that data will have some redundancy as protection from one of those drives failing.

     

    Υποκειμενικά τα παραπάνω, η κατεύθυνση που θες να ακολουθήσεις δεν θα σε πάει πολύ μακριά. Στο τέλος, θα πας με διπλάσια ή και 3πλάσια λεφτά σε έτοιμο NAS. Στα αρχικά ερωτήματα σου, η καλύτερη απάντηση ήταν το OMV. Απλώς δεν σε βόλεψε για διάφορους λόγους. 

    • Like 3
  7. Καλημέρα, προτιμώ και προτείνω custom NAS υλοποίηση, με OMV λειτουργικό. Θα το προτιμούσα ακόμα και σε HP microserver υλοποίηση αντί για windows καθώς είναι πιο ελαφρύ και πιο γρήγορο και σε boot time και σε reat time usage. Το θέμα με την καθυστέρηση από boot time είναι κάτι που δεν πρέπει να σε απασχολεί, γιατί ακόμα και server με XEON CPU και 32GB ECC ram, αν είναι κλειστός (γιατί έπεσε το ρεύμα) θέλει χρόνο μέχρι να φορτώσει την μνήμη και να είναι έτοιμος για λειτουργία. To θέμα στο σερβερ / NAS είναι να μην κλείνει, αλλά να μένει πάντα ανοικτό για όταν το ζητήσεις. Προφανώς εσύ θέλεις να σετάρεις μόνο SAMBA για να βλέπεις τους φακέλους από τον σερβερ σε άλλες συσκευές, αν καταλαβαίνω καλά, δεν θες κάτι πιο εξειδικευμένο. 

     

    Βίντεο θα βρεις πολλά πως να εγκαταστήσεις ΟΜV. Μπορείς να δεις και τι είναι και τι κάνει στο youtube. Αν σε ψήνει το δοκιμάζεις κάνοντας τα βήματα παρακάτω τυφλοσούρτη. Η έκδοση 4 είναι η τελευταία stable. 

     

     

    Γιατί προτιμώ custom υλοποίηση? Για τις επιδόσεις στα χρήματα που θα πληρώσεις. Γιατί με λίγα λεφτά φτιάχνεις καλό Server. Τελευταίος σερβερ που έφτιαξα ήταν με micro-atx B450 mobo, Ahtlon 240GE, 8GB ram. Ο δίσκος 8ΤΒ που έβαλα μέσα είναι πιο ακριβός από το σύστημα κυριολεκτικά. Το σύστημα ήταν πολύ φθηνό με CPU των 50 ευρώ και μπορεί να κάνει transcode 4K σε ένα PLEX client, χωρίς καθυστερήσεις ή σπασίματα στην μετατροπή 4Κ αλλά με βαρύ Load στη CPU. Αν κάνει transcode 1080p ο 240GE τότε έχει 25-30% CPU load max και αυτό μόνο στην αρχή για να κάνει buffering το stream. Τέτοιο σύστημα καίει (cpu, mobo, ram, 1 ssd, 1hdd) 20 - 25watt και για κάθε δίσκο που προσθέτεις υπολόγιζε + 6 WATT πάνω-κάτω.  Μετά προσθέτεις δίσκους για τα δεδομένα + backup με τον καιρό. Είναι πολύ σταθερό και γρήγορο.

     

    Mε τέτοια υλοποίηση δεν έχεις το φόβο του μέγιστου αριθμού δίσκων, γιατί όταν φτάσεις τους 4 που αφήνουν τα φθηνά Mobo, προσθέτεις επέκταση sata μέσω PCI express, αρκεί να χωράει το κουτί τους εξτρά δίσκους. Επίσης θα μπορείς να αναβαθμίσεις CPU πιο εύκολα αν θες πέρα απο NAS να κάνεις και κάτι περισσότερο. Για να μην αντιμετωπίσεις τέτοια θέματα σε έτοιμες υλοποιήσεις Synology, QNAP πρέπει να τα σκάσεις χοντρά. 

    Αν θες HP microserver, να ξέρεις ότι είναι καλά, σε γενικές γραμμές, και έχουν μικρό μέγεθος, φτάνοντας αυτό των έτοιμων NAS, αλλά οι θερμοκρασίες που αναπτύσσουν είναι μεγάλες και σε idle κατάσταση, καθώς είναι στριμωγμένα τα πράγματα εκεί και δεν είναι για πολλά πολλά. Επίσης δεν μπορείς να αναβαθμίσεις cpu ή mobo, καθώς είναι υλοποίηση της HP.  

     

    Τέλος, κλασικό raid δεν αξίζει με τα σημερινά δεδομένα. ξοδεύεις δίσκους χωρίς λόγο. Αξίζει parity raid, να έχεις 3  x 8TB + 1 8ΤΒ backup σε περίπτωση που παιχτεί πρόβλημα. Στο OMV αυτό γίνεται με το snapraid που το κατεβάζεις σαν εφαρμογή μέσω του ΟΜV. Αν χαλάσει κάποιος στον δείχνει και σε ενημερώνει ενώ είναι εύκολο να προσθέσεις / αφαιρέσεις δίσκους μετά, πράγμα που δεν γίνεται σε κλασσικό raid. 

     

    • Like 2
  8. Και εμένα μου φαίνονται πολλά τα λεφτά για τέτοια αγορά. Αλλά όπως είπαμε δεν μπορείς να έχεις τόσα σε μικρό σώμα και να μην το πληρώνεις.  Ο φίλος σου ξέρει μάλλον οτι στο ζητάει συγκεκριμένα, αφού έχει ήδη 2 dslr. Με τα ίδια λεφτά παίρνει εξάλλου extender της εταιρίας του, που γενικά θα έχει πολύ καλύτερη ευκρίνεια από το φακό μιας travel super zoom μηχανής.  

    Αντικειμενικά όποια και να πάρει από τις 2 διαλέγει ανάμεσα στα τοπ της κατηγορίας. Για μένα η panasonic είναι καλύτερη επιλογή καθώς προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά. Κρίνω δηλαδή την τιμή της canon ακριβή για αυτά που προσφέρει σε σχέση με την τιμή της panasonic. Τώρα το 4Κ που τραβάει η panasonic δεν είναι η καλύτερη ποιότητα σε νυχτερινές λήψεις, αλλά και πάλι είναι 4Κ. Αν θέλει καλό 4Κ αυτό πληρώνεται ακριβα.

     

    Δεν ξέρω καθόλου με αντιπροσωπεία panasonic τι παίζει Ελλάδα όμως. Ποτέ δεν είχα τέτοια μάρκα. Οπότε μπορεί να είναι κάτι και αυτό που θα επηρεάσει την απόφαση του. Παρουσίασε του τα στοιχεία, να διαβάσει αυτός κανα review να πάρει την επιλογή μόνος του. Όπως είπαμε θα διαλέξει ανάμεσα στα 2 καλύτερα μοντέλα της κατηγορίας. Έχει ήδη dslr άρα θα μπορεί να καταλάβει και να κρίνει μόνος του τις ανάγκες του και ποια αγορά θα του ταιριάζει καλύτερα.

    • Like 1
  9. Χωρίς να είμαι ειδικός σε αυτή την κατηγορία- travel super zoom- η κανον φαίνεται τίμια επιλογή.  Αλλά καλύτερα να πάει στην πιο ακριβή (κατα 32 ευρώ +/-) panasonic ΤΖ80. Αυτό γιατί ο αισθητήρας είναι ίδιος σε αυτές τις κατηγορίες (1/2.3 CMOS ) και η Panasonic έχει viewfinder, τραβάει 4Κ και έχει touchscreen οθόνη. Αν δεν τον νοιάζουν αυτά, ειδικά το evf και το 4Κ τότε πάει σε κανον. Το ζουμ σε τέτοια μεγέθη χωρίς viewfinder δεν γίνεται... Οι αντίστοιχες σειρές της νικον σε τέτοια κατηγορία (μεγάλο οπτικό ζούμ και μικρό σώμα) είναι η Α900 και S9900 που μου φαίνονται χειρότερες. Εδώ και ένα συγκριτικό ανάμεσα σε SX720 και TZ80

    Να του πεις του φίλου σου ότι αν θέλει όντως σουπερ ζουμ άλλες σειρές είναι καλύτερες που όμως δεν τις λες και τόσο μικρές (nikon P).  Δυστυχώς επειδή έχω δοκιμάσει σουπερ ζουμ μηχανές δεν μπορώ να πω ότι η ποιότητα είναι μεγάλη στα υψηλά ζουμ. Δηλαδή δεν είναι καθόλου sharp οι λήψεις που βγάζουν σε μεγάλο ζουμ. Κάνεις και κάποιες παραχωρήσεις δυστυχώς αν τα θες όλα σε ένα πακέτο.

    • Like 1
  10. Το συγκεκριμένο πρόβλημα με το spacebar το έχω δει σε αρκετά 17αρια MSI. Πίστευα ότι το είχαν διορθώσει. Επειδή το είχα ψάξει παλιότερα είναι τι θα σου κάτσει δυστυχώς. Για κάποιο λόγο δεν το είχαν όλοι το πρόβλημα. Μπορεί επειδή να έχεις νεώτερη σειρά να είναι άλλο το θέμα σου. Ενημέρωσε μας για την συνέχεια. 

  11. Έτσι και έτσι ... ανάλογα με τα προγράμματα και την χρήση που θες να κάνεις.  Αν θες να έχεις windows ντε και καλά σε μακ, θα συμβουλέψω να το αποφύγεις. Εκτός αν ψάξεις αυτά που θα τρέxεις, να μην είναι load συχνά το μηχάνημα. Τότε να περιμένεις ψηλότερες θερμοκρασίες, θόρυβο στην λειτουργία του και την μπαταρία να έχει δραματική διαφορά απο το δικό του OS. Το μακ φτιάχτηκε με το δικό του OS και λειτουργεί εξαιρετικά στα δικά του προγράμματα. Έχω δει παιχνίδι που υπάρχει και στα 2 λειτουργικά να το τρέχει σε windows OS το μακ με 98 κελσιου και το ίδιο σε έκδοση για μακ να το τρέχει με 85 κελσίου μαξ (με καμία διαφορά στο ίδιο περιβάλλον). Άρα έτσι όπως το λες αν θες να τρέχεις οπωσδήποτε windows δεν μπορώ να σου προτείνω μακ. Αν βρεις αντίστοιχα προγράμματα να του βάλεις και να μην ασχοληθείς με τα windows θα είναι καλύτερα.

    Κοίτα την τελευταία σειρά XPS της dell και την σειρά GS της MSI. Στην τελευταία έχεις επιλογή σε 13άρι (GS30) και σε 14άρι(GS40). Το 14 είναι φουλ brushed αλουμίνιο το 13αρι δεν ήταν αλλά άλλαξε η σειρά και πλέον είναι νομίζω. Είναι πιο χοντρά απο το αντίστοιχο 13 XPS, είναι πιο χοντρά και απο το 15αρι της MSI αλλά έχουν καλύτερη θερμική συμπεριφορά. Το παλιό GS30 το βρίσκεις δύσκολα Ελλάδα (μόνο ενα κατάστημα το έχει στο σκτρουζ βλέπω και δυστυχώς μόνο με το dock του). Έχω πάρει πρόσφατα το 15άρι MSI (GS60) που είναι αυτό και με σιγουριά μπορώ να σου πω πως το 90% των κατόχων (για να μην πω παραπάνω) όπως έχω διαπιστώσει απο ξένο φόρουμ για αυτό το λαπτοπ προέρχονται απο μακ ή ήθελαν τύπου μακ (πολύ λεπτό) αλλά λόγω προγραμμάτων χρησιμοποιούν αποκλειστικά windows. Δεν ξέρω αν θέλεις 15άρι, αλλά δεν στο προτείνω λόγο μέτριας (προς κακής) μπαταρίας...

    Τα XPS έχουν απείρως καλύτερη αυτονομία απο την σειρά GS (MSI). Τα GS έχουν καλύτερo σύστημα ψύξης σε βάρος της μπαταρίας. Aν κοιτάξεις σε ξένα φόρουμ θα δεις θερμοκρασίες που δηλώνουν κάτοχοι και δεδομένου ότι τα αντίστοιχα MSI είναι με 970m και λιγότερες θερμοκρασίες σε παιχνίδια τα λέει όλα. Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις πως τα λεπτά λάπτοπ έχουν θέμα με τις θερμοκρασίες, άρα πας σε τέτοια κατηγορία με γνώση σου. Ούτε το mac θα διαφέρει αν τρέξεις κάτι σοβαρά, θα ζεσταίνεται αρκετά... Αν το χρηματικό δεν τίθεται όπως λες κοίτα για XPS 13. Τα έχει όλα.

  12. Οπως τα λες μονος σου ειναι. 1 και 2 τα αφήνεις... 

     

    Το 4 είναι καλύτερο, δεν θα έχει κανενα πρόβλημα να τρέξει το legion τέρμα αλλά και αλλα παιχνίδια (για μελλοντικά games ή υπάρχον βαριά -witcher3 πχ- μην έχει απαιτήσεις μεγάλες όμως). Αν τυχει και παζάρι/έκπτωση τότε είναι πιο συμφέρουσα αγορά (αρκεί το αισθητικο των γρατσουνιων να μην ενοχλεί τον φίλο σου). Μετά θα πηγαινα 3, μετα 5 και μετα 6...  

     

    To 6 μονο τιμης. Θα μπορει να παιξει legion αλλα με γραφικά στα medium με πείραγμα όμως στα settings. Αλλα πιο πανω, αλλα πιο κατω, θα θέλει ψάξιμο με τις ρυθμίσεις. Δεν τραβάει πολύ τέτοια κάρτα. Η κάρτα είναι low κατηγορίας οπότε μην περιμένει να τα τρεξει τόσο ρόδινα. Η 740m με την 750m έχουν διάφορες αλλά όχι τόσο μεγάλες. Συνήθως η επόμενη σειρά x60m (660m, 760m, 860m κλπ) είναι πιο κατάλληλη για παιχνίδια. Αλλά το 3 με 5 έχουν μεγαλη διάφορα στον επεξεργαστή. Τώρα αν είναι όντως sli η 750m δεν το ξέρω να σου πω ποσό αξίζει σε αυτές τις σειρές... Γενικά βγάζει η nvidia εκδόσεις mobile καρτών σε 2gb, 4gb και 6gb, οπότε μπορεί να είναι και 4gb vram single GPU. Περιμενε να δεις τι λένε και άλλοι. Εγώ ψηφιζω 4 και 3 με αυτή την σειρά. 

  13. θα μπερδευτείς περισσότερο όσο πιο πολύ το ψαχνεις. Μπορεί να βγαίνει μια παλιότερη κάρτα πιο δυνατή σε σχέση με μια νεώτερη, πχ στον χρονισμό μνηνης κ.α. αλλά αυτό δεν είναι αντιπροσώπευτικο για το αν σηκώνει παιχνίδια. Συνήθως ξεκινανε απο 2gb vram οι σημερινες low προς mid καρτες (πχ 840m-940m) και η 5870m ειχε 1gb vram που ήταν τότε από τα τοπ... Ειδικα αυτο το 1gb θα την σκοτώνει τωρα στο wow σε σχέση με τις νεώτερες.

     

    Η 5870 mobility είναι πιο δυνατός πυρήνας από τους άλλους, αλλά πάνε 7+ χρόνια από τότε που βγήκε. Για αυτό αν την συγκρίνεις άμεσα με μικρότερη σειρα αλλά νεώτερη ίσως να μπερδευτείς. 

     

    Το wow με το καιρό και τα updates/expansions το ζορισαν... Εχω σταματήσει καιρό και δεν ξέρω πως πάει, αλλά έχω δει να ζορίζονται να το τρεξουν λάπτοπ με ι5 (1st gen) και 5xxxm και το τρεχουν αέρα λάπτοπ με U επεξεργαστες και 840m... 

     

    Από αυτά τα 3 χωρίς να σημαίνει ότι θα αντέξει κάτι το 2 με το 3 είναι καλύτερες επιλογές, με το 3 να εχει προβαδισμα εξαιτιας της τιμης και της παραπάνω vram. Όμως γενικά δεν θα πρότεινα τόσο παλια λάπτοπ ακόμα και για ελαφρύ gaming καθώς περισσότερο θα προσπαθείς να καταφέρεις να τρέξεις κάτι χωρίς να κολλάει μάλλον. 

     

    Δεν ξερω αν αλλαζει καποιο απο αυτα καρτα (ΜΧΜ) ή αν είναι κολλημένη, δεν το εχω ψαξει. Αφού κοιτάς για λάπτοπ gaming παλιά κοιτά και για λάπτοπ που έχουν MXM συμβατότητα (πχ alienware m15x, 2010 εποχή ίδια με τα αλλά) και το βρίσκεις στα ίδια 350€+/- αλλά με αλλαγμενες κάρτες. 

  14. Μιας και έχω κρατήσει μια αντίστοιχη (Ε520) για ιστορικούς λόγους μπορώ να σου πω 2 πράγματα. Καταρχάς όπως λένε και τα παιδιά παραπάνω τέτοιο σώμα δείχνει τα χρόνια του. Το πρόβλημα εκείνης της γενιάς είναι ότι πάνε μέχρι ISO1600 και ήδη στα 800 έχεις πάρα πολύ θόρυβο. Συνεπώς ξεχνάς το low light εκτός αν πας με την οδό της μεγάλης έκθεσης. Οι entry φακοί των olympus είναι πραγματικά καλοί, ειδικά εκείνης της περιόδου (4/3). Ακόμα και ο φθηνός 14-42 ήταν ανώτερος ποιοτικά από entry φακούς άλλων εταιριών, αλλά η Olympus εγκατέλειψε την μοντούρα αυτή. Τους φακούς δεν θα μπορείς να τους κάνεις κάτι μετα... Συνεπώς είναι μια αγορά που δεν σου μένει τίποτα για αναβάθμιση. Επίσης το να βρείς άλλους φακούς για τέτοια σώματα (4/3) είναι δύσκολο. Είναι ακριβοί και τελειωμένοι.  Η 420 ήταν (εντυπωσιακά) μικρή κάμερα για την εποχή της και αυτό φαίνεται ακόμα και τώρα αν την κουβαλάς συχνά. Δεν έχει σταθεροποιητή, πράγμα που εξηγεί το μικρό της μέγεθος. Ξέρω άτομα που την έχουν χρησιμοποιήσει για φωτογράφιση studio και πορτρέτα και έχουν βγάλει εντυπωσιακές φωτογραφίες. Δες και flickr δείγματα. Ισχύει πάντα ότι αν μάθεις καλά τον εξοπλισμό σου κάνεις θαύματα.

  15. On 2/11/2016 at 20:50, το μέλος Pokemon640 έγραψε:

    AVtech είναι εξαιρετική εταιρία, σίγουρα δεν επισκευάζεται; το είχες πάει σε ηλεκτρονικό να το δει;
    σε hikvision δεν θα έχεις θέμα, προτίμησε το 16ch (HIKVISION DS-7616NI-SP), θα το αγόραζα από εδώ.

     

    Ναι δεν επισκευάζεται δυστυχώς, το είχε κοιτάξει και η εταιρία που μας το έβαλε και ανεξάρτητος τεχνικός. Είχε περίεργο πρόβλημα (είχε χάσει αρχικά τις ρυθμίσεις δικτύου, μετά εξαφανίστηκαν επιλογές μενου, χωρίς να έχουμε πειράξει εμείς κάτι και μετά brickarίστηκε τελείως. Έγιναν προσπάθειες φλασαρίσματος αλλά καμία επιτυχής απο τους τεχνικούς. Τώρα λειτουργεί αλλά δεν έχει δυνατότητα να βλέπεις εσωτερικά ή εξωτερικά τις κάμερες. Δεν έχει καθόλου δυνατότητα απομακρυσμενης παρακολούθησης). Ευχαριστώ πάντως για τις προτάσεις θα δοκιμάσω το hikvision μιας και βλέπω θετικά σχόλια.

  16. On 10/02/2016 at 16:52, το μέλος karmen1983 έγραψε:

    Για να καταλάβω κάτι...

    Το πρόβλημα είναι με το κατάστημα ή με την MSI?

    Αν το δεύτερο να σπάσω το θέμα σε 2 θέματα, αν κάποιος μελλοντικά έχει πρόβλημα με MSI να το βρει πιο εύκολα. 

    To πρόβλημα ήταν με τον εισαγωγεα της MSI στην Ελλάδα τελικά. Οχι με τo MSystems. Επικοινώνησε ο επίσημος εισαγωγέας μαζί μου, με ενημέρωσαν ότι αναλαμβανουν την ευθύνη, ότι δεν φταίει το κατάστημα και πλέον το θέμα έχει λυθεί. Μπορώ να πω είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του επίσημου εισαγωγέα. 

    • Like 1
  17. Ψάχνω και εγώ για καταγραφικό 16ch. Είχαμε ενα avtech που μας έβαλε εταιρία χρόνια πριν αλλά μας "άφησε". Είδα ότι πολλά απο τα 16καναλα δεν έχουν την ίδια ανάλυση σε όλες τις κάμερες πχ δίνουν στις 4 πρώτες καλή και στις άλλες χειρότερη. Έχουμε 12κάμερες μαξ. Μπορεί να προτείνει κάποιος ένα 16ch που να μην έχει τέτοια προβλήματα και να είναι αξιόπιστο? πμ και θα το δω!

  18. α) Δεν ρώτησα 

    β) Όταν είχα μιλήσει αρχικά με τον εισαγωγέα μου είπαν ότι δεν υποστηρίζει την τεχνολογία αυτή το notebook. Μετά με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι την υποστηρίζει. 

    Το μοντέλο μου είναι το GS60 Ghost Pro 6QE-013NL και υπάρχει και το GS60 Ghost Pro 6QE-207NL στο σκρουτζ (αλλάζουν μόνο τα τελευταία γράμματα). Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να εκτιμήσω τις διαφορές τους και αν παίρνει τέτοιο δίσκο ή όχι το 013NL. Αφού με ενημέρωσαν όμως επίσημα μένω εκεί. 

     

    Το λάθος για την διαφήμιση των τεχνικών χαρακτηριστικών πάντως το ανέλαβε ο εισαγωγέας. Είμαι συνεπώς σε επικοινωνία με τον εισαγωγέα για την επίλυση του προβλήματος και θα ενημερώσω ξανά.

  19. Αντίστοιχο πρόβλημα παλιότερα... μετά από ώρες ψαξίματος, έφταιγε η καλωδιοταινία ...περίπου δηλαδή. Η καλωδιοταινία λειτουργούσε μια χαρά. Και άλλη που πήρα τα ίδια μου έκανε. Δεν έκαναν καλή επαφή στην σύνδεση της οθόνης κάπως. Με το πέσιμο ίσως χαλάρωσε κάτι στο τμήμα της οθόνης εσωτερικά. Σε εμένα αυτό ήταν. Όταν πίεζα την οθόνη από πίσω σε εκείνο το σημείο έρχονταν στα κανονικά της πάλι.

     

    Το έλυσα κάνοντας πατέντα με μονωτική ταινία και ένα μικρό κομμάτι αφρολέξ να πιέζει εκείνο το σημείο μόνιμα. 

  20. Το MSI έχει καλύτερη κάρτα, έχει και USB 3.1 typeC, αλλά είναι 17". Το Lenovo είναι μικρότερο. Αν δεν σε νοιάζει η φορητότητα το MSI είναι ξεκάθαρα νικητής. Η 970m είναι δυνατότερη απο την 960m. Τα 8gb για παιχνίδια μόνο είναι υπεραρκετά.

     

    Να ξέρεις ότι τα MSI έχουν αυτοκόλλητο που δεν επιτρέπει το άνοιγμα τους από τον κάτοχο. Ωστόσο σε πολλές χώρες στην Ευρώπη σε αφήνουν να το ανοίξεις χωρίς να χάσεις την εγγύηση. Στην Ελλάδα ισχύει το ίδιο απ'όσο ξέρω και η αντιπροσωπεία για σέρβις είναι η αλμαν. Καλύτερα ρώτα τους τηλεφωνικά για το μοντέλο πριν την αγορά αν σκέφτεσαι να το πάρεις.

    Προσωπικά νομίζω ότι η lenovo είναι καλύτερη στην υποστήριξη/σερβις απο την αλμαν. Δεν έχω δοκιμάσει προιόντα MSI (ακόμα) αλλά με λαπτοπ ACER δεν μπορώ να πω ότι φτάνουν την lenovo στην εξυπηρέτηση.

  21. Παρόμοιο πρόβλημα / windows10

    Στα 5 λεπτά άνοιγε η οθόνη κανονικά στα 15+ δεν είχε σήμα, ενώ όλα φαίνονται να είναι ΟΚ. Nόμιζα ότι είχε τελειώσει η κάρτα γραφικών. Αυτή όμως έτρεχε τα παιχνίδια και τα stress tests χωρίς προβλήματα. Κάτι παίζει λάθος με τα ενεργειακά profiles από μεριά windows 10, δεν είμαι ειδικός να το εξηγήσω καλυτερα. Το είχα ψάξει γιατί κόντευα να τρελαθώ και είδα ότι φταίνε τα windows10 σε συνδυασμό με τα drivers της κάρτας γραφικών.  Αν ρίξεις μια ματιά στο ιντερνετ θα δεις ότι το έχουν τόσο nvidia όσο και ΑΤΙ/AMD κάρτες. Ενώ έψαχνα λύση, σε κάποιο update των 10 πριν λίγο καιρό (+/- 2 βδομάδες) σταμάτησε να το κάνει. Πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι σίγουρα φταίνε τα windows 10, γιατί drivers για την κάρτα δεν είχα αλλάξει.

  22. Παρήγγειλα ένα λαπτοπ MSI GS60 6QE ghost pro (1999ευρώ). Στα χαρακτηριστικά του από το MSystems με κόκκινα γράμματα αναγραφόταν δίσκος NVMe. Που δεν είχε τελικά. Ήταν συνεπείς και μου απάντησαν ότι μου δίνουν πιστωτικό. Δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω μιας και δεν έχει ποικιλία το κατάστημα για αγορά όλων των εξαρτημάτων για επιτραπέζιο (ή καλύτερη επιλογή για να αντικαταστήσω το λαπτοπ). 

     

    Δεν έχω καταλάβει αν είναι θέμα του MSystems ή της MSI, και δεν μου έχει απαντήσει κανείς αν τελικά παίρνει δίσκο NVMe τουλάχιστον να απαιτήσω να μου τον βάλουν. Σα νέος μηχανικός το λαπτοπ το αγόρασα με τιμολόγιο, για δουλεία. Τι είναι καλύτερο να κάνω? Ζητάω χρήματα πίσω? Είναι εφικτό αυτό? Είναι πολύπλοκη η διαδικασία με την επιστροφή κλπ? Σκέφτηκα να το κρατήσω όπως και τους απάντησα, αλλά τουλάχιστον να μου δώσουν κάποια έκπτωση σε κάποιο προϊόν (να αλλάξω τον δίσκο τουλάχιστον σε NVMe ή σε μεγαλύτερο sata αν δεν δέχεται NVMe).

     

    Η απάντηση ήταν ότι η MSI μου στέλνει ένα ποντίκι δώρο (αν το επιθυμώ). Κοίταξα και μάλλον είναι ένα των 19 ευρώ που πωλείται μόνο από MSystems. Τηλεφώνησα στον εισαγωγέα της MSI Braintrust και μου απάντησαν πως δεν έχουν στείλει-διευθετήσει κάτι τέτοιο. Για το επίπεδο του καταστήματος θα περίμενα κάτι καλύτερο, δε ζήτησα κανένα σημαντικό ποσό δώρο, αλλά ένα αντίστοιχης αξίας (διαφορά απλού με NVMe δίσκο) πιστωτικό. Βρισκόμουν και στο εξωτερικό για δουλεία και όπως καταλαβαίνετε η ταλαιπωρία επιστροφής και όλα τα σχετικά ήταν μεγαλύτερη από το να κρατήσω το μηχάνημα ζητώντας κάποια έκπτωση.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.