Jump to content



  • MSI 5870 Lightning review - Παγώνοντας την Αστραπή


    spacer.png

     

    Με τις νέες nVidia στην κυκλοφορία, τους προμηθευτές να τρέχουν και να μη φτάνουν, τους retailers να παλεύουν όπως οι ανύπαντρες για την ανθοδέσμη και τους υποψήφιους αγοραστές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν μία, θα ασχοληθούμε με κάτι πιο οικείο και γνώριμο που μας συντροφεύει εδώ και καιρό προσφέροντας τα καρέ που χρειάζονται για να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια. Αναφερόμαστε βεβαίως στη σειρά 5000 της ATi. Ειδικότερα χάρη στη σειρά 5800 μπορούμε να παίζουμε απρόσκοπτα ακόμα και τους πιο απαιτητικούς τίτλους σε υψηλές αναλύσεις χωρίς (πολλές)υποχωρήσεις.

    Οι βασικές υλοποιήσεις που έχουν παρουσιάσει οι εταιρίες στηρίζονται στο reference design της μαμάς ATi, από το pcb μέχρι και την ψύκτρα(κωδική ονομασία phoenix). Ελάχιστες από αυτές παρουσίασαν με τον καιρό ειδικές εκδόσεις αυτών των καρτών είτε με αναβαθμισμένη σχεδίαση στο pcb, είτε ανασχεδιασμένες ψύκτρες που υπόσχονταν καλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερες θερμοκρασίες αντίστοιχα ή και ταυτόχρονα. Πρόσφατα παρουσιάστηκαν και οι eyefinity εκδόσεις που εξοπλίζονται με 2GB μνήμης και 6 display ports για ταυτόχρονη απρόσκοπτη οδήγηση μέχρι και 6 οθονών μέγιστης ανάλυσης 7680x3200 ή αλλιώς 24.6 megapixels!

    Τι γίνεται όμως οταν συνδυάσουμε ένα τόσο ικανό GPU όπως το Cypress R870 με ένα pcb της φιλοσοφίας που είδαμε στο review της MSI Big Bang Fusion;

    intro.png

    Με μία λέξη, Αστραπή!

     

    Η MSI 5870 Lightning που θα παρουσιάσουμε στις επόμενες σελίδες αποτελεί την κορυφή των προϊόντων απεικόνισης της MSI και μία από τις κορυφαίες, αν όχι η κορυφαία, προτάσεις για το R870 γενικώς. Ανήκει στη σειρά με κωδική ονομασία Lightning που είναι αντίστοιχης λογικής με τη σειρά μητρικών Big Bang της ίδιας εταιρίας οπότε εξοπλίζεται με όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που μας έχει συνηθίσει η MSI όπως Solid State Chokes, Military Class Hi-c Caps, V points και πολλά ακόμα που θα αναφέρουμε παρακάτω.

    Πρίν δούμε όμως τι ακριβώς έχει κάνει η MSI με αυτή την κάρτα ας ρίξουμε μια ματιά στο απόσπασμα που παραθέτω απο έγραφο της ίδιας της κατασκευάστριας σχετικά με κάτι το οποίο προσωπικά δεν είδα να αναφέρεται πουθενά και κατα την ταπεινή μου γνώμη ειναι μεγίστης σημασίας:

     

    MSI έγραψε:
    ...Lots of vendors are releasing so called custom ATI Radeon HD5870 graphics cards, but none of them have seen so many changes as the R5870 Lightning. The card is made in conjunction with well known Greek overclocker Hipro5, who fine-tuned the card and made it the best HD5870 graphics card for extreme cooling...

     

    Εάν αυτό δεν αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια, δεν ξέρω τι μπορεί. Μπράβο που ένας Έλληνας μπόρεσε και έσπασε τα δεσμά μιας χώρας που "σκοτώνει" τα παιδιά της δείχνοντας τι μπορεί να καταφέρει ο καθένας μας με σκληρή δουλειά, επιμονή και την ετοιμότητα να αξιοποιήσει την ευκαιρία ώστε να καλλιεργήσει το ταλέντο του πέρα απο απλό χόμπι.

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά / Συσκευασία και Περιεχόμενα

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας είναι τα ακόλουθα.

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά MSI 5870 Lightning

    Graphics Engine ATI Radeon HD 5870
    Bus Standard PCI Express x16 2.1
    Memory Type GDDR5
    Memory Size(MB) 1024
    Memory Interface 256bit
    Core Clock Speed(MHz) 900
    Memory Clock Speed(MHz) 4800
    Memory Bandwidth(GB/sec) 153.6 GB/s
    Texture Fill Rate(billion/sec) 72 GTextel/s
    DVI Output 2
    D-SUB Output 2(optional, via DVI to D-Sub adaptor)
    TV-Output /NA
    HDMI-Output 1
    Mini HDMI-Output N/A
    DisplayPort 1
    Mini DisplayPort N/A
    VIVO(Video-in/out) N/A
    HDTV Support Y
    HDCP Support Y
    Dual-link DVI Y
    HDMI Support Y
    Display Ouput(Max Resolution) 3x 2560x1600
    RAMDACs 400
    DirectX Version Support 11
    OpenGL Version Support 3.2
    CrossFire Support Y
    SLI Support N/A
    HyperMemory Tech. N/A
    3-way SLI N/A
    TurboCache tech. N/A
    Card Dimension(mm) 277x126x36mm
    Weight N/A
    GPU Features

    ‧Microsoft DirectX 11 Support
    ‧ATI Eyefinity Technology
    ‧ATI Stream Technology
    ‧40 nm Process Technology
    ‧Advanced GDDR5 Memory Technology
    ‧2nd Generation TeraScale Engine
    ‧Microsoft Windows 7 support
    ‧ATI CrossFireX™ Technology
    ‧Enhanced Anisotropic Filtering
    ‧Accelerated Video Transcoding
    ‧HDMI 1.3 Support
    ‧Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio Support
    ‧ATI PowerPlay™ Technology Enhanced Support for GDDR5 memory
    ‧ATI Avivo™ Technology Enhanced Unified Video Decoder 2 (UVD 2)

     

     

     

    Συσκευασία και Περιεχόμενα

    spacer.png

     

    Κόκκινο υπόβαθρο, κεραυνοί παντού και το raptor να παραμονεύει στο σκοτάδι. Εικόνα που μας προϊδεάζει για τον κυνηγό που κρύβεται μέσα στη συσκευασία και το τι πρόκειται να επακολουθήσει

     

    spacer.png

     

    Κυρίαρχο το κόκκινο χρώμα και στο πίσω μέρος με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος να αναφέρονται επιγραμματικά

     

    spacer.png

     

    Το κλασσικό πλέον παράθυρο των συσκευασιών της MSI.

    Μας προβάλει την κάρτα και γύρω της αναφέρονται όλα τα μοναδικά της χαρακτηριστικά

     

    spacer.png

     

    "Σπαρτιάτικη περιβολή" τα περιεχόμενα της MSI Lightning. Έχουμε και λέμε. Δύο user guides για να καταλάβετε καλά τι αγοράσατε,

    ένα HDMI cable γιατί είναι και σπάνια, 3 πραγματικά χρήσιμοι αντάπτορες για μετρήσεις από τα Vpoints και 2 μετατροπείς 6pin σε 8pin. Ουφ, κουράστηκα να γράφω πια...

     

    Η φιλοσοφία μιας Αστραπής

    Προτού δούμε από απόσταση αναπνοής την αστραπή, ας πάρουμε μια ιδέα από την φιλοσοφία που κρύβεται πίσω απο τη δημιουργία/κατασκευή ενός τέτοιου φαινομένου:

    Όπως αναφέρεται τόσο στα χαρακτηριστικά όσο και στη συσκευασία, η MSI Lightning είναι η πρώτη κάρτα με συνολικά 15 φάσεις τροφοδοσίας. Για να είμαστε ακριβείς, 13 φάσεις για την τροφοδοσία του Cypress και άλλες 2 φάσεις για τις μνήμες όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί.

     

    spacer.png

     

    Στην εικόνα επισημαίνονται τα κίτρινα Solid State Caps όπου το καθένα ανταποκρίνεται σε μία φάση τροφοδοσίας.

    Ακριβώς πίσω από αυτά βρίσκονται τα μικροσκοπικά mosfet ισχύος.

     

    Για όσους ενδιαφέρονται, οι κωδικοί των τρανζίστορ τροφοδοσίας είναι: Core PWM IC: up6208, Memory PWM IC: up6205. Επίσης το κύκλωμα τροφοδοσίας έχει OverCurrentProtection στα 240A και OverVoltageProtection στα 2.1V.

    Επιπλέον, η MSI Lightning εφοδιάζεται με 2*8άπινα PCIe Connectors. Χάρις αυτά έχει τη δυνατότητα να τραβήξει, θεωρητικά, τα διπλάσια Αmpers απο τα 2*6 Pin Connectors της Reference 5870. Κατ' επέκταση 25A από τα +12v Rails. Αν υπολογίσουμε και τα 5.5A που μπορεί να τραβήξει από το PCIe 16x, μας κάνουν 30.5A. Σύνολο 375W για να καλύψουν και την πιο ακραία ανάγκη τροφοδοσίας της κάρτας, ειδικά σε καταστάσεις extreme υπερχρονισμού.

     

    Lightning_8pins.png

    Μπορεί σε έναν απλό χρήστη να φαίνεται αρκετά OverBuild αλλά όσοι ασχολούνται με extreme overclocking

    θα εκτιμήσουν στο έπακρο τις ανοχές που δίνει κατασκευαστικά η MSI στην Lightning

     

    Είναι προφανές ότι από τη High End πρόταση της MSI στις κάρτες γραφικών με πυρήνα ATi δεν θα έλειπαν τα εξωτικά χαρακτηριστικά που έχουμε δει σε όλη τη νέα σειρά προϊόντων της όπως είναι τα Military Class Hi-c Caps, SSC κ.α. Με τη Lightning όμως προχωράει ένα βήμα παραπέρα και κάνει χρήση ενός χαρακτηριστικού που πρώτη μας παρουσίασε η ASUS σε προϊόντα της σειράς ROG. Αναφερόμαστε στους ML Caps ή πιο κατανοητά στους Multilayer Polymer CapaCitors. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για αυτό τον τύπο πυκνωτών μπορείτε να δείτε εδώ.

     

    1Farad.png

    ML.png

    Απίστευτα χαρακτηριστικά για ένα τετραγωνάκι 2*2cm περίπου.

     

    Συνοψίζοντας τα χαρακτηριστικά του MLCC έχουμε:

    • Είναι οι επόμενης γενιάς πυκνωτές κατάλληλοι για extreme designs
    • Μικρές διαστάσεις / Επίπεδοι, ιδανικοί για extreme ψύξη
    • Απίστευτη χωρητικότητα που αγγίζει το 0.001 Farad! (Για όσους δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της χωρητικότητας η Γή έχει χωρητικότητα 0.0007 Farad )
    • Πολύ χαμηλό ESR της τάξης του 1mΩ
    • Ακολουθούν σχεδιασμό απόζευξης που σημαίνει οτι φιλτράρουν τα παράσιτα που λαμβάνουν από ορισμένα εξαρτήματα και δεν τα διαδίδουν και στα υπόλοιπα. Κατά συνέπεια έχουμε μικρότερο ripple και πιο άμεση απόκριση.
    • Ο MLCC της Lightning είναι τοποθετημένος στην πλησιέστερη του Cypress διαδρομή για ελαχιστοποίηση των απωλειών και παρασιτικών φαινομένων.

    Όμορφα όλα αυτά τα καλούδια που εφοδιάζει η MSI τη Lightning αλλά κάπου στηρίζονται. Με κάποιο τρόπο πρέπει να "μιλήσουν" το ένα στο άλλο. Είναι ίσως κάτι που δεν μας γεμίζει το μάτι, ίσως δεν του έχουμε δώσει ποτέ σημασία όμως παίζει τον ίδιο σημαντικό ρόλο όπως όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα που αποτελούν την κάρτα.

    Βεβαίως μιλάμε για το PCB. Εννοείται οτι και εδώ η MSI έβαλε το χέρι της και δεν περιορίστηκε στη βελτίωση του υπάρχοντος reference αλλά κατασκεύασε απο το μηδέν την ιδανική βάση για τη συνολικά εξωτική φιλοσοφία της Αστραπής. Το όνομα αυτής, LPL (Lightning Power Layer)

    LPL.png

    5 Layer PCB design για την Lightning από την MSI. Δεν είναι ΒrainPower αλλά είναι αρκετά εντυπωσιακό

     

    Συνοψίζοντας τα χαρακτηριστικά του LPL έχουμε:

    • Ξεχωριστά κυκλώματα για GPU, Memory, και Τροφοδοσία
    • Αυξημένη σταθερότητα για το κύκλωμα τροφοδοσίας
    • Εξάλειψη του θορύβου τροφοδοσίας(ripple)
    • Καλύτερη ψύξη του PCB

     

    Τέλος, μπορεί η MSI να κατασκεύασε την Αστραπή με στόχο τις απόλυτες επιδόσεις, δεν άφησε όμως κατά μέρους την οικολογική της συνείδηση. Γι' αυτόν το λόγο εφοδιάζεται με το γνωστό MSI Active Phase Switching που μέσω ενός μικρού utility ονόματι MSI Lightning Tweaker μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε κατά βούληση τις φάσεις τροφοδοσίας του GPU που θα είναι σε χρήση ή να το αφήσουμε να τις ελέγχει αυτόματα ανάλογα με το φόρτο του πυρήνα. Οι φάσεις που βρίσκονται σε χρήση τη δεδομένη στιγμή είναι εμφανείς απο τα 12 LED που βρίσκονται στο πίσω μέρος της Lightning.

     

    Lightning_Tweaker.png

     

    Το μικρό utility που μας επιτρέπει τη δυναμική διαχείριση των ενεργών φάσεων τροφοδοσίας

    της MSI Lightning. Καλύτερα αφήστε το στο auto.

     

    spacer.png

     

    Τα 12 LED που αντικατοπτρίζουν τις ενεργές φάσεις τροφοδοσίας. Και απόλυτες επιδόσεις και οικολογική συνείδηση σε ένα πακέτο!

     

    Μιά αστραπή από κοντά

    Η αλήθεια είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες θα μας έπαιρνε καιρό να απαθανατίζαμε ένα τέτοιο φαινόμενο με το φακό της φωτογραφικής όμως χάρις τις ιδιαίτερες ικανότητες του LevelOne και τις "ευλογίες" της MSI σας το παρουσιάζουμε!

    • Για μεγαλύτερες εικόνες πατήστε επάνω τους.

    Lightning_front.png

    Η κάρτα πρόσωπο. Το custom cooler με τα 8mm Fans καλύπτει όλη την κάρτα ψύχοντας επαρκώς εκτός από τον πυρήνα και το υπόλοιπο pcb. Μάλιστα είναι ειδικά υπολογισμένο για να κρατάει την κάρτα κάτω από 80° υπό όλες τις συνθήκες, πλην υπερχρονισμού. Αν για κάποιο λόγο οι θερμοκρασίες σας ξεπερνάνε τους 80° δείτε αν το διάκενο μεταξύ backplate και pcb είναι ακριβώς 0.34mm. Εντύπωση κάνει το πόσο προεξέχει το pcb στο πάνω μέρος!

     

    Lightning_Cooler_under.png

    Ακόμα μία άποψη του Twin Frozr II Cooling System. Κάνει χρήση των γνωστών SuperPipes της MSI άκα 8mm HeatPipes. Τα δύο μεσαία πάντως είναι 6mm. Να επισημάνουμε οτι οι ανεμιστήρες είναι PWM.

    Lightning_Cooler_Back.png

    Τελευταία ματιά στο χώρο στο πίσω μέρος της ψύκτρας. Διακρίνονται τα Vpoints για monitoring των Vmem και Vgpu

    Lightning_mem_cooler.png

    Απομακρύνοντας την Twin Frozr II βλέπουμε την μεταλλική πλάκα που ψύχει τις μνήμες και τα Power Mosfets. Είναι μια πάρα πολύ σωστή προσέγγιση μιας και δεν επιβαρύνονται άσκοπα με τα θερμικά φορτία του GPU τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

    Lightning_mems_gpu_area.png

    Μια κοντινή ματιά στο GPU και τις μνήμες. Στο κέντρο η ψυχή της Lightning, το R870 της ATi δηλαδή το Cypress περικυκλωμένο από τις DDR5 της Samsung με κωδικό K4G10325FE-HC04. Όπως αναφέρει και το όνομά τους τρέχουν στα 0.4ns άρα 1250MHz DDR μέγιστη συχνότητα λειτουργίας. Επίσης στα δεξιά σχεδόν διακρίνεται και ο MLC της WRA

     

    Lightning_15phase.png

    Δεξιά απο αυτά, τα 12 SSC μαζί μετα Power MosFets, τους Hi-c Caps, το Vmem PWM και μερικούς "παλαιάς κοπής" Solid State Caps

    Lightning_outputs.png

    Τέλος, οι έξοδοι που μας δίνει η MSI Lightning. 2 DVΙ, HDMI και Display Port είναι στην ημερήσια διάταξη. Επιχρυσωμένα παρακαλώ για μέγιστη διάρκεια ζωής!

     

    Συστήματα Δοκιμής / Παρατηρήσεις / MSI Afterburner

    Για τις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε 2 συστήματα όπου το καθένα αντιπροσώπευε καλύτερα την εκάστοτε χρήση, κατά την άποψή μας. Η εικόνα που ακολουθεί μας τα παρουσιάζει.

     

    spacer.png
     
    • Drivers Catalyst 10.3 Official
    • Windows 7 x64

     

    Τα αποτελέσματα που συγκεντρώσαμε ήταν από τα παρακάτω παιχνίδια ή συνθετικά μετροπρογράμματα:

    • 3DMark06
    • 3DMark Vantage
    • Passmark
    • Unigine Heaven v2.0
    • Crysis Warhead
    • Metro 2033
    • Dirt 2
    • S.T.A.L.K.E.R: Call Of Pripyat

     

    Οι μετρήσεις έγιναν στις εξής αναλύσεις και με τα αναφερόμενα φίλτρα.

    • 1680*1050 0AA 0AF
    • 1680*1050 8AA 0AF
    • 1680*1050 8AA 16AF
    • 1920*1080 0AA 0AF
    • 1920*1080 8AA 0AF
    • 1920*1080 8AA 16AF
    • 2560*1600 0AA 0AF
    • 2560*1600 8AA 0AF
    • 2560*1600 8AA 16AF

     

    Επίσης να σημειωθεί οτι στην περίπτωση του συστήματος με τον i7-965 ο επεξεργαστής ήταν μόνιμα χρονισμένος στα 4GHz ενώ για το σύστημα με τον i7-980X κινηθήκαμε από 3.33 έως ~5.4GHz

     

    ΝΟΤΕ: Kατα την διάρκεια των δοκιμών με την αστραπή είχαμε μεταξύ άλλων απωλειών και την 30" Samsung του LevelOne η οποία διαγνώστηκε για πάνελ. Οπότε απουσιάζουν μερικά αποτελέσματα σε 2560*1600. Ειλικρινά μας συγχωρείτε αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε οθόνη αντικατάστασης που να υποστηρίζει 2560*1600.

     

    Υπερχρονισμός με Άζωτο

    Όπως είναι προφανές προβήκαμε και σε δοκιμές με Άζωτο ή αλλιώς LN2 χάρις τη βοήθεια του custom LN2 gpu pot κατασκευής phil. Πώς ηταν δυνατόν να μην δοκιμάζαμε αφού η ίδια η MSI έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει και εξοπλίσει την Lightning με το σκεπτικό της απόλυτης απόδοσης που προφανώς μπορούμε να πάρουμε μόνο με την ανάλογη ψύξη, αρκετών βαθμών υπό το μηδέν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο σκοπός σας είναι να χρησιμοποιήσετε την εν λόγω κάρτα με άζωτο θα δυσκολευτείτε αρκετά να βρείτε POT που να πατάει στον πυρήνα χωρίς να βρίσκει σε κάποιο SSC. Για παράδειγμα το νέο ΤΕΚ9 του KIngpIn ΔΕΝ κάνει για την lightning ενώ το παλιό ηταν μια χαρά. Οπότε ψαχτείτε πριν αποφασίσετε.

     

    spacer.png

     

    F1 Tek9. Το μόνο γνωστό Pot παραγωγής που ταιριάζει στην Lightning και δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Ζήτω στην Ελληνική πρωτοβουλία!

     

    MSI Afterburner

    Mια ματιά στο εργαλείο που μας επέτρεψε να ανεβάσουμε ρολόγια και volts στην Αστραπή. Προέρχεται απο τη συνεργασία της MSI με τον δημιουργό του γνωστού σε όλους Rivatuner και το οποίο η MSI ονομάζει AfterBurner. Η έκδοση που μας διέθεσε η MSI ηταν η 1.5.1 Extreme Version η οποία μας επέτρεψε να ανεβασουμε τo vGPU μέχρι τα 1.6 volt. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά του απο τη Version 1.5.1 που διαθέτει για το ευρύ κοινό η MSI στην ιστοσελίδα του προϊόντος και το οποίο επιτρέπει την άυξηση του vGPU έως τα 1.35 volt.

     

    spacer.png
     

    Εκτός των σωστών μετρήσεων που αναφέρει το πρόγραμμα σε σχέση με το GPU-Z, βλέπουμε και τη θερμοκρασία της κάρτας σε idle. 27°C! To Twin Frozr II κάνει δουλειά με 21°C περιβάλλοντος. Λογικό και επόμενο να είναι άριστη η απόδοσή του και σε κατάσταση πλήρους φορτίου που επιτύχαμε με τη χρήση του Furmark όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί. 71°C σε πλήρες φορτίο! Όχι και άσχημα έ;

     
    spacer.png
     

    Επιπλέον η ακρίβεια του αισθητήρα της Lightning φαίνεται και με τη χρήση πολύμετρου απο τα vPoints. Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε το ρευμα σε κατάσταση idle και στην επόμενη με ρύθμιση 1.25 απο το AfterBurner.

    • Tο πολύμετρο αποκάλυψε και ένα αισθητό overvoltage που κάνει η κάρτα σε πλήρες φορτίo και είναι της τάξης των 0.04volts. Όχι πολύ αλλά όχι και λίγο. Έχετε το νού σας.

     

    spacer.png

     

    spacer.png

    Υπερχρονισμός

    Είναι λογικό να διαχωρίσουμε τα αποτελέσματα ανάλογα με τη μέθοδο ψύξης. Έτσι έχουμε:

     

    Twin Frozr II

    Σε αυτή την κατηγορία έχουμε 3 υποκατηγορίες. Αποτελέσματα χωρίς να ανεβάσουμε vGPU, με το vGPU στα 1.25 μέσω του MSI Afterburner 1.5.1 -μια καλή τιμή για χρήση με τη στόκ ψύκτρα για κάθε μέρα λαμβάνοντας πάντα ώς κριτήρια τη μακροζωΐα της κάρτας και την απόδοση σε σχέση με το ρευμα που της δίνουμε- και τέλος με αυξημένο vGPU και τον i7-980X χρονισμένο στα 4400MHz ώστε να δούμε εάν υπάρχει bottleneck ακόμη και απο το δωδεκαπύρηνο "τέρας" της intel.

     

    Συνολικά πολύ καλά τα ρολόγια που πιάνει η Lightning με Stock Voltage. Tο κατα πόσο αξίζει το

    ψυχολογικό όριο των 1000+ για άλλα 0,1volt είναι καθαρά στην κρίση σας. Εντύπωση κάνει η δυνατότητα της

    κάρτας να δώσει ένα αξιόλογο ποσοστό με τον δωδεκαπύρηνο της Intel χρονισμένο στα 4.4GHz. Τελικά είχαμε bottleneck!

     

     

     

    Ίδια εικόνα και στο 3D Mark 06.

    Και τώρα στα ενδιαφέροντα...

     

    Άζωτο

    Αρχικά μερικές εικόνες με την πληγωμένη μας μπουκαλα που έχει παγώσει τα πάντα, τον phil επι τω έργο και το σύστημά μας σε ώρα δράσης για να ανοίξει η όρεξη.

     

    spacer.png

     

    spacer.png

     

    spacer.png

     

    Τα video που ακολουθούν μας κάνουν μια μικρή εισαγωγή στο μαγικό κόσμο κοντά στο απόλυτο μηδέν. Στο πρώτο video βλέπουμε πώς γεμίζουμε το άζωτο στα θερμός για πρακτικούς λόγους και στο δευτερο την πρώτη επαφή με την κάρτα που ψάχναμε αν υπάρχει coldbug, σε τι βαθμούς είναι και μια πρώτη γεύση απο τα ρολόγια που καταφέρνει η κάρτα. Απολαύστε!

     

     

     

     

     

     

    Τα αποτελέσματα που καταφέραμε ηταν:

    3DMark06

    • Core 1350MHz
    • Mem 1250Mhz
    • Vgpu 1.5
    • Score 34105
    • HWbot.org #65 παγκόσμια (σε όλες τις κάρτες)

     

    spacer.png

     

     

    Validation Link

    3DMark Vantage

    • Core 1300MHz
    • Mem 1260Mhz
    • Vgpu 1.5
    • Score P27789
    • HWbot.org #38 παγκόσμια (σε όλες τις κάρτες)
    •  
    spacer.png

     

    Validation Link

     

    Μετρήσεις Συνθετικά/Παιχνίδια

    Και τώρα τα αποτέλεσματα των μετρήσεων με τον i7-965 στα 4GHz.

    Ας ξεκινήσουμε απο το συνθετικό Passmark για να πάρουμε μια γενική άποψη για τις δυνατότητες του συστήματός μας.

     

     

    Απ' ότι βλέπουμε η Αστραπή δείχνει καλή απόδοση στα 3D και ίσως όχι τόσο καλή στα 2D. Έχει αρκετή δουλίτσα η ATi με τους Catalyst στο δισδιάστατο κομμάτι. Πρόσφατα με τους Catalyst 10.4 προχώρησε σε βελτιώσεις που αύξησαν την απόδοση των καρτών της

     

     

    Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γνωστό και μή εξαιρετέο Unigine Heaven Benchmark v2.0. Είναι το πρώτο benchmark που κυκλοφόρησε για να δοκιμάσει το βασικό χαρακτηριστικό της DX11 γενιάς που δεν είναι άλλο απο το Tessellation. Καλή η απόδοση του κεραυνού αν εφοδιάζεται με μόνο μία Tessellation Unit πράγμα το οποίο θα διορθώσει στη σειρά Evergreen με πρόσθεση units.

    Aς δούμε τώρα την απόδοση του κεραυνού στα παιχνίδια που προφανώς είναι ο βασικός λόγος ύπαρξής του.

     

     

    Άνετη και γραμμική η απόδοση της Lightning στο Dirt2.

     

    Δεν νοείται πλέον review χωρίς αποτελέσματα απο το νέο παιχνίδι της 4A Games. Μέχρι 1920*1080 η Lightning ανταποκρίνεται μια χαρά. Στα 2560 μας τα χαλάει αλλά ίσως παίρνει βελτίωση απο θέμα ati driver.

     

    Κλασσικά, αποτελέσματα απο το Crysis Warhead. Πάντως σε ανάλυση απο 1920 και πάνω ακόμα και χωρίς φίλτρα η αστραπή τα βρίσκει δύσκολα.

     

    Και τελευταίο αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο αξιόλογο το S.T.A.L.K.E.R: Call Of Pripyat. Ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί Tesselation. Η Αστραπή ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων.

    Επίλογος

    MSI_R5870_Lightning_banner_frontpage_950x350.png

    MSI Lightning. Είναι πραγματικά Αστραπή;

     

    Η αλήθεια είναι πως στην τιμή που διατίθεται, μια μικρή ηλεκτρική εκκένωση διαπερνά την τσέπη μας και ευχόμαστε να αντιστοιχεί και στις επιδόσεις της. Βεβαίως μην ξεχνάμε οτι παρόλο που σαν απόλυτη τιμή είναι υψηλη, παραμένει η ποιο φθηνή απο τις factory OverClocked κάρτες!

    Ας τα δούμε όμως αντικειμενικά και ένα ένα.

    Αρχικά τα αποτελέσματα με τη στοκ ψύκτρα είναι εντυπωσιακά και κινούνται στα ίδια όρια με όλες τις ειδικές εκδόσεις τέτειων καρτών. Σε κάθε περίπτωση είναι σε θέση να δώσει το κάτι παραπάνω στο χρήστη που πληρώνει για να έχει το ταχύτερο δυνατό απο μια 5870. Μόλις πρόσφατα έχασε τα σκήπτρα της ταχύτερης 5870 παραγωγής απο την Gigabyte SoC με τους handpicked πυρήνες του 1GHz και η οποία δεν έχει ακόμα επαρκή διαθεσιμότητα.

    Στο θέμα του υπερχρονισμού τώρα, δεν καταφέραμε να αγγίξουμε το απόλυτο. Η κάρτα δεν είχε τη δυνατότητα να αγγίξει τα 1400MHz πυρήνα που είχε αγγίξει στα χέρια του Hipro5 και ούτε κάν το απόλυτο WR που πρόσφατα κατέκτησε απο την ASUS η GigaByte με τη SoC, στα 1525MHz πυρήνα.

    Βέβαια μη νομίζετε οτι όλα τα κομμάτια πάνε τόσο. Παίζει φοβερό ρόλο στο τι κομμάτι πυρήνα θα πέσουμε. Υπάρχουν απλές 5870 του "κιλού" που μπορεί να κάνουν αντίστοιχες κάρτες με την MSI Lightning να κοκκινίσουν. Επίσης υπάρχουν δείγματα MSI Lightning που πήγαν και ~1500MHz πυρήνα. Massman για παράδειγμα.

    Αυτό που έχει ουσία είναι πως η MSI Lightning προσφέρει τη χρυσή τομή μεταξύ τεχνολογίας, ησυχίας και προοπτικής απο οτιδήποτε κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Απο την άλλη με την έλευση του GTX 480 το παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επιλογή στην κατηγορία τιμής της.

     

    Η επιλογή όπως πάντα δική σας!

     

    Θετικά

    • Επιδόσεις απο το εργοστάσιο
    • Θόρυβος
    • Κατανάλωση
    • Ευελιξία διαχείρισης
    • Τιμή

     

    Αρνητικά

    • Απόλυτες επιδόσεις
    • Υποχρεωτική υποστήριξη 8πινου απο το τροφοδοτικό μας
    • Σπαρτιάτικη "περιβολή"

    spacer.png

     

    MSI Lightning 25/5/2010

     

    Ευχαριστούμε Θερμά την MSI για τη παραχώριση του δείγματος της παρουσίασης. Επιπλέον ένα τέραστιο ευχαριστώ στο phil που χάρις το custom pot κατέστη δυνατή η δοκιμή της κάρτας και τον LevelOne για τις φωτογραφικές του ικανότητες και το επιμέρους σύστημα που διέθεσε. Τέλος ευχαριστούμε τον mortisboy για την παραχώρηση της μπουκάλας για το άζωτο.

    Καρόπουλος (NoDsl) Διονύσιος

    Συντελεστές Review
    Reviewers: NoDsl
    Photographers:
    Editing:
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Αγορα τηλεορασης 600ευρω

    Καλησπερα θελω να παρω μια τηλεοραση μαξ 600 ευρω 55'' τουλαχιστον.Για ταινιες θα ειναι η χρηση της κυριως, θα συνδεεται με τον υπολογιστη και αντε και κανα ps4. Εχω καταληξει αναμεσα σε Samsung και Tcl . Εχει κανεις να μου προτινει κατι? 

    NiRou
    NiRou
    Οθόνες & Projectors 3

    Intel N-7260 χαμηλή επίδοση με wifi

    Hola all..... Έχω ένα λαπτοπακι της ASUS, N551JM το οποιο φοράει καρτουλα δικτύου του θέματος... Και θέτω το εξής ερώτημα: ειναι λογικό στα speed tests να πηγαίνει έως 60-80 mbps, ενώ στο σπίτι έχω 200αρα? Δοκίμασα και με καλώδιο udp και χτυπάει μέχρι και 180 mpbs. Τι συμβαίνει δεν καταλαβαίνω. Έχω ελέγξει για κανάλια για τυχόν παρεμβολές και η μπάντα που εκπέμπει είναι 5 GHZ σε απόσταση 4ρων μέτρων χωρίς εμπόδια.

    skepasti21
    skepasti21
    Intel Platform

    πιστωτικές κάρτες ερωτήσεις

    Καλησπέρα σε όλους.   Επειδή δεν ξέρω από πιστωτικές, να ρωτήσω 1-2 πράγματα.   Η παλιά πιστωτική POST CREDIT, μας στείλανε την νέα τής τράπεζας. Την χρησιμοποίησε την νέα, λοιπόν, η μητέρα μου για μια αγορά €150,00, χωρίς να βάλει δόσεις. Στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν έχουμε λογαριασμό. Μόνο την πιστωτική.   Λόγω έχει καθυστερήσει να έρθει το έντυπο ενημερωτικό (statement εάν το λέω καλά) για να κάνουμε και την πληρωμή, μπορώ να πάω σε ένα ATM, να κάνω πληρωμή; Και

    serpico75
    serpico75
    Off topic 7

    κλωνοποίηση δίσκου

    χαιρετώ όλους,   πρόκειται να κάνω κλωνοποίηση ενός δίσκου μου των 250 gb   ο δίσκος έχει ελευθερα τα 144 gb   το θέμα είναι ότι ο άλλος δίσκος είναι των 160 gb και δεν ξέρω εάν η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει  χωρίς προβλήματα  

    nikonick
    nikonick
    Γενικά για Η/Υ 2

    Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 5
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.