Jump to content



Υπερχρονισμός-Θερμοκρασία Athlon Χ4 620


sakis543

Recommended Posts

Χαιρετώ την παρέα. Έχω εδώ και δύο χρόνια τον Athlon x4 620 2,6 και είπα να τον "πειράξω" λίγο, έτσι από περιέργεια χωρίς να κατέχω το αντικείμενο του υπερχρονισμού, με τη βοήθεια του google. Μετά από πειραματισμό με το FSB στο bios, κατέληξα στο 239 καθώς μου φάνηκε σταθερό. Ο επεξεργαστής πήγε στα 3,1 και υποχρεωτικά ανέβηκε και ο χρονισμός της μνήμης, Corsair XMS3 1600C9 4x2gb, στα 1593 από 1333 που αναγνωρίζει ως μάξιμουμ η μητρική κάρτα MSI 785GM-E51 (αναφέρει όμως *1600 OC). Τα volt είναι 1.375 (μάξιμουμ) για τον επεξεργαστή και 1.584 για τη μνήμη (μάξιμουμ 2.42).

Πριν επιχειρήσω τον υπερχρονισμό, εγκατέστησα το CoreTemp και μου έδειχνε 25-29 βαθμούς σε αδράνεια και έφτασε ως 62 κατά τη μετατροπή ενός βίντεο με το Vidcoder, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς και η μετατροπή ολοκληρώθηκε σε 40 λεπτά, με 100% χρήση και των 4 πυρήνων. Μετά τον υπερχρονισμό, οι αντίστοιχοι βαθμοί ήταν 31-35 και 72 και η μετατροπή έγινε σε 32 λεπτά. Δοκίμασα και το Prime95, μόνο μετά, και έφτασε στο μισάωρο η θερμοκρασία στο 80 και το σταμάτησα. Ο δείκτης αξιολόγησης των Windows 7 Ultimate, πριν ήταν 7,1 για τον επεξεργαστή και 7,2 για τη μνήμη και μετά έδειξε 7,3 και 7,4 αντίστοιχα.

Εδώ λοιπόν οι γνώσεις και η εμπειρία σας θα βοηθήσουν. Να το αφήσω ως έχει, υπερχρονισμένο, ή να ξαναγυρίσω στις αρχικές ρυθμίσεις; Τι θα έπρεπε να προσέξω; Οποιαδήποτε συμβουλή χαρακτηρίζεται ως πολύτιμη.

Έγινε επεξεργασία από sakis543
Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται. Τί Ψύξη έχεις στον επεξεργαστή και τί κουτί ανεμιστήρες έχεις ?

Για 100% σταθερότητα καλό θα ήταν να τσεκάρεις με Prime95 σε Blend για πάνω από 4hr καθώς άλλους υπολογισμούς κάνει στην αρχή και άλλους μετά από 2 ώρες. Αν δείς και στο AMD ΟC Database του forum, έχω ανεβάσει ένα screenshot με 10hr Prime Blend στα settings που είμαι τώρα. Ίσως να μην ήταν απαραίτητο, ίσως όμως να έβγαζε error και έτσι να καταλάβαινα ότι δεν είμαι σταθερός και να άλλαζα κάτι. Σε αντίστοιχο AMD Stability Thread στο XtremeSystems αναφέρεται 8hr Prime Blend ώς βασική προυπόθεση για 24/7 stable.

Εφάμιλλο είναι και το LinX, θέτοντας ένα ποσό RAM κοντά στο συνολικό, ή έστω μεγαλύτερο από τα 3/4 της μνήμης.Προσοχή όμως, οι τελευτταίες εκδόσεις δεν λειτουργούν σε AMD.

Από εκεί και έπειτα, μπορεί κάποια ενδιάμεση κατάσταση OC να είναι η χρυσή τομή, σε σχέση με απόδοση, κατανάλωση και θερμοκρασία.

Aπό ότι καταλαβαίνω έχεις στοκ ψύκτρα, για να πιάνεις τέτοιες θερμοκρασίες, οπότε καλό θα ήταν για να κρατήσεις στα 3.1 τον 620, να έκανες μια αναβάθμιση στην ψύκτρα σου.

Αν αποκτήσεις μία επαρκή ψύξη ίσως κ να είσαι κ πιό πάνω σταθερός, προσέχοντας πάντα την θερμοκρασία σου κ ρυθμίζοντας τον διαιρέτη των μνημών σου για να τις χαλαρώσεις λίγο, σε περίπτωση που δεν είναι τόσο καλές.

Καλό θα ήταν ( αν το διαθέτει η μητρική σου σαν ρύθμιση) να ανεβάσεις και τη συχνότητα του NB, από την stock τιμή των 2000MHz.

Αυτά ( και εδώ είμαστε)

Έγινε επεξεργασία από felix
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Η ψύκτρα είναι η στοκ. Αλλά έψαξα στην κατηγορία των +-25 ευρώ και είμαι μεταξύ [ame=http://www.amazon.co.uk/Xigmatek-CAC-SXHH3-U06-SD1283-Cooling-System/dp/B00432M068]xigmatek gaia[/ame] και [ame=http://www.amazon.co.uk/Cooler-Master-Hyper-212-120mm/dp/B0068OI7T8]coolermaster hyper 212[/ame]. Θα κάνουν δουλειά λες; Το κουτί είναι [ame=http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.911002]αυτό[/ame] και έχω δύο ανεμιστήρες των 8cm.

Στο bios της msi δεν έχει παραμετροποιήσεις πολλές, μόνο HT Link και DRAM Ratio. Όλα τα volt είναι κλειδωμένα αλλά με το πρόγραμμα AMD Overdrive μπορώ να τα ρυθμίσω όλα αυτά. Να σε ρωτήσω κάτι; Αν χαμηλώσω τα βολτ του επεξεργαστή (1.375 μάξιμουμ) και το πάω στο 1.25 π.χ. θα πέσει και η θερμοκρασία; Όσον αφορά αυτό με τους διαιρέτες για τις μνήμες, δεν έχω ιδέα. Αυτό που βλέπω είναι 9-9-9-9-24 2Τ στα 1.584v.

Βασικά, χρησιμοποιώ πολύ photoshop και κάνω και rendering σε βίντεο γι' αυτό μπήκα σε αυτήν τη διαδικασία. Και ψάχνω την πιο ασφαλή και σταθερή λύση διότι δεν είναι εποχή για έξοδα...Και κάτι άλλο, αν έχεις την καλοσύνη. Η κάρτα γραφικών παίζει ρόλο στο photoshop και στο video rendering; Έχω μια 5450 της MSI αλλά είναι πολύ μάπα, βαθμολογείται από τα Windows με 5. Και πάλι ευχαριστώ.

Έγινε επεξεργασία από sakis543
Link to comment
Share on other sites

Όποια από τις 2 και να βάλεις σίγουρα θα είναι καλύτερη, την Ηyper212 την είχε φίλος, καλή για τα λεφτά της.

CPU-NB Ratio δοκίμασε να ανεβάσεις από το BIOS και για τις μνήμες το DRAM Ratio. Θα στο έχει 1:2.66 , 1:3.33 κλπ.

Γενικά μπορείς να ξεψαχνίσεις το Manual της μητρικής για ότι απορίες έχεις, ειδικά στην παράγραφο που αναλύεται το Μενου που περιέχει voltage κ ΟC settings.

Για photoshop κλπ καλό θα ήταν να περιμένεις από κάποιον άλλο που κατέχει, ή να ανοίξεις κάποιο άλλο θέμα με σχετικό τίτλο, μιας και εδώ δεν βλέπει κανείς την απορία σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ξεβάθω το νήμα καθώς πιστέύω πως θα υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα, μη σκληροπυρηνικοί και μανιακοί με αλλαγές εξαρτημάτων, μηχανημάτων, κινητών κλπ. και ίσως μέσω διαδικτυακής αναζήτησης βοηθηθούν από το παρόν.

Μόλις χθες, λοιπόν, εδέησα να βάλω την ψύκτρα GAIA SD1283 της XIGMATEK.

Την είχα αγοράσει από τότε που άνοιξα αυτό το θέμα βέβαια, και σε τιμή κανόνι κιόλας, 15 ευρώ από αμαζόν, αλλά εν τέλει θεώρησα πως δεν υπήρχε λόγος να την εγκαταστήσω. Τον τελευταίο καιρό όμως ο επεξεργαστής χτυπούσε 70άρια σε κατάσταση αναμονής, οπότε ήρθε η ώρα. Η εγκατάσταση ήταν ένας ψιλοεφιάλτης, καθώς απαιτούσε αφαίρεση της μητρικής από το κουτί αλλά τελικά όλα πήγαν καλά. Μόλις άνοιξα την εργασιακή ψύκτρα της AMD, παρατήρησα πως είχε εξαφανιστεί εντελώς η θερμοαγώγιμη πάστα, οπότε πήρα και μιάν απάντηση για την αδικαιολόγητη θερμοκρασία. Η καινούργια πάστα που χρησιμοποίησα ήταν της Shin Etsu, την είχα πάρει από τότε και αυτήν. Υποθέτω βέβαια πως θα κρατήσει λιγότερο από αυτήν της AMD, καθώς δεν τη χρησιμοποίησα τόσο καιρό και η υφή της έτεινε προς πλαστελίνη. Εν γνώσει μου.

Στα της ουσίας τώρα. Σε κατάσταση αναμονής έχω θερμοκρασίες 19-27. Στην αρχή απογοητεύτηκα λίγο βλέποντας αυτά τα νούμερα, καθώς όπως γράφω στο αρχικό μου μήνυμα, αυτά περίπου είχα και με την εργοστασιακή ψύκτρα.

Το ευχάριστο σοκ ήρθε όταν έτρεξα το πρόγραμμα μετατροπής βίντεο.

Όπως γράφω και στο αρχικό μου μήνυμα, δοκίμασα και με τον επεξεργαστή ως έχει αλλά και με υπερχρονισμό.

Χωρίς υπερχρονισμό, το ανώτερο 37 βαθμοί, και με τον ίδιο ως ανωτέρω υπερχρονισμό η θερμοκρασία έπιασε "μόλις" 45 βαθμούς. Απίστευτα νούμερα. Και μιλάμε για χρήση 100% των πυρήνων για 4 συνεχόμενες ώρες.

Εν τέλει πολύ ευχαριστημένος. Αυτά τα ολίγα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.