Jump to content



Γνωστά προβλήματα (known issues) των Windows 8.


cna

Recommended Posts

Με την έλευση των windows 8 διαπιστώσαμε ότι η επιφάνεια διεπαφής μας (metro UI) ήταν από τα πρώτα που δεν μας άρεσαν, τουλάχιστον στους περισσότερους. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε με την διαπίστωση ότι, με κάποιον μαγικό τρόπο, εξαφανίστηκε το start button, αν και πλέον υπάρχουν αρκετές λύσεις που μας το επιστρέφουν (είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή). Αν ψάξουμε βαθύτερα, όμως, θα δούμε ότι τα windows 8 συνοδεύονται από αρκετά, παράξενα πολλές φορές, προβλήματα και αυτός είναι ο σκοπός του παρόντος θέματος. Η απαρίθμηση, δηλαδή, των ουσιωδών προβλημάτων που τα συνοδεύουν ώστε να μην ψαχνόμαστε με τις ώρες στον γούγλη.

Ξεκινώ με αυτά που έχω διαπιστώσει και φυσικά μπορείτε να εμπλουτίσετε το θέμα με τις δικές σας εμπειρίες:

1) Στα windows 8, όπως και στα windows 7 καθώς και στα XP, υπάρχει η επιλογή να αποφύγουμε την εισαγωγή κωδικού και να μπούμε κατευθείαν στα windows μετά το boot up. Το θέμα είναι ότι εάν επιλέξουμε κάτι τέτοιο τότε ο συγκεκριμένος χρήσης θα στερηθεί τα δικαιώματα διαχειριστή! Δεν μπόρεσα να αναπαραγάγω το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά στην πορεία ανακάλυψα ότι ένας διαχειριστής δεν μπορεί να διαγράψει όλα τα αρχεία ενός άλλου διαχειριστή, ακόμα και εάν διαγραφεί ο λογαριασμός του τελευταίου. Συγκεκριμένα δεν μπορεί να αποκτήσει, με κανέναν τρόπο, δικαιώματα επί του φακέλου C:\Users\test\AppData\Roaming\Microsoft\Libraries. Πιθανώς το πρόβλημα να μην υπάρχει εάν μπούμε σε περιβάλλον Ασφαλούς Λειτουργίας.

2) Το windows XP mode των windows 7 δεν υπάρχει πλέον. Αυτό που προσφέρει η MS στην θέση του είναι το Hyper-V, έναν διαχειριστή εικονικών μηχανών στα πρότυπα του VMware και του Virtualbox, τον οποίο μπορούμε να ενεργοποιήσουμε από τις πρόσθετες δυνατότητες των windows. Το πρόβλημα που προκύπτει από την ενεργοποίησή του είναι ότι παύει το πρόγραμμα διαχείρισης εργασιών να αποτυπώνει την τρέχουσα συχνότητα του επεξεργαστή αλλά μας δείχνει μόνο την μέγιστη. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι εάν εγκατασταθούν windows XP μέσα στο Hyper-V τότε είναι αδύνατον να ενεργοποιηθούν, έστω και εάν πρόκειται για γνήσια έκδοση του λειτουργικού.

3) Έχει διαπιστωθεί πρόβλημα στην αναγνώριση των πληκτρολογίων της Logitech, τα οποία δεν συνοδεύονται από οδηγούς της εταιρείας αλλά η λειτουργία τους επαφίεται στους ενσωματωμένους οδηγούς της MS, όπως για παράδειγμα το media K200. Συγκεκριμένα το πρόβλημα αφορά την λειτουργικότητα της σειράς πλήκτρων που αναφέρονται στον media player, την εκκίνηση του προγράμματος e-mail κλπ (start/pause, mute, volume up, volume down κλπ). Προσωπικά διαπίστωσα ότι το πρόβλημα προκύπτει είτε μετά από επανεκκίνηση του υπολογιστή, οπότε δεν υπάρχει η λειτουργία της υβριδικής αναστολής λειτουργίας, είτε εάν χρησιμοποιηθούν τα πλήκτρα πριν τελειώσει το boot up. Ακόμα πειραματίζομαι με το θέμα οπότε δεν μπορώ να δώσω σαφή λύση.

4) Δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές από το Store εάν δεν είναι ενεργοποιημένο το windows firewall ή κάποιο firewall που να το αναγνωρίζει το κέντρο ασφαλείας. Γενικότερα υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να τρέξουν τα apps του metro UI εάν έχουμε ρυθμίσει λάθος την ανάλυση της οθόνης ή εάν έχουμε λανθασμένες ρυθμίσεις ασφαλείας/ρυθμίσεις λογαριασμών. Ευτυχώς η MS φρόντισε και μας έδωσε αυτό το εργαλείο που διορθώνει τέτοια κοινά σφάλματα.

Αυτά προς το παρόν. Φαντάζομαι ότι έπεται συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

1) Στα windows 8, όπως και στα windows 7 καθώς και στα XP, υπάρχει η επιλογή να αποφύγουμε την εισαγωγή κωδικού και να μπούμε κατευθείαν στα windows μετά το boot up. Το θέμα είναι ότι εάν επιλέξουμε κάτι τέτοιο τότε ο συγκεκριμένος χρήσης θα στερηθεί τα δικαιώματα διαχειριστή!

Δηλαδη δεν θα μπορει να κανει δεξι κλικ run as administrator η δεν θα δουλευει το UAC prompt οταν χρειαζεται elevation?

Link to comment
Share on other sites

Για το 1, αν ο χρηστης εχει ηδη δικαιωματα administrator, πατας στο run

control userpasswords2 και Enter

επιλεγεις τον χρηστη που θες να κανει αυτοματα login

και μετα ξε-επιλεγεις το την πανω πανω επιλογη που λεει για αυτοματο login

Πατας Apply η/και ΟΚ. Θα σου ζητησει τον κωδικο του χρηστη και εισαι ετοιμος.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη δεν θα μπορει να κανει δεξι κλικ run as administrator η δεν θα δουλευει το UAC prompt οταν χρειαζεται elevation?

Αυτό πιθανώς να μπορεί να το κάνει (δεν έχω δοκιμάσει το autologin, μεταφορά από διατυπωμένα προβλήματα είναι) αλλά δεν θα μπορεί να περιηγείται όπου θέλει στον υπολογιστή του. Βασικά αυτό που είχα δει είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν σου ζητούν τα win8 να βάλεις κωδικό διαχειριστή για να ανοίξεις κάποιο αρχείο ή φάκελο αλλά θα πρέπει να πειράξεις τις ρυθμίσεις ασφαλείας του φακέλου/αρχείου χειροκίνητα. Εάν στερείσαι δικαιωμάτων διαχειριστή τότε ούτε αυτό μπορείς να το κάνεις. Προσωπικά πάντως αυτό το "bug" το βλέπω με θετικό μάτι δεδομένου ότι θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να κάτσει στον υπολογιστή και να κάνει ό,τι γουστάρει, στην περίπτωση που έχεις autologin και administrative rights ταυτόχρονα.

Link to comment
Share on other sites

Ομολογω οτι δεν καταλαβαινω πως σχετιζεται αυτο με το auto login η με τον κενο κωδικο, τα οποια ειναι βεβασιως 2 διαφορετικες καταστασεις, ασχετα που το τελικο αποτελεσμα ειναι και στις 2 περιπτωσεις η αυτοματη εισαγωγη στο desktop. Αυτο που περιγραφεις μοιαζει σαν να εχει απενεργοποιηθει το UAC.

Επισης, με ενεργοποιημενο UAC και το χρηστη να ειναι "απλος χρηστης", καθε φορα που χρειαζονται δικαιωματα administrator το UAC ζηταει τον κωδικο ενος administrator χρηστη και μετα συνεχιζει (οχι το απλο OK που ισχυει αν ο χρηστης ειναι admin). Ετσι γινεται στα 7 και υποθετω και στα 8.

Link to comment
Share on other sites

Θα δοκιμάσω το autologin και θα σου πω. Αργότερα όμως...

Λοιπόν, το δοκίμασα και δεν μπόρεσα να αναπαραγάγω το εν λόγω πρόβλημα, οπότε θα το σβήσω από την λίστα της πρώτης δημοσίευσης. Αυτό που ανακάλυψα, όμως, είναι ότι ο Χ διαχειριστής δεν μπορεί να σβήσει εντελώς τον φάκελο του Ψ διαχειριστή, ακόμα και εάν έχει διαγραφεί ο λογαριασμός του Ψ διαχειριστή. Συγκεκριμένα, είναι αδύνατο να αποκτήσει ο Χ διαχειριστής δικαιώματα πλήρους ελέγχου του φακέλου C:\users\test\AppData\Roaming\Microsoft\Libraries.

Link to comment
Share on other sites

Το να διαγραφει ο λογαριασμος καποιου χρηστη δεν αλλαζει αμεσα τα ACL (access control lists) των αρχειων.

Για να σβησεις τα αρχεια αυτου του χρηστη, εφοσον εισαι διαχειριστης θα πας στο φακελο, στις ιδιοτητες, ασφαλεια. Για να κανεις αλλαγες θα σου ζητησει UAC prompt.

Πιθανως να μην αρκει να προσθεσεις απλα το ονομα σου στους δικαιουχους του φακελου γιατι αυτο παλι δεν θα σε προσθεσει στα αρχεια που προυπηρχαν παρα μονο στα επομενα που θα προστεθουν.

Θα μπορουσες να το κανεις στο καθε αρχειο ξεχωριστα ισως αλλα αυτο ειναι τρελα.

Ισως λειτουργησει το take ownership των φακελων η αρχειων. Δεν θυμαμαι ακριβως τη διαδικασια αλλα ειναι οντως περιεργη σε τετοιες περιπτωσεις και η υποθεση δεν ειναι καινουρια με τα 8. Αντιθετα, δεν ξερω αν με τα 8 την εχουν απλοποιησει καπως και αυτα που γραφω δεν ισχυουν.

Στη χειροτερη περιπτωση μπορεις να χρησιμοποιησεις το cacls, ενα command line tool που διαχειριζεται τα acl των αρχειων και με μια εντολη πειραζεις ολα τα αρχεια του φακελου δινοντας πληρη δικαιωματα και τα σβηνεις.

Η βαζεις για λιγο μια live linux διανομη και τα σβηνεις, αλλα αυτο ειναι σαν να παραδεχεσαι ηττα :(

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.