Jump to content



Επιλογή οθόνης, ο άσχετος


Spyrious

Recommended Posts

Εδώ και μερικά χρόνια εχω την philips 200wp.Είμαι πολύ ευχαριστημένος,αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να την αλλάξω.Μου κάνει και μερικά τσαλίμια τελευταία.Περίσσότερο για gaming και λιγότερο ταινίες αλλά και το συνισθισμένο internet.Λέω να πάω σε 27" κατευθείαν αφού δεν ξερω μετά απο πόσα χρόνια θα αλλάξω πάλι.Μέχρι τώρα είμαι με την 4870,η οποία απο το νέο έτος θα αλλαχθεί σε κάτι δυνατότερο.Είδα πολλά θέματα εδω μέσα αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω κάποια άκρη.Είδα στο πλαίσιο 2 οθόνες

Samsung S27B370H LED Monitor 27'' - Όλες οι οθόνες - plaisio.gr

LG M2755D-PZ LED-TV-Monitor 27'' - Όλες οι οθόνες - plaisio.gr

δεν έχω ιδεα αν λένε τίποτα αυτές.Αν όχι τότε παω σε 24" σε αυτήν εδώ ίσως;

LG M2482D-PZ LED TV - Monitor 24'' - Όλες οι οθόνες - plaisio.gr

Όποια βοήθεια δεκτή.Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας παραπάνω και ψάχνοντας γενικά κατάλαβα πως θέλω IPS Panel.Σωστά;

Βρήκα αυτές εδώ

Iiyama ProLite XB2485WSU | Skroutz.gr

Dell UltraSharp U2412M | Skroutz.gr

στις 24"

ή σε PVA

Iiyama ProLite XB2472HD | Skroutz.gr

Link to comment
Share on other sites

αν έχεις τη δυνατότητα να κάθεσαι σε τουλάχιστον μισό μέτρο απόσταση απο την οθόνη τοτε παρε 27" . εμένα , που στο γραφείο δεν υπάρχει χωρος για να παέι πιο πίσω η οθόνη, με κουράζει η κοντινή απόσταση

Link to comment
Share on other sites

Ναι ανετα εχω μισό μετρο απόσταση απο την οθόνη.Ακόμα και τώρα με την 20,1".Διαβάζω και το thread του SLN αλλά δεν ξέρω.Αλλά τι πανελ είναι καλό για παιχνιδια;PVA,IPS ή να κοιτάω μόνο το response να είναι χαμηλό;

Link to comment
Share on other sites

τα ips panels έχουν πάρα πολύ ζωντανά χρώματα.

κατα τη γνώμη μου ,η διαφορά που έχουν στους χρόνους απόκρισης δε νομίζω πως γίνεται αντιληπτή απο το μάτι.

για 27" μην κοιτάς σε ανάλυση 1920x1080, δε λέει

Link to comment
Share on other sites

Μη βιαστείς να αγοράσεις κάποιο από τα παραπάνω monitor φίλε.Καταρχήν επειδή σε ενδιαφέρει το gaming κυρίως και μετά οι ταινίες το IPS panel δεν είναι απαραίτητο εκτός και αν μπορείς να βρεις ένα με καλό χρόνο απόκρισης (response time).Ποτέ μα ποτέ μη βασίζεσαι στα νούμερα που σου παρέχει ο κατασκευαστής, 90% των περιπτώσεων είναι πλασματικά και δε λένε την αλήθεια.Πρέπει να μπεις στο web να διαβάσεις reviews από εξειδικευμένα sites.

Γενικά τα IPS είναι πιο ποιοτικά από όλα τα υπόλοιπα σε όλους τους τομείς, έχουν καλύτερες γωνίες θέασης (καλό για ταινίες) αλλά συνήθως υστερούν σε response time (κριτήριο για gaming) & contrast, γι'αυτό και ιδανικά ψάχνεις ένα με καλά αυτά τα 2.Να δίνεις σημασία επίσης στην εργονομία και την κατανάλωση.Για τους παραπάνω λόγους εγώ προσωπικά και όχι μόνο, θεωρώ την αγορά ενός καινούριου monitor τη πιο δύσκολη όσον αφορά τα περιφερειακά.

Το να πας από 20 σε 27 είναι μεγάλο βήμα όσον αφορά την απόσταση θέασης,το μισό μέτρο δε σου φτάνει, θέλεις 1 μέτρο.Επίσης στην 27άρα η φυσική ανάλυση στις περισσότερες είναι 1920x1080/1200, λίγες υποστηρίζουν 2560x1440.Αν θέλεις monitor με ανάλυση 2560x1440 θα πρέπει να σκάσεις πολλά χρήματα για κάρτα γραφικών με τη λογική ότι σε βάθος χρόνου θα παίζεις games σε αυτή την ανάλυση.Τα games τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και γίνονται αδηφάγα & το σύστημά σου πρέπει να είναι αρκετά δυνατό και από CPU,RAM για να σηκώσει τη κάρτα γραφικών που θα παίζει σε 2560x1440 σε βάθος χρόνου.Ταπεινή μου άποψη είναι να επενδύσεις τα χρήματά σου σε ένα καλό 24''άρι monitor με 1920x1080\1200 παρά σε ένα ποιοτικά υποδεέστερο 27''άρι στα ίδια χρήματα.Η διαφορά που θα δεις σε σχέση με τις 20 ίντσες είναι και πάλι τεράστια.Μην πάρεις 27''άρι monitor που δεν υποστηρίζει 2560x1440, θα τυρρανάς τα μάτια σου σε βάθος χρόνου.

Δώσε μου λίγο χρόνο και θα σου απαντήσω σήμερα με 2-3 καλές προτάσεις, θα κάνω μία μικρή έρευνα αγοράς & θα σε ενημερώσω συντόμως.

Link to comment
Share on other sites

σκέψου και κάποιο monitor με 120hz αν βάζεις το gaming πρώτο.

Η ποιότητα των 120 που κυκλοφορούν είναι απαράδεκτη και για να πάρει κάποιος, θα πρέπει να τη θέλει μόνο για gaming και όχι απλά να είναι η 1η του προτεραιότητα. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ IPS/SPVA και των φτηνιάρικων ΤΝ.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στο gaming, η DICE ήδη σκέφτεται να βάλει fps cap στο BF4 στα 100hz, οπότε μπορεί να κάνει επένδυση τώρα και σε 1-2 χρόνια να χτυπάει το κεφάλι του.

Link to comment
Share on other sites

Δώσε μου λίγο χρόνο και θα σου απαντήσω σήμερα με 2-3 καλές προτάσεις, θα κάνω μία μικρή έρευνα αγοράς & θα σε ενημερώσω συντόμως.

Συνεχίζω από εκεί σταμάτησα.

Δε σου συνιστώ επίσης 120Hz αν και υπάρχουν κάποια που το response time είναι πραγματικά record breaking.Όπως και νά'χει συμφωνώ με τον Wizard, μην πάρεις 120Hz παρά μόνο εάν θέλεις 3D.Είναι κρίμα πάντως γιατί η πραγματικότητα είναι ότι τα monitor με τα καλύτερα response times είναι φυσικά τα TN 120Ηz, δεν αναφέρομαι στα φτηνιάρικα, υπάρχουν TN monitors που αξίζουν, αν και ένα IPS monitor το θεωρώ όντως πιο ολοκληρωμένη επιλογή.

Καταρχήν για τα μοντέλα που έχουν προταθεί στην αρχή =>

Iiyama ProLite XB2472HD => όχι και το καλύτερο image quality, δεν είναι IPS

Iiyama ProLite XB2485WSU => ακατάλληλο για gaming δυστηχώς

Dell U2412M => όχι αρκετά καλό για gaming & ταινίες

τα υπόλοιπα μοντέλα δυστηχώς δε μπορώ να εκφέρω γνώμη καθώς δεν υπάρχει αρκετό υλικό στο web για σωστά συμπεράσματα, για το λόγο αυτό δε στα προτείνω.Έτσι και αλλιώς είναι αρκετά δύσκολο να βρεις καλό 27''άρι που να υποστηρίζει 2560x1440 & να έχει και καλό response time.Όπως και προανέφερα σου προτείνω να επενδύσεις σε 24''άρι με 1920x1080\1200 αν γίνεται.

Οι προτάσεις μου =>

Iiyama ProLite E2473HDS | Skroutz.gr

TN panel & λογική τιμή, καλό response time & χρώματα , μέτρια εργονομία & contrast.Το contrast είναι σημαντικό κριτήριο π.χ. για επεξεργασία εικόνας, αν δε σε ενδιαφέρει αυτό πολύ είναι πολύ καλή επιλογή.Έχει HDMI,DVI,VGA,είσοδο για ακουστικά & speakers.

Asus PA248Q | Skroutz.gr

Ακριβό αλλά πολλά extra.Δες τα χαρακτηριστικά του στα link.Από τα λίγα καλά που υποστηρίζουν 1920x1200,τέλεια εργονομία & καλή κατανάλωση για IPS.To response time είναι "αρκετό" για gaming, ούτε καλό ούτε μέτριο, το τονίζω αυτό για αποφυγή confusion.Contrast κάτω του μέσου όρου όπως & η πλειοψηφία των IPS.Εάν σε ενδιαφέρουν τα extra χαρακτηριστικά, ψάχνεις ικανοποιητικό response time & μπορείς οικονομικά, αυτό το monitor αξίζει.

Asus PA238Q | Skroutz.gr

Στην ίδια λογική με το προηγούμενο Asus αλλά πιο παλιότερο μοντέλο & πιο φτηνό.1920x1080.

Αν δε σε ενδιαφέρουν οι εργονομίες & τα extra των Asus όπως & οι γωνίες θέασης ενώ επιζητάς το κάτι παραπάνω σε response time πάρε το Iiyama.Εάν σε ενδιαφέρουν τα παραπάνω και να έχεις το minimum τουλάχιστον σε response time για ικανοποιητικό gaming + γωνίες θέασης πάρε το Asus PA248Q εάν σε παίρνει οικονομικά αλλιώς το PA238Q.

Ελπίζω να σε βοηθήσουν όλα τα παραπάνω.Καλή επιλογή.

Link to comment
Share on other sites

δεν είναι όλα τα TN φτηνιάρικα, είναι ανάλογα το budget που θέλει να δώσει. Έχω βάλει δίπλα δίπλα 27άρη και 23άρη LG ips με μία Samsung S27B350H 60Hz που κυμαίνοντε στο ίδιο εύρος τιμής, και το samsung μου άρεσε περισσότερο, ήταν φωτεινό και ευκρινές με ωραία χρώματα ενώ το ips μου φάνηκε θολό και σκοτεινό με πολύ bleeding (ότι ρύθμιση και αν προσπαθούσες να το κάνεις). Μάλιστα το LG το κάναμε και RMA μας στείλανε άλλο και είχε πάλι το ίδιο θέμα... Βέβαια οταν κοίταξα σε DELL έπαθα πλάκα με την διαφορά που είχε με τις LG (εντωμεταξύ έχουν το ίδιο ips panel lg και DELL απο ότι έχω διαβάσει).

Είναι σε πόσο καλό κομμάτι θα πέσεις ότι Panel και αν διαλέξεις, τα LCD πάσχουν κυρίως απο backlight bleeding και χαλάνε όλη την απεικόνιση άμα πέσεις σε οθόνη που το έχει σε μεγάλο βαθμό.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους και ειδικά Bynar01.Κάπως άρχισα να μπαίνω λίγο στο νόημα.Μου φαίνεται θα καταλήξω σε 24".Ώστε να αποφύγω και την αγορά πολύ ακριβής κάρτας.Τα 420+ της Asus μου είναι πάρα πολλά.Τα 212 της iiyama είναι πολύ ελκυστικά.Αυτό που με μπερδευει τώρα είναι η ανάλυση 1920x1080 ή 1920x1200;Φαντάζομαι το πρώτο ειναι 16/9 και το άλλο 16/10;Ποια ανάλυση είναι πιο σωστή και έχει πιο πολύ "εικόνα";Σαν έξτρα πχ τα ηχεία δεν μου χρειάζονται.

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Ιδανικά θέλουμε την 1920x1200, αυτό σημαίνει ότι θα βλέπεις 10% περισσότερη πληροφορία στην οθόνη όποτε σερφάρεις ή χρησιμοποιείς μία εφαρμογή π.χ. office & γενικά για οποιαδήποτε καθημερινή χρήση εκτός από HD περιεχόμενο.Το x1200 σου δίνει μεγαλύτερη λεπτομέρεια και πληροφορία αφού τα pixel είναι περισσότερα κατά 120.Απλώς όταν θα βλέπεις μία ταινία HD θα έχεις μαύρες μπάρες πάνω & κάτω, το οποίο δεν επηρεάζει την ποιότητα της ταινίας.

Από την άλλη σε monitor x1080 θα βλέπεις κανονικά το HD περιεχόμενο χωρίς μαύρες μπάρες πάνω και κάτω (το οποίο δεν έχει καμία διαφορά στη ποιότητα σε σχέση με το x1200 πέρα των μαύρων μπαρών) ωστόσο εάν θέλεις να παίξεις ένα παιχνίδι σε ανάλυση 1920x1200 αναγκαστικά θα πρέπει να κάνεις video scaling, να γίνει stretch να το πω αλλιώς ώστε να χωρέσει όλο το περιεχόμενο με τα 120 pixel που λείπουν αφού το monitor είναι x1080.Αυτό σημαίνει απώλεια ποιότητας.Ή απλώς συμβιβάζεσαι με το ότι δε θα μπορείς να παίξεις σε ανάλυση 1920x1200 χωρίς upscaling, ή οποιαδήποτε μικρότερη ανάλυση που τελειώνει σε x1200 (1600x1200 αναλόγως την εφαρμογή\game).Πάντως για το gaming δεν είναι καθοριστικός παράγοντας το να έχεις 1920x1200 monitor.Θα είσαι κομπλέ και με 1920x1080.

Εξάλλου είναι αρκετά δυσεύρετα τα monitor 1920x1200 και φυσικά κοστίζουν περισσότερο, βλέπε το Asus PA248Q που σου πρότεινα.Εάν σε παίρνει πάρτο, αλλιώς μη σκάς καθόλου & πάρε ένα 1920x1080 και θα είσαι εντάξει & με 10% λιγότερη πληροφορία στην οθόνη σου.

Πάντως φίλε κοίτα και μερικές ακόμα προτάσεις + αυτές που σου πρότεινα πριν,είναι εξαιρετικά καλές =>

Samsung SyncMaster XL2370HD | Skroutz.gr

ΤΝ panel + Led :), καλά χρώματα, καλό response time & πολύ καλό contrast, υστερεί σε εργονομία & είναι 23"

LG IPS226V | Skroutz.gr

IPS Panel + Led :D, καλά χρώματα, καλό response time & πολύ καλό contrast, υστερεί σε εργονομία & είναι 22" και πολύ οικονομικό.

Αυτά τα 2 συν το Iiyama ProLite E2473HDS & Asus PA238Q, το Asus PA248Q είναι όντως πολύ ακριβό οπότε το βγάζουμε.Διάλεξε αναλόγως τα γούστα σου.Αν σε παίρνει να πέσεις από 24 σε 23 ή 22" δε θα χάσεις με ένα από αυτά τα 2 monitor.Πάντως το Asus PA238Q είναι ευκαιρία να το πάρεις σε αυτά τα λεφτά τώρα αφού ποιοτικά,σχεδιαστικά & εργονομικά είναι έτη φωτός μπροστά από τα υπόλοιπα.Απλώς δεν έχει τόσο καλό contrast και το response time είναι απλώς αξιοπρεπές για gaming.Εργονομικά στο Asus μπορείς να ρυθμίσεις το ύψος της βάσης,να στρίψεις το monitor δεξιά-αριστερά,πάνω-κάτω ενώ υποστηρίζει & portrait mode.Δε μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά μαζί στα περισσότερα monitor.Αν δε σε ενδιαφέρουν αυτά πάρε κάποιο από τα άλλα 3 που έχουν καλύτερες επιδόσεις σε response time, ενώ το 23" & 22" έχουν επιπλέον και πολύ καλές επιδόσεις στο contrast.

Καλή τελική επιλογή !

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.