Jump to content

alt_ctrl_del

Members
  • Posts

    36
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Posts posted by alt_ctrl_del

  1. Με τόσο προκλητικές δηλώσεις ακόμα και κατά την ανακοίνωση της πρόσκλησης, η αποδοχή της μοιάζει από μόνη της προβληματική.

    3196390-3-960x600.jpg
    WWW.KATHIMERINI.GR

    Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει την Κυριακή, 13 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

     

     

    • Haha 1
  2. Για την αποστολή στρατιωτικού υλικού και την υποτιθέμενη εγγραφή αμοιβαιότητας, που θα μπορούσε να προσφέρει μέσω του θυμικού, η ιστορία διδάσκει να μην κρατάμε μεγάλο καλάθι. Τέτοιου είδους κινήσεις έχουν αγνοηθεί πολλάκις κατά το παρελθόν, όταν το συμφέρον κρατών έγειρε προς την άλλη πλευρά. Όταν έχουν αγνοηθεί και καταπατηθεί ενυπόγραφες συνθήκες κατά συρροή, μια τέτοια κίνηση συμβολισμού δεν πρόκειται να δημιουργήσει μεσοπρόθεσμο όφελος. Πιο πιθανό είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά και να ενισχύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα των σχέσεων με τη δύναμη που όπως όλα δείχνουν σε λίγο καιρό θα φιλοξενεί όχι μόνο τους υφιστάμενους 300.000 ομογενείς, αλλά επιπρόσθετα άλλες περίπου 150.000 Ελλήνων που εγκλωβίστηκαν στα παράλια του Εύξεινου πόντου. Και με αυτή τη δύναμη θα έπρεπε για προφανείς λόγους να έχουμε διατηρήσει ορισμένους διαύλους επικοινωνίας, παρά την δικαιολογημένη καταδίκη της εισβολής.

     

    Όσο για τις ευχαριστίες και την αρχή αμοιβαιότητας. Αρκεί κανείς να δει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζελένσκι, που έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο από τα διαγγέλματά του, σε ύμνους προς την πλευρά του Ερντογάν, που δεν έδωσε τίποτα με το αζημίωτο και μάλιστα δεν προχώρησε ούτε καν σε κυρώσεις προς τη ρωσική πλευρά. Του Ερντoγάν που προς το παρόν επαυξάνει τις πωλήσεις της πολεμικής του βιομηχανίας, διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους για τον ρωσικό τουρισμό, αφήνει ελεύθερες τις πτήσεις ρωσικών αερογραμμών πάνω από τον εθνικό τους εναέριο χώρο, απολαμβάνει άμεσα και έμμεσα έσοδα από τη λειτουργία των αερογραμμών και αεροδρομίων, και παράλληλα κρατά το ρόλο του διαμεσολαβητή για να χτίσει την εικόνα του αν οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης ευοδωθεί.

     

     

    Παράθεση
    mhtsotakis-erdogan.jpg
    SLPRESS.GR

    Έχει νόημα σε αυτή την συγκυρία μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, όπως πρότεινε χτες ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη...

     

    Παρότι η Ελλάδα εγγράφει υποθήκες με στόχο να βρει διαφορετική στάση της Δύσης μελλοντικά απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, αυτό θα το διαπιστώσουμε μόνο εκ του αποτελέσματος. Η ιστορική εμπειρία δεν μας βοηθάει να κάνουμε αισιόδοξη πρόβλεψη. Το πιθανότερο είναι η σημερινή στάση της Δύσης να αλλάξει κάπως, αλλά όχι ποιοτικά.

     

    Πώς να περιμένει κάποια σημαίνουσα αλλαγή η ελληνική πλευρά από τους εταίρους και συμμάχους της, όταν ο ίδιος ο Ουκρανός ηγέτης Ζελένσκι επέλεξε να αποθεώσει τον Ερντογάν που τον προμηθεύει με οπλικά συστήματα, κυρίως με τα UAV Bayraktar TB-2; Έφτασε στο σημείο να θεωρήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία χρήσιμες και εποικοδομητικές, που θα χρησιμεύσουν όταν καθίσει στο τραπέζι με τον πρόεδρο Πούτιν!

     

    Ποια ήταν η ανάλογη αυθόρμητη δήλωση για την Ελλάδα που πέραν του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού έστειλε χιλιάδες τυφεκίων, πλήθος πυρομαχικών και αντιαρματικών όπλων; Είναι προφανές ότι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα, το οποίο δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει στηριχθεί στα “μπράβο” των εταίρων και συμμάχων, αλλά δεν έχουμε ακόμα καμία ένδειξη ότι το κόστος που πληρώνει και θα πληρώσει η Ελλάδα θα αναγνωριστεί και θα επιβραβευθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

     

    • Like 4
    • Agree 1
  3. Συμφωνώ με το επιχείρημα περί επιλογής χώρας κατασκευής, αλλά η Candy στην Τουρκία κατασκευάζει εστίες, φούρνους, στεγνωτήρια και πλυντήρια πιάτων. (Δεν είχε μονάδα κατασκευής πλυντηρίων ρούχων). Εταιρείες που παράγουν πλυντήρια ρούχων στην Τουρκία είναι μεταξύ άλλων οι Indesit, Ariston, Whirlpool, Finlux, Vestel, Beko, Bosch, Siemens.

    Μονάδες παραγωγής πλυντηρίων ρούχων η Candy έχει στην Ιταλία, στην Κίνα και στη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση για να διαπιστώσει κανείς τη χώρα προέλευσης του εκάστοτε πλυντηρίου, βοηθά μια γρήγορη επίσκεψη σε κατάστημα που έχει δείγμα προσφέρει περισσότερες πληροφορίες.

    • Like 1
  4. Αυτή η λογική μπορεί να λειτουργήσει όταν έχεις υψηλότερο ΑΕΠ, ή έστω παρόμοια κονδύλια για στρατιωτικό εξοπλισμό. Όταν όμως αυτός που ανταγωνίζεσαι έχει υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες, τότε οι πωλητές κάνουν συνήθως αυτό που κάνει η "φιλειρηνική" και "καθώς πρέπει" Γερμανία. Αποτροπή οικονομικών κυρώσεων, ανούσιο εμπάργκο σε ό,τι δεν θα είχαν πιθανότητες να πουλήσουν τα επόμενα χρόνια και συνέχιση των πωλήσεων σε ό,τι τους αποδίδει οικονομικά.

    Το τίμημα το πλήρωσαν ήδη άλλοι λαοί, καλό θα ήταν να υπάρξει έστω και όψιμα κάποιος εξορθολογισμός στις επιλογές που κάνει η χώρα.

     

    Παράθεση
    drone-karabah.jpg
    SLPRESS.GR

    Η ήττα των Αρμενίων οφείλεται κυρίως στο ότι οι Αζέροι χρησιμοποίησαν αναλώσιμα αεροχήματα χαμηλής τεχνολογίας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ας διδαχθούν.

     

     

    • Like 2
  5. Στο θέμα των επιλογών στο υλικό αμυντικής θωράκισης της χώρας (και όχι μόνο), μοιάζει προφανές πως πολλές από τις επιλογές γίνονται πρόχειρα, χωρίς επαρκή προγραμματισμό και με βασικό γνώμονα την προσπάθεια της εκάστοτε ηγεσίας να μοιράσει την πίτα του Υπ. Αμ. αφήνοντας ευχαριστημένους όσο το δυνατόν περισσότερους "καλοφαγάδες".


    Θα είχε ενδιαφέρον για παράδειγμα να απαντηθεί ποια ακριβώς χρήση θα έχουν τα F-35 σε μια χώρα που παρακολουθεί εχθρικά αεροσκάφη να κάνουν βόλτες πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο. Τί νόημα δηλαδή έχει η αγορά ενός πανάκριβου αεροσκάφους, που έχει ως stealth κυρίως επιθετικό χαρακτήρα, υψηλό λειτουργικό κόστος, υψηλό κόστος απόκτησης και είναι απρόσφορο για αναχαιτίσεις.


    Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα κράτος το οποίο έχει μεγαλύτερη ανοχή στις απώλειες ανθρώπων (ακόμη και σε επεκτατικούς πολέμους), με πληθυσμό αυξανόμενο και φανατισμένο, τότε η λογική κίνηση θα ήταν να αναζητήσεις λύσεις προηγμένες τεχνολογικά που θα μπορούσαν να έχουν μικρότερο ρίσκο για απώλειες ζωών, σχετικά χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης, και την πιθανότητα κατασκευής και ανάπτυξης εγχωρίως (τουλάχιστον κάποιων τμημάτων τους) για να εκμεταλλευτείς το επιστημονικό δυναμικό σου και να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη/οχήματα/πλεούμενα, θα μπορούσαν να εξετασθούν ως τέτοιες λύσεις.


    Αντ' αυτού οι κινήσεις που συνήθως γίνονται, φαίνεται να έχουν μια τελείως διαφορετική λογική και να εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Δεν είναι τυχαίο πως ένα μεγάλο μέρος από την εγχώρια "μεγαλοεπιχειρηματική" τάξη ταϊζεται πλουσιοπάροχα από κρατικές αμυντικές δαπάνες. Και όχι για κατασκευή/ανάπτυξη συστημάτων, αλλά κυρίως για το ρόλο μεσάζοντα στις πωλήσεις ξένων ομίλων.

    • Like 6
  6. Οι Γερμανοί πούλησαν παράνομα στην Τουρκία λογισμικό παρακολουθήσεων! Τι σχέση έχει με τις υποκλοπές στην Ελλάδα;

     

    Παράθεση

    Λίγες ημέρες μετά την σοβαρότατη υπόθεση υποκλοπών εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και κινήσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, μία εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη έχουμε στη Γερμανία που αφορά την Τουρκία.

    Άλλη μία σκανδαλώδης και βρώμικη υπόθεση συνεργασία Γερμανών και τουρκικού κράτους εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά των γειτονικών χωρών.

    Εταιρεία λογισμικού υποκλοπής (spyware) που φέρεται να πουλούσε λογισμικό υποκλοπής στο Τουρκικό κράτος δέχθηκε έφοδο από τη Γερμανική Αστυνομία.

     

    Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η αστυνομία στο Μόναχο εισέβαλε στα γραφείο της εταιρείας FinFisher αφού υποψιάστηκε ότι η εταιρεία παραβίασε τις άδειες εξαγωγής για να πουλήσει το λογισμικό της σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση πάντως η συγκυρία της έρευνας με την πρόσφατη υπόθεση των μαζικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα.

     

    Προκύπτει λοιπόν η ύπαρξη ενός δικτύου ανθρώπων και εταιρειών με έδρα τη Γερμανία αλλά και πολλά παρακλάδια, η οποία έκανε την βρώμικη δουλειά υπέρ της Τουρκίας.

     

    Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δεν έχει εκδώσει νέες άδειες για λογισμικό υποκλοπής spyware από το 2015, ενώ το εν λόγω λογισμικό γράφτηκε το 2016, πράγμα που σημαίνει ότι εάν χρησιμοποιήθηκε, θα πρέπει να έχει εξαχθεί κατά παράβαση των κρατικών περιορισμών αδειών.

     

    Το 2011, ακτιβιστές αποκάλυψαν ότι το λογισμικό FinSpy της FinFisher είχε χρησιμοποιηθεί από πολλά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή για την παρακολούθηση διαδηλωτών κατά την Αραβική Άνοιξη. «Αραβική Άνοιξη» που όπως αποδείχτηκε ήταν πλήρως υποκινούμενη από την Τουρκία!

     

    • Like 2
  7. Παράθεση

    Η αποκάλυψη του Euobserver ξετινάζει τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής: «Οι 27 είχαν αρχικά προγραμματίσει να προειδοποιήσουν την Τουρκία με εμπάργκο όπλων» γράφει η εδρεύουσα στις Βρυξέλλες ευρωπαϊκή ιστοσελίδα ,που γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα και κυρίως τα παρασκήνια στην ΕΕ.

    «Στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής υπήρχε διατύπωση ότι το Συμβούλιο της ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης για ισχυρές εθνικές θέσεις σχετικά με την πολιτική τους για την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία” γράφει η Euobserver.
    Το ίδιο αναφέρει μάλιστα και η ιστοσελίδα Politico που επίσης είναι πολύ καλά ενημερωμένη για το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες.

    Τελικά όμως κάποιο «μαγικό χέρι» επενέβη και η προειδοποίηση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία λόγω της προκλητικής στάσης στην Ανατολική Μεσόγειο …εξαφανίστηκε από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων!

     

    Ποιο ήταν το «μαγικό χέρι» που επενέβη την τελευταία στιγμή για να προστατεύσει την Τουρκία έστω και από την προειδοποίηση για εμπάργκο όπλων; Μπορούμε εύκολα να το αναγνωρίσουμε αν δούμε ποια ευρωπαική χώρα θα είχε μεγάλες απώλειες από ενδεχόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Αγκυρα. Παραβιάζοντας μάλιστα το άτυπο εμπάργκο που είχε ανακοινώσει το 2019 η ΕΕ στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία: Δεν είναι άλλη από τη Γερμανία.

     

    Το «μαγικό χέρι» του Βερολίνου απέτρεψε το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

    • Like 1
  8. πριν 3 ώρες, το μέλος ΓιαγκΤ έγραψε:
    Σύμφωνα με την efsyn.gr, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν τι διήμερη σύνοδο της Ε.Ε., η ίδια έδωσε τα εύσημα στον Ταγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση του προσφυγικού λέγοντας ότι καταφέρνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κρατώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του.
     
    Αντίθετα, αναφερόμενη στην πρόσφατη καταστροφής στη Μόρια, επέλεξε να επιπλήξει εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα. «Τις τελευταίες μέρες είδαμε τρομακτικές εικόνες, κι όχι από την Τουρκία αλλά από τη Λέσβο, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.» δήλωσε συγκεκριμένα.

     

    Αυτό που ξέχασε να αναφέρει η γηραιά θαυμάστρια του Ταγίπ, είναι πως το κράτος του αγαπημένου της νεο-σουλτάνου, έχει συμβάλλει καθοριστικά και με πολλαπλούς τρόπους στον ξεριζωμό ανθρώπων από τις εστίες τους, εξοπλίζοντας, επιδοτώντας, και μεταφέροντας ένα ασκέρι από ισλαμοφασίστες από τη Μ.Α. στη Β.Αφρική και ξανά στην Ασία, προκαλώντας ανάφλεξη σε περιοχές και προάγοντας παράλληλα ένα σύγχρονο δουλεμπόριο. Έτσι αξιοποιούνται μεταξύ άλλων και τα γερμανικά όπλα, των οποίων είναι ο φανατικότερος και πιο πιστός αγοραστής ο Ταγίπ και τα οποία η "ευαίσθητη" βορειοευρωπαϊκή ελίτ καθόλου δεν ενοχλείται όταν κατευθύνονται στους αγαπημένους της δικτατορίσκους.

     

    Κι επειδή συχνά γίνονται ενθουσιώδεις αναφορές στην προσωπικότητα της συγκεκριμένης καγκελαρίου και στην αντοχή της στο πόστο της επί πολλά χρόνια, χρήσιμο ίσως είναι να εξετάσουμε αν στα χρόνια αυτά, η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών έχει κάνει ουσιώδη θετικά βήματα και αν η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς έχει ενισχυθεί ή αποδυναμωθεί. Κρίνοντας από τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται ολοένα και εντονότερα σε πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν, η παρουσία και η πορεία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο δε θα έπρεπε να θεωρείται ιδιαιτέρως επιτυχημένη. Το αντίθετο μάλλον.

     

    Ίσως μάλιστα να κερδίζει επάξια τον τίτλο που της είχε αποδώσει καλλιεργημένος νέος σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, καθώς όταν η Ε.Ε. φαντάζει στα μάτια αρκετών πολιτών της ένα "ευαγές ίδρυμα εκτόνωσης", η γηραιά κακοντημένη κυρία που το διευθύνει συχνά αποκαλείται "μαντάμ".

     

    merkel-adolf-erdogan.jpg

    • Like 7
    • Haha 1
  9.  Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος επωφελήθηκαν του ευνοϊκού κλίματος για μια βαθύτερη σχέση με το Παρίσι

     

    Παράθεση

    Αυτό που συμβαίνει όμως με τον Μακρόν τον τελευταίο καιρό με την όξυνση των γαλλοτουρκικών σχέσεων και τη στενότερη προσέγγιση με την Ελλάδα είναι κάτι νέο. Πρόκειται για τη σύγκρουση δύο «αυτοκρατοριών», της γαλλικής με τα ειδικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή γενικότερα αλλά και την Αφρική και της οθωμανικής που προσπαθεί να ανασυστήσει ο Ερντογάν και που απειλεί καίρια γαλλικά συμφέροντα, ειδικά σε χώρες της Αφρικής που παραδοσιακά βρίσκονταν κάτω από τη γαλλική επιρροή.

    Χώρες γαλλικής επιρροής όπως ο Λίβανος, η Τυνησία, η Αλγερία, ο Νίγηρας και το Τσαντ, δέχονται την τουρκική πίεση να στηρίξουν την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. Η Λιβύη είναι ο πυλώνας της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική.

    Είναι γι’ αυτό που τα γαλλικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα ελληνικά. Τα γαλλικά συμφέροντα είναι βέβαια ευρύτερα. Για παράδειγμα αν ο Νίγηρας περάσει υπό τουρκική επιρροή απειλούνται γαλλικά στρατηγικά συμφέροντα υψίστης σημασίας. Γαλλικές εταιρείες επεξεργάζονται το ουράνιο αυτής της χώρας που θα μπορούσε να περάσει σε τουρκικά χέρια.

    Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει ανάγκη τη Γαλλία, αλλά και η Γαλλία την Ελλάδα. Δυστυχώς η πολιτική πρόσδεσης της Αθήνας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ εμπόδισε την έγκαιρη πραγματοποίηση μιας πιο στενής ελληνογαλλικής συνεργασίας με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποιες εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

    Τώρα που βεβιασμένα και υπό την τουρκική πίεση φαίνεται να δένει κάτι ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κίνδυνος είναι να αγοράζει η Αθήνα «προστασία» αντί μιας σύμπραξης που θα έδινε στην Ελλάδα περισσότερα περιθώρια κινήσεων.

    Αυτό συμβαίνει όταν μια χώρα δεν έχει προνοήσει έγκαιρα τους αναγκαίους σχεδιασμούς για την άμυνά της και ενεργεί υπό πίεση την τελευταία στιγμή. Παραχωρεί πολύ περισσότερα και παίρνει πολύ λιγότερα.

     

    Οταν τα κανονίζουν όλα πριν από εμάς, για εμάς, χωρίς εμάς! Η συμφωνία Μέρκελ με τον Ταγίπ χωρίς την Ελλάδα…

    Παράθεση

    Τα είπαν, τα συζήτησαν, τα κανόνισαν. Φυσικά τα ελληνικά συμφέροντα εκπροσώπησαν… επάξια η καγκελάριος Μέρκελ και ο Σαρλ Μισέλ! Είμαστε σίγουροι ότι έδωσαν τον …καλύτερο εαυτό τους απέναντι στην αδιαλλαξία του Τούρκου προέδρου.

    Τόσο πολύ «αγωνίστηκαν» μάλιστα -που αν πιστέψουμε τις τουρκικές εφημερίδες «έκλεισαν το μάτι» στον Ερντογάν για ελεύθερη βίζα των Τούρκων πολιτών για ταξίδια στην Ευρωπαική Ενωση! Αλλά και τερματισμό κάθε συζήτησης για αντίποινα, όπως η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ.

    Το καρότο μεγάλο, αλλά χωρίς καν μαστίγιο! Αλλωστε, με τη σύνοδο κορυφής των 27 να αναβάλλεται ως την 1η Οκτωβρίου λόγω μόλυνσης ενός σωματοφύλακα του Σαρλ Μισέλ από τον κορονοϊό θα υπάρξει περισσότερος χρόνος στον Ερντογάν για να επιδείξει …μετριοπάθεια. Και κυρίως να αυξηθούν οι πιέσεις στην Κύπρο ώστε να μην ασκήσει βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία, αν δεν επιβληθούν (που δεν θα επιβληθούν) κυρώσεις στην Τουρκία.

    Άλλωστε δεν θα μπορούσε η σύνοδος να γίνει με τηλεδιάσκεψη; Πρώτη φορά θα ήταν;

    Οσο για τον Ερντογάν; Αλίμονο! Μόλις δύο ώρες μετά το τέλος της τριμερούς τηλεδιάσκεψης, η Τουρκία εξέδιδε νέα Αντι-Navtex για τη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου ως τις 24 Σεπτεμβρίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης με την στρατιωτικοποίηση του νησιού.

     

    https://www.youtube.com/watch?v=S1cmIBdAENo

    Γιάννης Μάζης: Προκαλέσαμε ψυχρότητα με Γαλλία. Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς ΔΕΝ συμπαρίσταται

    • Like 2
  10.  

    Ακόμα και στη Γερμανία υπάρχουν αντικρουόμενες τάσεις για τη διαχείριση όχι μόνο της κρίσης αλλά συνολικά του ζητήματος των σχέσεων της ΕΕ με την τουρκία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα πρόσφατο κείμενο από το γερμανικό "think tank" German Council on Foreign Relations στο οποίο προεδρεύει ο Thomas Enders, το οποίο κατακρίνει την πολιτική της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στο καθεστώς της γειτονικής χώρας. Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του Weber, καθώς φαίνεται να υπάρχουν πρόσωπα που αντιλαμβάνονται πως η τάση της Γερμανίας να διαχειρίζεται ζητήματα της ΕΕ με γνώμονα τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της τοπικής οικονομικής ελίτ, ήδη οδηγεί σε αποσυσπείρωση όλο το οικοδόμημα.

     

    Από την άλλη βέβαια πλευρά, υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και βιομηχανίες που διατηρούν στενές σχέσεις με ισχυρά πρόσωπα της γερμανικής πολιτικής σκηνής και μέχρι τώρα η επιρροή που ασκούν είναι καθοριστική (και επιζήμια). Τέτοιο πρόσωπο είναι και ο γνωστός (και αγαπητός εγχωρίως) Schauble, ο οποίος έχει βρεθεί δύο φορές στη δίνη σοβαρότατων σκανδάλων (την πρώτη φορά με μαύρη χρηματοδότηση από έμπορο όπλων).

     

    • Like 5
  11. πριν 4 ώρες, το μέλος sotiris έγραψε:

     

    Το θέμα είναι όμως τόσο απλό? 

    Γιατί αντίστοιχα και η Γαλλία και η Ιταλία έχουν συμφέροντα στην Τουρκία.

    Και η ρενώ και η φίατ π.χ., έχουν εκεί εργοστάσια.

    Είναι θέμα μεγέθους συμφερόντων (ότι είναι μικρά σε σχέση με τα Γερμανικά), ή είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε? 

    Οι λόγοι είναι πάντα αρκετά σύνθετοι για να αναλυθούν σε λίγες προτάσεις όμως στην ερώτησή σου περί κλίμακας συμφερόντων ίσως να απαντά ο πρόσφατος πίνακας της eurostat με τις εξαγωγές των χωρών μελών της ΕΕ προς την γειτονική χώρα. Αυτός δίνει μια πρώτη απάντηση, χωρίς να υπολογίζονται οι σύνθετες εταιρικές σχέσεις και η συμμετοχή γερμανικών κεφαλαίων στην τουρκική οικονομία.

    Φυσικά οι σχέσεις δεν περιορίζονται μόνο σε (σημαντικούς) αριθμούς αλλά επεκτείνονται στον χώρο της γεωστρατηγικής, που έχει να κάνει με τις προθέσεις κρατών να διατηρήσουν ή διευρύνουν την επιρροή τους σε χώρους που δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά τους όρια. (Ένα παλαιότερο σχετικό άρθρο στο bloomberg, έχει αξιοποιηθεί ως πρωτόλειο υλικό για απλοποιημένες καταγραφές στα Ελληνικά.)

    EU-27_exports_of_goods_to_Turkey,_2019.png

    • Like 3
  12. «Κ» της Κυριακής: Το έγκλημα και η συγκάλυψη για την τραγωδία στο Μάτι.

     

    "Ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει απο τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία απο την έρευνα. «Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εαν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχίδια σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα» του λέει. Και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως μεταφέρει εντολές απο την τότε πολιτική ηγεσία: «Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στά’ πα. Για να ξυπνήσεις».

    Οι συνέπειες εάν δεν συμμορφωθεί; Δυσμενής μετάθεση και δικαστήρια ως κατηγορούμενος που θα κρατήσουν χρόνια. «Εαν γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» του ξεκαθαρίζει. Για να τον πείσει πως οι απειλές γίνονται πράξη, κάνει μια συγκλονιστική αποκάλυψη για το τι κρυβόταν πίσω από δύο παλαίοτερες πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη: Επιχειρησιακές δολοπλοκίες που έχουν βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές  και περιουσίες."

     

     

    • Like 5
  13. Γνωρίζετε αν εταιρείες που ασχολούνται με κηπευτικές εργασίες/κλαδέματα έχουν την άδεια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους;

    Δυο "μπουμπούκια" με εταιρικό βανάκι συναγωνίζονταν με τους φυσητήρες μπροστά από ανοιχτό σκουπιδοτενεκέ πολυκατοικίας σηκώνοντας ό,τι είχε μαζέψει ο δρόμος στον αέρα ώστε να τον εισπνεύσει κάθε διερχόμενος.

    • Like 1
  14. Μία ώρα πριν, το μέλος sotiris έγραψε:

    Θετικός ο βοσκός, θετική κι η αγέλη! Την ανοσία περιμένουμε!!

     

    4039_PW166718130-7BorisRWS.jpg

     

    greatb.png

    • Like 1
    • Haha 5
  15. πριν 2 ώρες, το μέλος colt3003 έγραψε:

     

    Κάτι ξέρει από ναζισμό ο τούρκος "ανθρωπιστής".

     

    Άλλωστε όπως προκύπτει μέσα από τη δουλειά ιστορικών όπως οι Στέφαν Ιριγκ και Ντέιβιντ Μόταντελ, ο Χίτλερ ήταν μεγάλος οπαδός του Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και της ισλαμικής θρησκείας. Ο ίδιος έλεγε πως "ήταν κακοτυχία για εμάς να έχουμε τη λάθος θρησκεία. Η μωαμεθανική θρησκεία θα μας ταίριαζε πολύ περισσότερο". Ο Χίτλερ, κατά τη δεκαετία του 1930 δήλωνε "μαθητής" του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον οποίο μάλιστα χαρακτήριζε "σπουδαιότερο άνθρωπο του αιώνα" και "λαμπερό αστέρι". Έλεγε μάλιστα πως ο Ατατούρκ ήταν ο δάσκαλος και ο ίδιος και ο Μουσολίνι οι μαθητές. Και ο ενθουσιασμός του για το δάσκαλο επρόκειτο να διαρκέσει: ο Ατατούρκ αποτέλεσε την έμπνευση του Χίτλερ προκειμένου αυτός να διαμορφώσει το ναζιστικό κράτος του με βάση τα εθνικιστικά, αντιθρησκευτικά, ολοκληρωτικά και μισαλλόδοξα σχέδια του "Τούρκου Φύρερ", με κύρια σημεία αναφοράς τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων, τους οποίους επιφανείς Ναζί συνέκριναν άμεσα με τους Γερμανούς Εβραίους. Ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS και ενορχηστρωτής του Ολοκαυτώματος, είχε δηλώσει σε ομιλία του τον Ιανουάριο του 1944 πως το Ισλάμ είναι μια πρακτική και γοητευτική θρησκεία για τους στρατιώτες γιατί υπόσχεται τον παράδεισο και όμορφες γυναίκες στους μάρτυρες που θυσιάζουν τη ζωή τους "και αυτό είναι ένα είδος γλώσσας που καταλαβαίνουν οι στρατιώτες".


    Ακόμα και παλαιότερα ο ιδιαίτερος ρόλος που είχε διαδραματίσει η Γερμανία αναφορικά με τους ανά τον κόσμο μουσουλμάνους αποτέλεσε βασικό συστατικό της γερμανικής προπαγάνδας στη Μέση Ανατολή και κατά τον 1ο  Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία περιγράφηκε ως "τζιχάντ γερμανικής κατασκευής".

    erdohitler.jpg

    • Like 7
  16. πριν 11 ώρες, το μέλος XMorsX έγραψε:

     

    Διαφωνώ με τα λεγόμενα σου πλην μερικώς της αναφοράς στην αραβική άνοιξη, η οποία σίγουρα αποσταθερωποίησε την περιοχή.

     

    Για τη ζωή και το έργο του Σόρος η New York Times έχει κάνει πολύ καλό ρεπορτάζ.

    https://www.nytimes.com/2018/07/17/magazine/george-soros-democrat-open-society.html

    Μπορούμε να διαφωνήσουμε ωραιότατα, απλώς θα ήταν χρήσιμο να βάλουμε κάποιες έννοιες στη σωστή τους βάση. Το link που πόσταρες δεν περιέχει κάποιο "ρεπορτάζ", αλλά μια πληρωμένη δημοσίευση από έναν "Freelance Writer", ο οποίος έγραφε παλαιότερα στήλη για κρασιά και τώρα αναλαμβάνει μεταξύ άλλων το opinion making και το PR προσώπων.


    Η πλειοψηφία των πρόσφατων δημοσιεύσεών του χτίζει την εικόνα συγκεκριμένων προσώπων. Παράδειγμα τα "George Soros on the political and economic challenges facing the world" δημοσιευμένο σε 6 online περιοδικά, "George Soros Bet Big. Now He Fears He Is Losing", "George Soros Bet Big on Liberal Democracy. Now He Fears He Is Losing".
    Το ίδιο συμβαίνει και με το Roger Federer με δημοσιεύσεις όπως "Roger Federer Will Always Be the Greatest (Even if He’s Not)", "Roger Federer’s Nine Racquets", "Andre Agassi, Grigor Dimitrov and other tennis pros dish on what it's like to play Roger Federer", "Rebuild, restore, redeem: The shot that salvaged Roger Federer's career", "When did the 20-time grand slam champion Roger Federer discover his dominance?".


    Κακά τα ψέμματα όταν ένα κείμενο για τέτοιο πρόσωπο ξεκινά με την περιγραφή "full-time philanthropist, political activist and freelance statesman", τότε καθιστά σαφές πως ο κονδυλοφόρος που ανέλαβε το PR από τον ενθουσιασμό του δεν ήξερε να κρατήσει ούτε τα προσχήματα.
    Είναι γνωστό και εμφανές πως ο Σόρος πληρώνει media και ασκεί την επιρροή του μέσω ιδρυμάτων για να χτίσει την εικόνα του και για να διαμορφώσει απόψεις. Απλώς δεν έχει υπολογίσει πως καμιά φορά η κριτική σκέψη αυτών που αντιμετώπιζε με τις πρακτικές του ως "ανθρωπομάζα" μπορεί να διαπεράσει την "illustration" εικόνα του.

    • Like 8
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.