Jump to content

SATA vs IDE

Recommended Posts

Καλησπερα παιδες!

Εχω βαλε 2 σκληρους ο ενας ΣΑΤΑ και ο αλλος IDE.

Στον ΣΑΤΑ εχω περασμενα τα win7 και στον IDE τα winxp.Εχω επιλεξει Boot Priority τον SATA απο τις ρυθμισεις του BIOS.

Το προβλημα μου ειναι οτι στην μαυρη οθονη που δειχνει τις συσκευες κτλ. στην αρχη μου πεταει ενα

"Disk Boot Failure, Insert System Disk And Press Enter".

Εχω παρει κανα 2-3 αποψεις απο κατι φιλους,αλλα θα ηθελα και την δικια σας.

Ξερει κανενας τι παιζει ?

Thanks!

Υ.Γ. Πρωτα περασα τα winxp στον IDE και μετα τα win7 στον SATA

λεω, εγώ τώρα .. μήπως έχεις στο boot priority και καμια άλλη συσκευή πρίνα από τους δίσκους . καμια επιλογή για floppy ,Usb , lan ,κλπ...

Αυτό που καταλαβαίνω είναι κάποιο άλλο device προηγείται του sata δίσκου και αφου πάει και το ψάχνει δεν βρίσκει τιποτα πεταει το μήνυμα και μετά συνεχίζει με τον sata και τον Loader των 7αριών.

Φαντάζομαι ότι από'οτι έχει γράψει ότι τελικά μπαίνει και στα 7αρια και στα ΧP . αν δεν μπαίνει σε κανένα τότε το πρόβλημα είναι αλλού και πράγματι μπορεί να έχει παέι και να έχει φτιάξει στον ide to boot Partition η εγκατάσταση απο τα 7.

Γενικα σε μητρικες που εχω χρησιμοποιησει με ιδε και σατα μαζι γινεται ενας αχταρμας.

Δοκιμασε εναν ενα δισκο αν μπουταρει και μετα βαλε κ τον αλλο.

Μετα δοκιμασε πχ να απενεργοποιησεις απο το βιος το δευτερο δισκο. Στη μητρικη μου πχ εχει disk drives και αφηνεις μονο αυτον που θες να μπουταρει, οποτε στις επιλογες εχει μονο αυτον και το dvd,usb κλπ και οχι δευτερο δισκο.

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk

Αν το συστημα σου πριν εβγαζε να επιλεξεις λειτουργικο τοτε ο booloader σου ειναι στον IDE. Η αλλη περιπτωση ειναι να αλλαξες τον controller απο IDE σε native η AHCI.

Δεν εχω τον δισκο χωριζμενο σε 2 παρτιτιον με 2 λειτουργικα.

Εχω 2 λειτουργικα σε 2 διαφορετικους δισκους

Απλα οταν εχω τον καθε ενα δισκο ξεχωριστα μονο του μπουταρει κανονικα,ενω οταν

τους συνδεω και τους 2 μαζι οπως σας ειπα δε μπουταρει και μου πεταει το μυνημα αυτο.

Λετε να φταιει μηπως το οτι εκανα πρωτα εγκατασταση στον ΙDE τα xp και μετα στον SATA τα win7? Μηπως να φταιει η καλωδιοταινια?

Υ.Γ. Η μητρικη μου ειναι ABIT FATALITY F-i90HD

Ο σκληρος ο ide είναι western digital?? Αν ναι μηπως το εχεις σε master/single drive mode??Στο λεω γτ μια φορα ειχα παθει αυτό και εγω και μου εβγαζε το ιδιο μηνυμα.

οχι, ειναι Μaxtor DiamondMax Plus 9

Αλλαξα jumperakia,το δοκιμασα σε ολα τα mode αλλα παλι τα ιδια!

Ετρεξα το Win7 Maintenance Tool System (παρομοιο με το Hiren's Boot ειναι), εκανα ελεγχο τον δισκο για τυχον σφαλματα και μου τον εβγαλε οκ.

Τελικα θα βγαλω τελειως απο την μοναδα και θα

αφησω μονο τον SATA γιατι δε βγαζω ακρη. Το πολυ-πολυ τον αντικαθιστώ με εναν ιδιο σε χωρητικότητα SATA για να μην υπαρξει προβλημα!

Σας ευχαριστω ολους για την βοηθεια! Να'στε καλα!!

...επειδή με τα πολλά μπορεί να τα έκανες σαλάτα :

α) Σιγούρεψε ότι στην ΑΚΡΗ της IDE καλωδιοταινίας, βρίσκεται ο Mαξ, στη μέση το drive και ότι τα τζαμπεράκια πάνω τους είναι στις θέσεις που έγραψες πριν (σιγουρέψου ειδικά για τον Mαξ, μιας κι έχουν έναν ηλίθιο τρόπο -που μπερδεύει- ν' απεικονίζουν στ' αυτοκόλλητα τους τις θέσεις των τζαμπερακίων, οι Μαξ. Στην τελική, φρόντισε και Μαξ και drive, να έχουν τα τζαμπεράκια στο "CS"=cable selection...).

β) Σιγούρεψε ότι στο boot priority του BIOS setup της mobo σου, η σειρά εκκίνησης είναι

CD

HDD (ή Hard Disk ή Hard Disk 0 - ή οτιδήποτε σου φαίνεται σωστό κι έχει να κάνει με σκληρούς. Αναλόγως θα ορίσεις και την επόμενη συσκευή. Πχ, αν ορίζει το συγκεκριμένο BIOS στο device priority έναν-έναν τους δίσκους, τότε θα πρέπει κάθε φορά να ορίζεις από εκεί τον δίσκο απ' τον οποίο θες να μπουτάρεις. Αλλιώς θα ορίζεις απλά "Hard Disk" ή "HDD", και μετά σε άλλο υπομενού, όπου πιθανώς υπάρχει η σειρά των ΣΚΛΗΡΩΝ και μόνο, θα ορίζεις κάθε φορά από ποιόν δίσκο θα μπουτάρεις).

Από τη στιγμή που ο καθ' ένας ξεχωριστά μπουτάρει κανονικά, και οι 2 boot loaders (των ΧP και των 7ριών), είναι εκεί που πρέπει (στον κάθε αντίστοιχο δίσκο δηλαδή - τον IDE και τον SATA). To ζήτημα είναι στο BIOS boot order, ΙΣΩΣ πλέον σε συνδυασμό με την σύνδεση του Μαξ και του drive που λέγαμε...

Ολα αυτα τα εχω κανει.Η μονη λαθος κινηση που εχω κανει ειναι να που εβαλα την ακρο του καλωδιου του IDE στο Cd-Rom και το μεσαιο κουμπωμα στον σκληρο δισκο.

Μαλλον πρεπει να το κοιταξω αυτο με τις συνδεσεις.Ισως οφειλεται εκει περα το προβλημα! Ευχαριστω για την απαντηση!!

To φαντάστηκα, γι' αυτό το τόνισα (μιας και είπες ότι τα τζαμπεράκια τα έχεις master για Max και slave για το drive - κι επειδή συνήθως οι δίσκοι είναι πιο κάτω στο κουτί και τα drives πάνω, και το καλώδιο πάει "μέση slave"-"άκρη master"). Άλλαξε απλά θέση στα τζαμπεράκια, μπας και είναι αυτός ο λόγος που το boot priority μπερδεύεται...

• 2 weeks later...

Μην μπερδεύεστε με τα τζαμπεριάκια, τα πράματα είναι ποιό απλά.

1- ποιόν δίσκο θεωρεί το BIOS ότι είναι ο disk0, τoν ide ή τον sata ;;;

2- Tα 7 έχουν πρόβλεψη να κοιτάνε αν υπάρχουν και άλλα λειτουργικά κατά την εγκατάσταση τους και φτιάχνουν τον bootloader στον δίσκο 0.

Για να μην μπερδεύονται λοιπόν, πρέπει κατά την εγκατάσταση του καθενώς λειτουργικού να υπάρχει μόνο ο αντίστοιχος δίσκος επάνω στο σύστημα, ο άλλος να είναι εκτός.

• 3 months later...

Τελικα δουλεψε! Οι 2 δισκοιι λειτουργουν κανονικα!

και κατι αλλο...Ποιο ειναι το πληκτρο κατα την εκκινηση για να επιλεξεις απο ποιον δισκο θελεις να μπουταρεις? (Boot Priority).

Σας ευχαριστω ολους για την βοηθεια και το χρονο σας!!

Abit Fatality F-i90HD ειναι η μητρικη

• 2 weeks later...

Αν θυμαμαι καλα γινεται και χωρις καποιο προγραμμα με f11 νομιζω κατα την εκκινηση.

Εχω δοκιμασει αλλα δεν γινεται, οποτε μονο με το προγραμμα θα γινει η δουλεια!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.