Jump to content



To raid or not to raid and what to raid??


grathk

Recommended Posts

Σκέφτομαι να βάλω αλλα 2-3Tb δίσκους αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω τι να κάνω.

Raid 0 για ταχύτητα.

Οι επιλογές εχουν ως εξής:

1)Ένας δίσκος 2-3Tb

2)Δύο δίσκοι 1-1,5Tb σε raid 0

3)Τρεις δίσκοι 750Gb-1Τb σε raid 0

4)Τέσσερις δίσκοι 500Gb σε raid 0

Ακολουθεί bench του Tom με παλιούς δίσκους(2007)

image004.png

image005.png

Οι δίσκοι θα μπούν στα sata2 της P8Z68-deluxe.Με ανησυχούν δύο θέματα.

Θα καταφέρει η mobo να σηκώσει τόσους δίσκους(φοράει ήδη εναν vertex3 για λειτουργικό και εναν 1Tb για media) ή θα χρειαστώ pci-e controller για το raid?

Το άλλο θέμα ειναι το redundancy που πέφτει όσο προσθέτουμε συσκευές στο raid 0 και ενώ ανεβαίνουν οι ταχύτητες,μπορεί να χαθούν όλα αν χαλάσει ενας απ'τους δίσκους.

Αξίζει να δώσω τα παραπάνω € και να πάω στους WD RE4 ή εχουν τα ίδια ποσοστά θνησιμότητας με τους black/blue/green

Γενικά τί δίσκους προτείνετε?

1Tb RE4

500Gb RE4

Link to comment
Share on other sites

Ρε συ τρελιάρη. Θα κάνεις raid0 για να έχεις το λειτουργικό αλλού;

1)Ένας δίσκος 2-3Tb

Data θα βάλεις απλά. Αν το θες για παιχνίδια κλπ και δε σε χωράει ο υπάρχων ssd πάρε άλλον έναν ssd και τελείωσες.

Τι νομίζεις οτι θα κερδίσεις αν βάλεις σε raid0 2 extra δίσκους για να αποθηκεύεις άσχετα αρχεία; Τίποτα.

ααα θα αποσυμπιέζεις αρκετά πιο γρήγορα αλλά άμα σκάσει ο ένας δίσκος κλάψε και τον άλλο.

Θα προτείνω κάτι καλύτερο. Πάρε άλλον ένα δίσκο των 2TB και άλλον έναν των 500GB. Κάνε τον 500GB εξωτερικό και κάθε βδομάδα τράβα backup αυτά που δε θες με τίποτα να χάσεις.

OFF TOPIC:

Τελικά δεν έφυγες για Τσεχία....

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι οτι κάνουν μεγάλες μεταφορές αρχείων,απλά τα αρχεία συστήματος win2003/xp ειναι μικρά σε μέγεθος και αν ειναι μόνος του ενας δίσκος απλά τον λιώνουν οταν τρέχουν 2+vm μαζί.

Σκεφτόμαι να γίνει short stroke ενα partition ~200Gb για τα vm και ο υπόλοιπος χώρος για storage,αλλα δεν ξέρω αν θα ειναι βιώσιμη λύση.Aν θα σέρνεται το (μεγάλο) partition,δηλαδή αν έχω ταχύτητες μεταφοράς κάτω απο 85mb/s σε mkv/iso αρχεία θα ειναι μούφα..

Link to comment
Share on other sites

Ναι τσεχία δεν εκατσε δυστυχώς..

Δεν έδιναν και καλά λεφτά, ίσως καλύτερα που δεν...

Εφόσον θες δίσκους για τα vmware σου γιατί δε παίρνεις κανέναν μικρό να τα σπάσεις σε 2 κ 2 και μετά να βάλεις 1 tb για χύμα data.

Δεν μπορώ να ξέρω να σου πω πως θα συμπεριφερθούν με τα vmware στημένα και να μεταφέρεις αρχεία. Καλό θα ήταν να τα είχες σε ξεχωριστό δίσκο.

Link to comment
Share on other sites

Απο δίσκους τι έχεις να προτείνεις απο άποψη αξιοπιστίας.?

WDGreen ξέρω πέφτουν σαν τις μύγες, το ίδιο και οι blue αλλα απο seagate βλέπω μόνο τους ΧΤ να αξίζουν.

Green απο seagate δεν εχω δοκιμάσει αλλά πιστεύω θα παίζουν θέματα με το parking των κεφαλών όπως και στους green της WD.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά WD έχω απογοητευτεί. Είχα 5χ RE3 400GB για ένα NAS (4 στο NAS και 1 spare). Τους 3 τους έστειλα για RMA γιατί χτυπήσανε. Και γενικά 50% απ'οτι έχω βάλει wd τους έχω γυρίσει rma

Oι samsung spinpoint θεωρούντε καλοί. Έχω δύο του 1TB εδώ και 1μιση χρόνο, όχι τους 5400 αλλά τους 7200 και είναι σκυλιά. Και τους έχω ζορίσει αρκετά. Στον έναν έχω μόνο Mp3 και ο άλλος είχε το os μέχρι πρότινως και τα torrents.

Για άλλους δε μπορώ να σου πώ γιατί δεν έχω εμπειρία.

Αλλά δεν είναι και η αγορά για να πείς οτι θα πάρεις μηχανικό δίσκο. Είναι ακριβοί. Κάνε λίγο υπομονή λένε για καλοκαίρι θα πέσουν οι τιμές αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον πριν το καλοκαίρι θα πέσουν οι τιμες απ'οτι ακούω.

Οι F1 ειναι γρήγοροι τους εχω δει αλλα F3/F4 ειναι green οποτε nogo .Το άλλο κακό ειναι οτι οι seagate έχουν μόνο 32Mb cache ενώ τα RE4 της WD έχουν 64mb cache και firmware που δεν επιτρέπει εύκολο drop απ'το array.

Σε θήκες εχω δει και εγώ να φευγουν πολλοί δίσκοι,παίζει να εχει να κάνει με την τροφοδοσία.

πχ

Είχα πάρει 3x750 mybook οι 2 φύγανε DOA την πρώτη εβδομάδα και ο τρίτος επιστράφηκε γιατι άκουγα klak klak.

Πήρα αλλους 2x750 mybook και εναν 1Tb mybook τους εβγαλα απτις θήκες και ακόμα ζουν οι 2.Ο ενας 750άρης απλά σταμάτησε να γυρίζει μετα απο κανα χρόνο.

Green ολοι τους.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ μιλάω για internal στην χειρότερη σε NAS. Εξωτερικούς έχω και εγώ και γνωστοί και δεν κάνουν κιχ. Ειδικά ο 2.5 external usb που έχω κάθε μέρα για την δουλειά τραβάει ζόρι και ακόμα αντέχει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Εντάξει τι να πω.Χτες πήγα πήρα τον αντικαταστάτη του Barracuda XT.Ενας ίδιος αλλά αυτή τη φορα αντι για bad sectors έχει θέματα με ταχύτητα...Αρχικά μου έλεγε οτι θέλει 22ώρες για να μεταφέρει 102Gb ασυμπίεστο vid,οπότε σταματάω μεταφορά...

Και τρέχω αυτό

skata.JPG

Τα πρώτα 400Gb εχουν θέμα προφανώς...Έτσι επρεπε να ειναι η καμπύλη κανονικά

sosta.jpg

Τώρα εβαλα pdf στα πρώτα 150GB και για να ανοίξεις και να κλείσεις ενα pdf πρέπει να περιμένεις κανα 5-7 δευτερόλεπτα...Τι να τον κάνω να τον πάω και αυτόν πίσω?:bye:

Oι παλιοί μου οι δίσκοι ακόμα και οι green δεν εχουν τέτοια dips πουθενά...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν ειναι το καλώδιο....Πάλι περα δώθε πλαίσια με βλέπω..

Δοκίμασα 3 καλώδια ,και τα δοκίμασα στα intel sata3 ,intel sata2 και στον marvel sata3 της mobo.Βγάζει σε όλα τα ίδια.Dips στα πρώτα 400Gb στα 0,5Mb/sec

Epic fail η seagate δεν βρισκω ούτε firmware στο site τους..ούτε με άφησε να κάνω registration,λέει άγνωστο Serial number.

Link to comment
Share on other sites

Ανοιχτός ήταν και ο δεύτερος,στο τέλος κατέληξε να σβήνει μετά απο 5-6δευτερόλεπτα λειτουργίας..Ο FAEX πάντως ειναι γρήγορος και δεν τον ακούω κάν.Λίγο ψηλά temps έχει(40C max) αλλά αυτό δεν ειναι ιδιαίτερο πρόβλημα.Θα τσιμπήσω μάλλον αλλον ένα και θα παίξουν σε raid σύντομα!

Link to comment
Share on other sites

Φοβάμαι οτι ο 2ος που σου δώσανε απο πλαίσιο δεν ήταν επισκευασμένος είτε τίποτα άλλο. Πάντως δε σου δώσανε σφραγισμένο για να πεις πχ δεν ξαναπαίρνω seagate.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω θέμα με την seagate,μια χαρά δίσκους βγάζει.Απλα τα κομμάτια ήταν εκθεσιακά(βιτρίνας) και παίζει να ειχαν φαει κλοτσιές,τούμπες κτλ.Το καλό με την WD ειναι οτι στις μεγάλες σειρές έχεις 5χρόνια εγγύηση,κάτι αρκετά σημαντικό αφού προιδεάζει για καλύτερη ποιότητα υλικών και υψηλότερο reliability .

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.