Jump to content



Motherboard fan header boost circuit


dangar

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους ,

ψάχνω για ένα κύκλωμα που να ενισχύει το ρεύμα εξόδου από ένα fan header μητρικής ώστε να μπορώ να συνδέσω πάνω του πολλούς ανεμιστήρες . Έχει πάρει το μάτι κανενός τίποτα στο internet ;

Link to comment
Share on other sites

Fan controller έχω και εμπορίου και δικούς μου . Το θέμα είναι να μπορώ από ένα fan header της μητρικής όπου έχω έλεγχο μέσω του speedfan να μπορώ να τροφοδοτήσω ανεμιστήρες όπου η ισχύς τους πλησιάζει τα 2Α χωρίς να έχω πρόβλημα .

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει κινδυνος αν βαλεις πολλους ανεμιστηρες σε ενα header να καψεις την μητρικη

μπορεις να βλεπεις τις στροφες των ανεμιστηρων συνδεοντας το κιτρινο καλωδιακι στο header και τα αλλα 2 σε ρυθμιστη στροφων

Εγω πηρα ενα ρυθμιστη 5 ανεμιστηρων αυτον :

post-13266-1416075636,0608_thumb.jpg

eworld.com.gr Ο κόσμος της Πληροφορικής

και εβαλα απο καθε ανεμηστηρα μονο το κιτρινο καλωδιο σε headers στην μητρικη και τα αλλα 2 τα συνδεσα κανονικα στον ρυθμιστη

ετσι βλεπω τις στροφες σε ολους τους ανεμηστηρες στο hwmonitor και τους ελεγχω με τον ρυθμιστη

post-13266-1416075635,8626_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους ,

ψάχνω για ένα κύκλωμα που να ενισχύει το ρεύμα εξόδου από ένα fan header μητρικής ώστε να μπορώ να συνδέσω πάνω του πολλούς ανεμιστήρες . Έχει πάρει το μάτι κανενός τίποτα στο internet ;

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, και αν βάλεις δυο δυνατούς ανεμιστήρες , σε ένα fan header μητρικής , θα κάψεις το header, μου έχει συμβεί σε μένα!!!

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=14346]MicAn[/MENTION]

τα 2Α είναι αρκετή ισχύς για να κάνει την ζημία καθώς είναι 24W σύνολο και το τρανζίστορ εξόδου θα βλέπει τα 12W όταν θα δίνει 6V στους ανεμιστήρες. Είπα να ρωτήσω και εδώ όσο θα περιμένω από MSI απάντηση.

[MENTION=3658]vasi[/MENTION]

στο εμπόριο υπάρχει ( mcubed Fanamp και ίσως κάποια άλλα ) αλλά το κόστος είναι ένα θέμα. Εγώ ρώτησα αν έχει δει κανείς κάτι για DIY κύκλωμα .

Εν πάσει περιπτώσει ευχαριστώ όλους , κάτι βρήκα από ένα φίλο , θα το δοκιμάσω και θα ενημερώσω σχετικώς .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εδώ λοιπόν φίλοι , για να σας δώσω τα αποτελέσματα από την λύση που σας είπα ότι βρήκα. Χρησιμοποίησα λοιπόν κατά βάση αυτό το κύκλωμα Temperature-controlled 12V dc Fan - RED - Page109 , με κάποιες τροποποιήσεις. Αφαιρέθηκε λοιπόν ο διαιρέτης τάσης εισόδου που σχηματίζεται από τα R1 και R2 και σαν σήμα οδήγησης του κυκλώματος χρησιμοποιήθηκε το (+) από το fan header της μητρικής , σε σειρά με μία αντίσταση 220Ω (όπως κάποιος φίλος πρότεινε) που οδηγείται στη βάση του Q1 ( NPN τρανζίστορ ) . Επίσης παραλείφθηκαν τα εξής από το κύκλωμα: C1,R6, R7, D1.

Για το δικό μου κύκλωμα χρησιμοποίησα για Q1 το 2Ν3904 (NPN τρανζίστορ), για Q2 το BD176 (PNP τρανζίστορ εξόδου 3Α) με μία μικρή απαραίτητη ψύκτρα και για R5 ένα πολύστροφο ποτενσιόμετρο 10kΩ , τα υπόλοιπα ως έχουν.

Σημείωση – τα 0V και 12V τα παίρνουμε κατευθείαν από το τροφοδοτικό οπότε η απαίτηση του κυκλώματος από την μητρική είναι μερικά mA.

Στο ζουμί τώρα – κατάφερα να ελέγξω 3 ανεμιστήρες με ολικό φορτίο 1,15Α με μόνο 0,13V Vdrop. Χωρίς τον ελεγκτή η Vdrop ήταν 0,25V. Σε δοκιμές που έγιναν παρατηρήθηκε πτώση τάσης 0,27V όταν το φορτίο ανέβηκε στα 1,5Α. Ακόμα και τότε όταν λειτουργούσαν οι ανεμιστήρες με 4V (κατάσταση όπου η δημιουργία θερμότητας είναι η μέγιστη) η μικρή ψύκτρα ίσα που ζεσταινόταν. Επίσης , με λίγο ψάξιμο στο pot των 10ΚΩ (R5) το κύκλωμα λειτουργεί απολύτως γραμμικά και ανάλογα της τιμής που βάζουμε στο speedfan ή σε όποιο άλλο πρόγραμμα που ελέγχουμε τους ανεμιστήρες μας.

Παρατήρηση – για να λειτουργήσει το κύκλωμα θα πρέπει στο fan header της μητρικής η τάση εξόδου του να μεταβάλλεται από το μεσαίο pin (+12V) . Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με ένα πολύμετρο. Και αυτό γιατί υπάρχουν μητρικές που για τον έλεγχο των ανεμιστήρων τους χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο (low side pwm) μεταβάλλοντας το pin των 0V – αν είναι αυτή η περίπτωσή σας τότε το κύκλωμα δεν θα δουλέψει , οπότε μεγάλη προσοχή εδώ.

Το τρανζίστορ που χρησιμοποίησα θα μου ελέγξει άνετα ανεμιστήρες μέχρι 2-2,5Α , πάντα όμως με κατάλληλη ψύκτρα και αυτό φυσικά κατόπιν παρατήρησης. Αν επιλεγεί καλύτερο τρανζίστορ μεγαλύτερης ισχύος μπορούμε να ανεβάσουμε το φορτίο ακόμα περισσότερο.

Αυτά από μένα , καλή τύχη σε όποιον το επιχειρήσει και φυσικά πολύ προσοχή στην τοποθέτηση μέσα στο κουτί για αποφυγή βραχυκυκλωμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.