Εύγε ! ! !
...
...αν θέλεις,
στην επόμενη φουρνιά πρόσθεσε και Μελιτζάνα - (ή και σκαμμένα κρεμμύδια,...βεβαίως παύουν να είναι ''Γεμιστά'',(πιπεριές,ντομάτες,μαΐντανος,δυόσμος)
αλλά είναι πιό πλούσιο το ταψί...)
...όποιο είδος βρείς μελιτζάνας( φλάσκα κατά προτίμηση - πιο πλούσια γέμιση)
...τις βγάζεις το καπάκι,''ξεψαχνίζεις'',αλατίζεις πλούσια,''ιδρώνουν'',αναμονή,ξεπλένεις,
ύστερα,το ''ψαχνό'',το ψιλοκόβεις και το προσθέτεις στην γέμιση,
...ρύζι, ...πολλές οι επιλογές αναλόγως τον ουρανίσκο,για γεμιστά,καρολίνα,καστανό,αναποφλοίωτο,γλασέ,basmati,κίτρινο,
το ζητούμενο είναι να το νιώθεις σφριγηλό,να ''σπάει'',να μην ρουφήξει τα υγρά...
...γέμιση,
...ρύζι, ...πολλές οι επιλογές αναλόγως τον ουρανίσκο,για γεμιστά,καρολίνα,καστανό,αναποφλοίωτο,γλασέ,basmati,κίτρινο,
το ζητούμενο είναι να το νιώθεις σφριγηλό,να ''σπάει'',να μην ρουφήξει τα υγρά...
πελτές,μαγειρεμένος (ζάχαρη) με το λάδι του σε σιγανή ''φωτιά'',
ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι,φοβισμένο στο τηγάνι με ίχνος ζάχαρης στα όρια του καραμελώματος,
μην φοβηθείς να προσθέσεις πράσινο,μπόλικο,πχ μαΐντανό,δυόσμο,''ψαχνό'' από τις πιπεριές(χωρίς τα σπόρια),ψαχνό από τις ντομάτες,
χυμός λιωμένης φρέσκιας ώριμης ντομάτας,τριμμένο κολοκύθι,
επίσης,
με μέτρο,τρίμμα από καρότο (θα βοηθήσει στην γλύκα)
...σταφίδες(...αν βάλεις,ξεχνάς την ζάχαρη για τον πελτέ,ανάλογα τον πελτέ,βέβαια...),
...κουκουνάρι,
...
και
λίγος χρόνος στο πρό-μαγείρεμα της,
...τις ντομάτες,τις προτιμούμε ανάποδα και δύο φορές τρυπημένες εκατέρωθεν του μίσχου πχ με πηρούνι,(δηλ. από την μεριά του ταψιού)
...τις πιπεριές, στο πλάΐ,τρυπημένες και αυτές,και το άνοιγμα από πάνω,
...λούζουμε με ''κεραστήρι'' το λάδι στα γεμιστά και στα λαδωμένα καπάκια προσθέτουμε τρίμμα φρυγανιάς (για να αντέξουν την φωτιά),
...λίγο ζουμί παραπάνω στις πιπεριές,
και
κατά το γέμισμα,αφήνουμε κενό ένα δάκτυλο από πάνω για την ''φουσκοθαλασσιά'',
...την πλούσια σε ποσότητα γέμιση μην την φοβηθείς,
ρίχτη χύμα να χωθεί μέσα στο ταψί, θα γίνει ... η ''αλήτικη''
κάποιοι
θέλουν
...σκόρδο,
ή χτυπημένο στην γέμιση ή ακαθάριστη σκελίδα σκόρπια στο ταψί,
...άνηθο ή μάραθο
...κανέλα
...περί ορέξεως ...!