Jump to content



αντικατάσταση μπαταρίας?


Recommended Posts

motherboard:DFI PS83-BL. Απ' ό,τι βρήκα στο internet, πρέπει να μιλάμε για 2005!!!

Είναι πολλών ετών υπολογιστής. Ο υπολογιστής, λόγω αγοράς ενός νέου, μπήκε στην άκρη, σε μία αποθήκη, για κάνα εξάμηνο. Τώρα, θέλουμε να τον ξαναβάλουμε μπροστά.

 

Προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την αναβίωση:

-πατώντας το power on, ο υπολογιστής ξεκινούσε, και μετά από 3-4 δευτερόλεπτα έσβηνε. Αυτό το έκανε τις 2 πρώτες ημέρες.

-την τρίτη ημέρα, σύνδεσα τον υπολογιστή σε UPS, και ξεκινώντας την πρώτη φορά, έβγαλε μήνυμα:

 

CMOS checksum error - Defaults loaded

Press F1 to continue, Del to enter setup

 

Στο σημείο αυτό, πάτησα Del, και μπήκα στα settings. Ημερομηνία και ώρα ήταν σωστά, και τα υπόλοιπα φαινόντουσαν σωστά. Save and Exit, και ξεκίνησε κανονικά.

Δοκίμασα 5-6 τερματισμούς και εκκινήσεις, και όλα πήγαν καλά.

 

Είπα να δοκιμάσω και εκτός UPS. Βάζοντάς τον απευθείας στο ρεύμα, και πάλι με την πρώτη εκκίνηση έβγαλε το ίδιο μήνυμα για CMOS. Πάτησα F1, και το boot συνεχίστηκε κανονικά.

Δοκίμασα 4-5 shutdown/startup, και σε ένα ανάμεσα σ' αυτά, έβγαλε και πάλι μήνυμα CMOS.

 

Μέχρι τώρα τα συμπτώματα είναι δύο:

α. έναρξη και μετά από 3-4 δευτερόλεπτα σβήσιμο

β. άσχετα CMOS erros.

 

Η δική μου άποψη είναι ότι καί τα δύο αναφέρονται στο BIOS. Καί τα δύο, αν δεν διαβαστεί το BIOS, μπορούν να συμβούν. Και για τη μη ανάγνωση του BIOS, ένας λόγος είναι αν κάτι δεν πάει καλά με την μπαταρία.

Ο υπολογιστής είναι πολύ παλιός. Όπως είπα καί στην αρχή, μιλάμε για 2005. Ποτέ η μπαταρία δεν έχει αντικατασταθεί.

 

Την μέτρησα καί με πολύμετρο:2.89V - 2.9V. Εκεί ταλαντώνεται η τάση.

Μπορεί από 3V που είναι αυτές οι μπαταρίες, το 2.89V να φαίνεται ελάχιστη διαφορά, αλλά για τους υπολογιστές δεν είναι. Μπορεί αυτό το 2.89V να σημαίνει μικρή τάση, και ότι η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση.

Συν ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι συνήθως αυτές οι μπαταρίες είναι >3V. Οπότε, αυτό το 2.89V σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια (μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα, και όχι μόνο 0.11V).

 

Η άποψή σας;

 

Ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

Ίσως αν ψάξεις στο σπίτι σου, να βρεις CR2032 για να δοκιμάσεις (εγώ έχω μέσα σε ένα προγραμματιζόμενο τηλεκοντρόλ, στη ζυγαριά της κουζίνας, σε ρολόι τοίχου και στο περίπτερο της γειτονιάς).

Δοκίμασε να κάνεις και re-seat (βγάλε-βάλε) τις μνήμες και να τρέξεις με μόνο μία εξ αυτών.

 

Τώρα το πόσο λίγο ή πόσο πολύ είναι το 2.89V, εξαρτάται από το κύκλωμα της κάθε μητρικής. Μπορεί να παίρνει 2.89V και να το μετατρέπει σε 3.3V. Μπορεί να έχει και κάποια δίοδο και στο 2.9V να κόβει.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, βρήκα κάτι πολύ σημαντικό, που δεν ξέρω αν εξηγεί τα πάντα. Αλλά, σίγουρα, αποδεικνύει αντικατάσταση τροφοδοτικού.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δεν έδωσα στην αρχή του post (sorry guys !!!).

Το καλώδιο του ρεύματος το συνέδεα πρώτα στο τροφοδοτικό και μετά έβαζα την άλλη άκρη στην πρίζα. Με το που έβαζα το καλώδιο στην πρίζα, ο υπολογιστής ξεκίναγε χωρίς να πατήσω το power.

Στην αρχή σκέφτηκα διάφορα:
-power button
-κάπου ίσως βραχυκυκλώνει κάτι στο case
-μητρική

Αλλά εδώ είναι το σημαντικό που λέω. Έχω ένα PSU tester. Πριν λίγο μέτρησα το τροφοδοτικό. Δεν χρειάστηκε να πάω στα περιφερειακά καλώδια. Μου έβγαλε σφάλμα στο 5VSB. Οπότε το τροφοδοτικό θέλει σίγουρα αλλαγή.

Εφόσον έχει πρόβλημα το stand by 5V, μάλλον σ' αυτό οφείλεται το ξεκίνημα του υπολογιστή από μόνο του με τη σύνδεση στην πρίζα.
Στο ίδιο πρέπει να οφείλεται και το κλείσιμο μετά από 3-4 sec.
Αν μπορεί κάποιος να μας τα εξηγήσει τεχνικά για να 'χουμε και την απόδειξη, θα ήταν πολύ καλό.

Τώρα, αυτό που με προβληματίζει είναι το μήνυμα περί CMOS message. Όχι, δεν αλλάζω καί δεν ξεχνάω όλα αυτά που είπα περί μπαταρίας και τάσεων. Το pc είναι πάρα πολύ παλιό, χωρίς αντικατάσταση μπαταρίας >10 χρόνια. Οπότε η μπαταρία πρέπει να θέλει αλλαγή. Και σ' αυτήν πρέπει να οφείλεται το μήνυμα στην εκκίνηση. Αλλά, υπάρχει πιθανότητα το 5VSB να παίζει κάποιο ρόλο στα περί CMOS stop message;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.